2018-10-12
Birthday week 靚太約我食lunch 慶祝,為咗就番佢小公主上 play group,決定喺銅鑼灣食。佢知道我鍾意食日本嘅和牛, 所以特登為我揀咗 雪舟! Lunch time 鍋物很有名氣。室內採光度充足,一貫和式設計風格,設有VIP房,坐榻榻米好似去咗日本咁!店長推薦我大蔥醬油鍋膳,說是必食推介,一於點了一個獨享!主菜係 A4- 日本九州黑毛和牛 $390。點餐後先上前菜,小鉢、沙律、漬物、味噌湯,排列整齊,應有盡有!麻醬豆腐同埋牛舌都係我嘅最愛!眨眼間我嘅大蔥風味鍋上枱了,原來鍋子很大,滿滿的醬油風味。A4- 日本九州黑毛和牛 果然名不虛傳,有如雪花般的脂肪紋理,肥瘦均勻,賣相已經攞滿分。我只是在湯中灼了幾秒,已經急不及待要放進口裏。一入口極有油香但就冇油膩嘅感覺,肉味濃郁加上肉質軟腍鬆化,口感軟滑。接下來還有豐富的蔬菜籃,帶點清新又可以為我吸收多一點纖維,很有特色的日本年糕同埋豆腐在其中,大蔥醬油湯底令蔬菜更加鮮甜。差不多到最後還添加了粗烏冬,入口很有彈牙的感覺,而且還吸收了湯的精華,味道更濃。完美的句號還有牛奶布甸啊!想念着北海道的味道,甜度適中,香甜誘惑。最後來
店長推薦我大蔥醬油鍋膳,說是必食推介,
眨眼間我嘅大蔥風味鍋上枱了,原來鍋子很大,滿滿的醬油風味。
最後來杯凍咖啡,然後再談天說地,果然少食多滋味,品嚐美味和牛有種幸福的感覺。