2022-12-30 3497 瀏覽
位於上環呢間一直都BOOKMARK但未試,今次經過就一於去試試。雖然上網睇話服務差,但今次食又唔覺得,老闆仲幾搞笑風趣。環境闊落,夜晚時間唔洗等位。沙薑海南雞飯 $75★★★★☆海南雞冇加到錢轉脾,所以都係雞胸之類,食落唔算太滑身,某幾舊有少少鞋口。但佢個沙薑救到成件事,食落好香,薑味好出,有煮家嘅感覺,同一般酒樓有少少分別,無論用黎點雞定係餸飯都一流!食完真係清哂人地成碟沙薑醬汁。如果下次可以加錢轉食脾,應該雞肉會滑身好多。呢個套餐仲包左碗客家黃酒雞湯,入口有好濃郁嘅酒香,帶少少甘甜,真係冬天飲落勁暖身。客家黃酒煮雞湯麵 $77★★★☆☆入面多配料兼足料,有竹笙、紅棗、杞子、雪耳、蟲草花、荷包蛋、響鈴、時蔬、去骨雞肉(好多舊下),唔計麵正食餸都飽左7成,比較特別係佢有埋桃膠係入面。個湯底唔算好重黃酒藥材味,加上飲左沙薑海南雞飯附送嘅客家黃酒雞湯,呢個麵湯底會相對上清淡好多。但食落幾暖身,飲落唔會嗆喉冇味精FEEL,好健康養生。去骨雞肉唔算特別滑口,唔係用雞脾肉,但又未到鞋口,不過不失咁。整體冇話太特別,正常水準,如果個湯底再濃味啲啲會更加好。麵都正常,軟硬適中,但食啲料都飽左幾成,真
沙薑海南雞飯
沙薑海南雞飯 $75
★★★★☆
客家黃酒煮雞湯麵
客家黃酒煮雞湯麵 $77
★★★☆☆
入面多配料兼足料,有竹笙、紅棗、杞子、雪耳、蟲草花、荷包蛋、響鈴、時蔬、去骨雞肉(好多舊下),唔計麵正食餸都飽左7成,比較特別係佢有埋桃膠係入面。個湯底唔算好重黃酒藥材味,加上飲左沙薑海南雞飯附送嘅客家黃酒雞湯,呢個麵湯底會相對上清淡好多。但食落幾暖身,飲落唔會嗆喉冇味精FEEL,好健康養生。去骨雞肉唔算特別滑口,唔係用雞脾肉,但又未到鞋口,不過不失咁。整體冇話太特別,正常水準,如果個湯底再濃味啲啲會更加好。麵都正常,軟硬適中,但食啲料都飽左幾成,真係食唔哂啲麵條。
雞湯豆苗 $15
★★★★☆
另外加左$15雞湯豆苗,清清地但又唔會係冇味道,份量2個人啱啱好!

🌟總括:價錢如果以中環價黎講算係差唔多,味道方面我認為係中間啦正常,未去到好驚艷念念不忘,不過都會想食埋佢個醬油雞,因為都係主打之一。
沙薑海南雞飯