2010-04-19
哩日突意相約三位知己黎試下哩個"明星飯堂". 可能平日關係, 所以唔見有明星. 不過志不在明星, 在乎有冇好野食叫左3樣野, 當然叫d 馳名既野啦, 鐵板豬手同大煲燒臘飯. 燒臘飯唔係menu 度, 問過$80, 可以接受另外朋友想食椒鹽九肚魚, 即管一試先來一碟椒鹽九肚魚. 一手夾起一件, 咬落去似係炸斑塊, 一黎冇九肚魚條骨, 二黎肉質較硬. 不過食第二件就係真既九肚魚. 幾易夾散. 但炸得鬆脆金黃.朋友都食到一件炸豬肉之後再黎一大煲既臘味飯. 叫o個時問有冇糯米飯, 事頭婆解釋係燒臘飯, 唔係糯米飯, 係用沾米煮既.另外可配燒臘或者羊肉, 燒臘就香d. 雖然我好想食羊, 但都係受唔住燒臘既誘惑.上台個煲真係好大, 但入面只係好少飯. 阿姐倒兩兜花生同蔥入去立即大兜亂, 色澤好均勻. 的確好似糯米飯...食落每口都有飯焦, 仲有臘味同蔥既香味. 真係好食到停唔到.從此唔駛去食煲仔飯, 黎哩度食個臘味飯都夠晒滿足啦. 好過出面d 煲仔飯煲到成個底燶晒. 有飯焦都係得個睇字.最後來隻鐵板豬手, 幾大隻. 朋友先起肉. 原來肉質非常軟淋, 又唔會黐骨. 求其用筷子夾開都可以.味道偏鹹.
另外朋友想食椒鹽九肚魚, 即管一試
朋友都食到一件炸豬肉
從此唔駛去食煲仔飯, 黎哩度食個臘味飯都夠晒滿足啦.
好過出面d 煲仔飯煲到成個底燶晒. 有飯焦都係得個睇字.
味道偏鹹. 層皮幾有膠質, 但都有層厚厚既脂肪, 減緊肥就唔好食啦.
4人食3道菜已經非常飽.
埋單位位$80. 原來要加一.