3天前 0 瀏覽
又一老店系列去九龍城又點少得老店🤨格局像茶記前頭賣面包咁咁懷舊😯酥皮蛋撻脆口 而做得有點厚個人覺得有咬口蛋偏甜三角朱古力港版朱古力蛋糕🤣外層朱古力醬蛋糕就係合桃蛋糕既質地🤨中間有一點點cream將個邊沾上花卷簡單黎講就係 卷蛋不過入面就有不同味有原味,朱古力,班蘭,合桃蛋糕之間會用cream組合個人覺得呢到既cream份量夠👌🏻食到口乾就有cream潤下😉👍🏻夠funny🥴🤣上一代小童潮食😏結: 蛋撻顯功架👍🏻花卷有特色😉#酥皮蛋撻#三角朱古力#花卷#豪華餅店
又一老店系列

中間有一點點cream將個邊沾上

花卷
簡單黎講就係 卷蛋
不過入面就有不同味
有原味,朱古力,班蘭,合桃蛋糕
之間會用cream組合

#花卷
#豪華餅店
  • 花卷
2022-07-22 81 瀏覽
今日放假 ,特登去九龍城豪華餅店 ,買咗我幾款最鍾意食嘅西餅 其中一款叫雀巢 , 恰到好處 又不會太多 配埋啲椰絲 真係好好味 係我由細到大 最鍾意食嘅另外仲有 蝴蝶酥同埋卷蛋每次食完之後 乜嘢煩惱都冇曬 ,喺我最好治療
另外仲有 蝴蝶酥同埋卷蛋
每次食完之後 乜嘢煩惱都冇曬 ,喺我最好治療
2022-07-18
2022-05-31 229 瀏覽
🇭🇰 豪華餅店·我哋嗰日難得嚟到九龍城 所以就試咗幾間都出名嘅小食😎😎·酥皮蛋撻$10呢個係我哋係九龍城搵嘢食既時候見到好多人推介 所以黎既 不過唔知係咪我地比較夜黎 佢個蛋撻好似擺左一陣 食落唔算話好熱辣辣🙊而且佢個蛋撻有少少離咗殼 好彩佢個餅皮仲係酥既 不過我自己覺得佢個蛋撻本身唔算話好濃蛋味 係偏甜少少嗰種舊式餅店嘅味道嚟嘅🤣🤣😭·📍豪華餅店 (九龍城衙前圍道136號)·#rbyeat #rby好去處#rby港式#rby土瓜灣
🇭🇰 豪華餅店
我哋嗰日難得嚟到九龍城 所以就試咗幾間都出名嘅小食😎😎
酥皮蛋撻$10
酥皮蛋撻

📍豪華餅店 (九龍城衙前圍道136號)
#rbyeat #rby好去處
#rby港式
#rby土瓜灣
2022-05-26 183 瀏覽
懷舊餅店傳統裝修傳統味道買左半打蛋撻諗住有個盒方便拎兩隻牛油皮四隻酥皮$10一隻一啲都唔平不過真材實料事緣我打斜左個盒完全係90度嗰隻返到屋企先發現心諗實爛晒啦打開竟然無食落就知因為好實在嘅蛋液酥皮比牛油皮出色太多唔會食到成口油牛油皮都係芳叔好食啲另外再買左蝴蝶酥兩個字:失望唔夠脆又唔夠甜仲有買左斑蘭卷蛋一塊拎到返來壓到扁晒所以無影相呢個好食,淡淡的斑蘭香啲cream都好soft不過$13一片唔平試過就算
懷舊餅店

兩個字:失望

唔夠脆又唔夠甜

仲有買左斑蘭卷蛋一塊
拎到返來壓到扁晒所以無影相
呢個好食,淡淡的斑蘭香
啲cream都好soft
蝴蝶酥
2022-05-21
蛋撻
酥皮蛋撻
細細個就經常去九龍城 因為有屋企人住依到所以九龍城大部分既舖頭自己幫襯過唯獨依間係我公公帶我食 佢鍾意就係酥皮蛋撻牛油皮 /酥皮蛋撻$10真係唔多講 廿幾年過去 味道 賣相 無唔同酥皮蛋撻撻皮鬆脆 好酥皮層層分明又有厚度而牛油皮撻皮都好脆同重牛油味 兩種蛋撻都各有千秋 但最重要都係好香雞蛋味班蘭卷 $13大大一件 但班蘭味道唔重 有少少被忌廉味遮蓋tim 但蛋卷軟身濕潤既💛希望傳統小店支持住 等多啲人知道可以去試下傳統嘅味道
細細個就經常去九龍城 因為有屋企人住依到

