2020-02-05 2704 瀏覽
日本壽喜燒過江龍——日山,終於有機會去試。最左成個月訂位,當然十分期待。初三晚上係食regular menu,三個sukiyaki menu。我地揀食中間價錢既試下。$688有幾道菜 (記憶中有呢幾道)- 前菜三味- 三色和牛壽司- 豚肉溫煮菜- 主菜:sukiyaki和牛- 柚子雪芭配抹茶流心撻首先,前菜有和牛雜菇卷,凍蝦同埋和牛啫喱凍。個啫喱凍係幾得意,似上海菜既鎮江肴肉質地。而凍蝦係配左柚子汁,酸酸地幾開胃。跟住個和牛壽司係bite size,分別係三文魚子,蔥花同海膽,一口就一舊。同餐廳講我唔食生野,所以叫廚房用火鎗炙燒上,所以我食到好有炙燒味道。然後豚肉溫煮菜就係好簡單,菜加豚肉,豚肉係幾有味既⋯⋯份量少,無乜太特別。主菜係相中的數片和牛。職員會拎去cooking station果到煮而唔會係我地面前煮的。比我地影完相就直去煮完就上菜。上菜時片肉已經係蛋醬入面,侍應叫我地先食肉後食菜,但我食到肉有根而且係硬到咬唔開,有點失望。未食完第一片,第二片肉又上枱了。侍應話食完肉,可以將蛋汁撈落蜆肉飯到食。朋友選擇左蜆肉飯,我就揀左牛骨湯烏冬。我覺得個烏冬湯底好似韓國菜既雪濃湯底,幾好
$688有幾道菜 (記憶中有呢幾道)
- 前菜三味
- 三色和牛壽司
- 豚肉溫煮菜
- 主菜:sukiyaki和牛
- 柚子雪芭配抹茶流心撻

首先,前菜有和牛雜菇卷,凍蝦同埋和牛啫喱凍。

主菜係相中的數片和牛。職員會拎去cooking station果到煮而唔會係我地面前煮的。比我地影完相就直去煮完就上菜。上菜時片肉已經係蛋醬入面,侍應叫我地先食肉後食菜,但我食到肉有根而且係硬到咬唔開,有點失望。未食完第一片,第二片肉又上枱了。侍應話食完肉,可以將蛋汁撈落蜆肉飯到食。朋友選擇左蜆肉飯,我就揀左牛骨湯烏冬。我覺得個烏冬湯底好似韓國菜既雪濃湯底,幾好味,我係飲哂個湯架。烏冬質地係幼身的,不是我的口味。

最後,甜品係柚子雪芭伴抹菜流心撻。柚子雪芭令我同朋友諗返起台灣無老鍋,食到最後既柚子消滯飲品,好味😋而流心撻只可以話不過不失。最後上甜品等得有點耐,等左半個鐘其實果陣唔知等緊咩。

總括而言,在食物方面,肉既味道係有既,但質素唔算突出。在服務質素,還有好多進步既空間,入座時好多人講歡迎光臨,但離開時一個都沒有講多謝。環境係望住維港,真係無得挑剔。如果再用差唔多既價錢,我同朋友都會選擇返Suiyaki Mori 到食,日山試一次就夠。
三色前菜
和牛壽司三味