1K
2018-02-03 2051 瀏覽
雞煲仲未大行其道時,唔係話周圍都有好食嘅,其中隨變雞煲佐敦店都紅極一時,一個禮拜總有幾晚落去幫襯,佢地嘅雞煲的而且確幾好食幾上癮,仲記得以前好多時都要坐街邊,大家都唔介意,一番風味。年紀大左,腸胃唔係十分之好,都少食雞煲,最近破例喺灣仔分店食左一次,偶然一煲幾回味呢幾日得十度八度,天氣凍,火鍋店、雞煲、烤魚寧舍受歡迎,平日晚上黎到客人不少,如果冇訂位,都恐怕要等。店內位置唔多,座位間佈置密麻,牆邊有掛鈎讓客人可以掛起隨身物品,而店員都好眼明手快,遞上圓櫈仔俾我地放手袋。平日黎食有套餐優惠,麻辣雞煲半隻加手切本地牛頸脊(小)定價$198,如果唔食辣$98可點清湯花甲海蝦煲,夠哂抵食。部分配料會分為一份/半份,適合人少嘅客人,份量唔洗咁多,又可以試多幾款,彈性較高。除左雞煲,仲有燒烤,好有國內風味。麻辣雞煲 呢度嘅雞煲比一般食嘅辣,正常點少辣都夠。有別於奇味雞煲,一品、米走雞嗰種,唔係乾身,唔係用醬炒起;而本身已經有湯汁煮住,叫埋配料基本上可以即時淥。鮮雞半隻,冇雪藏感,唔叫嫩滑,但都啖啖肉,兩個人食份量可以。辣度十足,麻香容易入口,唔會嗆喉,而且冇油膩感。手切本地牛頸脊(小)份量唔少啊,

手切本地牛頸脊(小)
份量唔少啊,所以套餐性價比幾高,牛頸脊較肥牛嫩腍有嚼勁,唔會太薄身,配麻辣一流

飛一般手打蝦滑 $88
裡面有明顯新鮮蝦肉,彈牙爽口,相信都好多人點,中途已經聽到話沽清,我地都好幸運。

不可錯過雲吞皇 $50
雲吞一碟有9粒,唔係超市貨。size唔細,蝦肉比例多,豬肉肥瘦適中,抵deal

凍豆腐 $28
就好似食麻辣鍋要配蜂巢豆腐一樣,食雞煲不能不點。冰凍豆腐磚嘅氣孔超吸汁,好惹味。

油麵根 $28
入口唔會太油,都係吸汁料,口感脹卜卜

油麵根

雞脾菇 $12
雞脾菇

冬瓜片 $12、娃娃菜 $17
冬瓜片

隨變粉 $28
個人打邊爐食雞煲必定要點埋澱粉質先夠飽,隨變粉睇落有啲似烏冬加薯粉混合,口感腍啲,冇薯粉咁煙韌,幾好食。

涼拌青瓜 $28
涼拌青瓜

食到咁上下,店員就會送上濕紙巾同tempo,小貼心。
2018-02-01
油麵根