💛希望傳統小店支持住 等多啲人知道可以去試下傳統嘅味道
2022-05-14
  • 牛油皮蛋撻
2022-05-05 203 瀏覽
尋日食完飯經過豪華,佢打開咗隔籬嗰個鐵櫃,見到係裝一袋袋麵粉,喺個櫃度走咗幾十隻曱甴出嚟,隔離嗰間麵包舖嘅員工都出嚟攞掃把將啲曱甴掃返去佢哋餅店門口,超核突,喺對面街見到空地一粒粒黑色野行嚟行去。點知今朝早返工再經過對面街,啲曱甴依然喺地下,連對面街都有十幾隻死咗嘅曱甴瞓喺度,呢間舖頭真係超冇公德心,污糟都算,自己整出嚟嘅曱甴都唔掃返佢,由得啲曱甴瞓晒喺衙前圍道轉入獅子石道嗰個轉彎位。
2022-05-04
2022-04-11 205 瀏覽
行過嘅時候見到呢一根餅店好多人排隊,原來個個都係等緊食呢一度嘅蛋撻,於是我自己都有羊群心理嘅影響,走咗去排隊,試吓呢一度嘅蛋撻啦!我自己好鍾意食酥皮蛋撻,呢一度嘅酥皮非常之香脆,而且蛋香味到十足,中間嘅蛋撻亦都係好香滑!而且成件蛋撻都大大件咁,我同屋企人都好鍾意食

外賣自取
📍九龍城四十年老字號‼️• 花卷係咩東東?-- 豪華餅店🍰😛•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_九龍城#pigfoodiexhk_蛋糕==========================之前睇過唔少關於呢間傳統餅店嘅報道,有唔少名人都慕名光顧!前排去開九龍城終於去咗睇下~鋪頭有一個大玻璃櫃裝住各式各樣嘅傳統蛋糕麵包,今次就買咗件花卷trytry🙈------------------------------⭐️花卷 $15花卷係用咗唔同味嘅蛋糕整成,有朱古力、班蘭、牛油~蛋糕件頭頗大而且墜手🙈食落口感幾dense,整體牛油味頗重,再加埋港式忌廉(唔知有冇人明呢😂姐係感覺比較油膩又無乜味咁🤣),小編個人就mmd啦,試過一次就好了🙈------------------------------賣相:3.8/5味道:3/5性價比:3.8/5回頭度:3/5------------------------------店舖資料名稱:豪華餅店地址:九龍城衙前圍道136號地舖前往方法:宋皇臺站B3出口

#pigfoodiexhk_九龍城

名稱:豪華餅店
地址:九龍城衙前圍道136號地舖
前往方法:宋皇臺站B3出口
2022-01-26 403 瀏覽
🥧 熱辣辣出爐蛋撻老字號豪華餅店位於九龍城衙前圍道和福佬村道交界,由1977年開業至今,開業四十多年,屹立香港接近半個世紀,一直是區內著名的西餅麵包店。明星、藝人如周潤發、森美、蔡瀾和蘇施黃都是該餅店熟客。蛋撻 $10/個猶記得讀書時期,放學後會相約朋友到九龍城閒逛,有時會買個出爐蛋撻作下午茶,這次筆者特意跑到九龍城,回憶一下童年的味道。遇上蛋撻剛售罄,需等候大概10分鐘才有出爐蛋撻,邊排隊邊看看櫥窗,仍有不少經典西餅糕點。合桃蛋糕、雀巢蛋糕(花籃蛋糕)、花圈、糯米池等……蛋撻出爐了!香味撲鼻,貴為店中招牌名物,蛋撻的用料講究, 用上澳洲麵粉,撻皮看得出層層分明,金黃酥化,蛋撻甜而不膩,熱呼呼的叫人喜愛。店中的外賣盒多年來設計如一,既色彩繽紛,亦保留了懷舊的味道。蛋撻外賣點家後再嚐嚐味道,酥皮仍然鬆化可口,實在難得。🔸小總結:豪華餅店長期人氣旺盛,店中出品真材實料,是信心保證。身為香港人的你,必定一試。👅 味道:4.9/5💰CP值:4.7/5🕴🏻服務:4.6/5👀回頭率:4.8/5🍽 餐廳 :豪華餅店🌐地址 :九龍城衙前圍道136號
🥧 熱辣辣出爐蛋撻

👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳 :豪華餅店
🌐地址 :九龍城衙前圍道136號
2022-01-10 404 瀏覽
豪華餅店屹立九龍城很多年,每次經過都會買一些飽點,除了蛋撻出色外,我個人喜歡她的《合桃酥》,夠鬆又脆,每次都必買。《瑞士卷》今次寫的是《瑞士卷》,她的散件《瑞士卷》已光顧多次,但大大條的卻是第一次。拎上手已感覺到用料十足,跟一般餅店做的重量明顯重手很多,切下感覺蛋糕厚實不鬆散,是密度很高的蛋糕底,咬下能吃下蛋糕簡單實在的質感,非現時流行的鬆軟空氣感。《瑞士卷》內的忌廉是傳統奶油,甜中又帶少少咸還起沙。整體感覺是吃回小時候紮實又久違的蛋糕味道,一件足已飽肚又滿足。

《瑞士卷》

原味瑞士卷

2022-01-08
2022-01-03 301 瀏覽
每一次去九龍城我一定會嚟買你哋嘅蛋撻😍凍左叮一叮都係脆皮😋今日買咗斑蘭清蛋糕一打開個盒椰香同班蘭味好香👍🏻同我之前買佢哋斑蘭蛋捲一樣味道我比較Like無Cream🎂會繼續支持😎
2022-01-02
2 分鐘 (外賣自取)
  • 蛋撻
  • 三角朱古力
2021-12-21 273 瀏覽
好耐已經冇幫襯過呢一間餅店,因為某一切蛋糕事件令到佢再次紅起上嚟,亦都令我再次記得佢嘅存在,佢哋嘅蛋撻係非常出名,你中學嘅時候已經開始幫襯。自己都鍾意食邪惡嘅酥皮蛋撻,雖然係重重嘅牛油極度邪惡,但係就鍾意食嗰種酥脆嘅感覺佢哋嘅蛋漿都唔會過甜。將個蛋撻買返屋企再跟一杯熱茶食就一流啦,但係熱辣辣嘅蛋撻又點可以等到返屋企呢。所以相都影唔切就已經俾我食咗啦。另外一樣嘢要推介嘅就係佢哋嘅卷蛋,特別之處呢就係其實嗰啲卷蛋係有花生味㗎,呢一種口味喺出邊都幾難食得到,大家除咗食蛋撻之外就不妨試吓啦。其實佢哋嘅蛋糕都好有懷舊嘅味道,味道亦都唔俾出邊所謂嘅估早味蛋糕差。

2021-12-20 233 瀏覽
每次去九龍城都一定會嚟買一個糯米糍食🤤由$𝟳一個食到家下$𝟵一個以前淨係食芒果糯米糍,食食吓就食咗花生糯米糍,今日冇花生🥜糯米糍就食翻芒果🥭糯米糍🤤滿滿嘅椰絲包住成個糯米糍,糯米糍個皮今日好芒果🥭嘅味道非常之煙韌有咬口,小小甜,內面包住芒果肉甜度剛好😋。今次食這美中不足就係芒果肉餡又!小!左🥲食一粒唔夠喉嘅,所以我要食2粒😂推薦?🟡🟡🟡⚪️⚪️去開可以去支持下,佢有有其他懷舊糕點賣嫁

2021-12-08 148 瀏覽
同事請食下午茶,買左蛋撻返黎。聽聞酥皮比牛油皮出色,二話不說就揀左酥皮黎食,好酥脆!最衰擺凍左,一出爐即刻食應該更正!好味!但食完又要做多幾下GYM先補返條數🥲。

好味!但食完又要做多幾下GYM先補返條數🥲。
2021-12-05 157 瀏覽
經過九龍城,好難唔會停低望一望呢間咁懷舊嘅傳统香港餅店♥️♥️♥️再加上佢地個名真係好有年代感「豪華餅店」!企係display前,每件餅都好似藝術品咁有味道👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻見到上面有名人幫襯過,仲要係發哥有介紹過~忍唔住試試佢地件蛋撻!熱辣辣好香蛋同牛油味!唔錯唔錯!但$10一個有啲啲貴😅

企係display前,每件
餅都好似藝術品咁有味道👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

熱辣辣好香蛋同牛油味!唔錯唔錯!但$10一個有啲啲貴😅