2019-05-04 98 瀏覽
話說本來今日的目標係食蝦匠,點知去到先知已結業,落雨濕濕之下唯有隨便揀間,經過呢間見到門面唔錯,價錢又ok, 決定一試!讚吓呢度裝修唔錯,星期六七點去到都冇乜人,兩人可以坐卡位,幾舒服!本來係撈檬粉絲,但由於實在太凍,加上一心諗住食蝦,見到佢有個鮮蝦蟹膏札肉湯檬係廚師推介,一於就試吓!我朋友就叫咗半生熟牛肉湯河。一唻到,發現原來個湯底係番茄湯底,我一直都以為係蝦湯底,料方面札肉,蝦同蟹膏數量都係合理水平。札肉我覺得係最出色既,好彈牙爽口,另外蟹膏我冇諗過係一舊咁上,幾得意,但略嫌冇乜蟹味,至於幾隻蝦都係普普通通咁,冇乜特別。個湯係幾清甜,飲完唔覺口喝,應該冇落味精。我朋友就話佢個牛肉河啲牛肉幾滑,有肉味,不過啲九層塔唔夠香,我飲過佢個湯,味道清甜,唔錯。可能太肚餓既關係,一陣風咁就食完,都唔覺好飽,啱啱好啦,大食啲可能都要加啲小食。今次雨下偶遇,都算係人生插曲,之後會唔會再搵,隨緣啦!

今次雨下偶遇,都算係人生插曲,之後會唔會再搵,隨緣啦!