餐廳: 創發潮州飯店
資訊:

2023-04-30 1710 瀏覽
作為香港人一盡地主之宜,特登帶一班因為疫情關係三年無來香港既台灣朋友,一共6大2小來食啲地道香港名店,點知比人劏。唔知係咪因為我哋成枱都講普通話,又撞正五一黃金週,所以有特別待遇,覺得我哋似水魚。 老公先喺門口魚缸睇住海鮮點菜,點咗兩隻響螺切片生食,坐到埋餐枱侍應同我報重量,一隻三斤幾,好彩老公多口問句幾錢,阿姐報價$80一両,計計數即刻O咗咀,成三千幾蚊一隻,我哋即刻話唔要,轉過頭阿姐又過來報另一隻響螺是2斤,都要二千幾蚊隻,咁貴梗係唔要啦,然後阿姐就話已經劏咗,無得唔要!點解啲劇情咁熟面口,咁似警訊啲騙案既? 夾硬將啲藥材切碎磨粉就成日聽,夾硬話劏咗海鮮,局我哋食咗佢喎,真係靠創發見識到呀!阿姐你咁講唯有照要,碟生切螺片出到來只夠6個大人分,細路都無食過,張單收我$25xx ,即係一片螺片平均要$4xx!我真係唔知自己食咗啲咩……老實講,食物質素是對得起這老店的招牌,食到尾聲阿姐問我哋要唔要糖水,佢話有兩款,所以我就話一樣一半啦,因為我覺得阿姐咁問得,糖水應該係送既。到糖水上枱,我哋又係多口問句,先知道糖水都係要收錢,睇返收據,分別係$40/$30一碗。咁講真,你要收錢我就未必要咁

老實講,食物質素是對得起這老店的招牌,食到尾聲阿姐問我哋要唔要糖水,佢話有兩款,所以我就話一樣一半啦,因為我覺得阿姐咁問得,糖水應該係送既。到糖水上枱,我哋又係多口問句,先知道糖水都係要收錢,睇返收據,分別係$40/$30一碗。咁講真,你要收錢我就未必要咁多碗啦,然後我同阿姐講,要收錢我哋唔要啦,阿姐又用同一個理由話啲糖水出來無得退,嗰吓真係著著地。

香港酒樓慣例糖水果盤都係送既,你如果要另計錢唔緊要,打開門做生意個個手法可以不同,既然同行規唔同係咪應該同個客講明糖水唔係送既,避免誤會,等個客自行決定。最後阿姐聲稱老板請我哋食,真心我唔係要R糖水食先嘈你架。

食一餐飯點既菜有2項都靠生米煮成熟飯既騙徒手法昆個客埋單,個客唔問就唔講打算瞞天過海,真係點可以唔登特為你打篇食評阻止下枱客中伏先得?

大家過來食一定要問清楚價錢斤數,香港一斤是16両,創發阿姐話佢哋無菜單也沒有價錢牌,要來食既真係要睇路!
2023-04-30