2021-09-03
太耐冇食拉麵,個癮發作😂都係諗住揀近自己嘅金鶴拉麵,穩陣有質素保證,同行友人經典金句:拉麵要辣嘅先好食。所以今日就感受一下朋友嘅意境,我從來冇試過叫辣拉麵,驚自己handle唔到,好彩店員話“唔算好辣”;金鶴對於賣相係有一種追求,連唔係招牌嘅「辛味拉麵」🔥都砌得靚一靚,可能佢哋真係繼承咗日本精神,每一步都做得細緻!第一次食辛味,感覺都幾新鮮,的確唔太辣,麵係彈牙種類,仲保留有招牌慢煮雞柳,配辣味原來都好夾👏,除咗嫩滑更多添惹味,塊叉燒都係,不得不讚金鶴啲拉麵有好豐富嘅餸,唔會得一兩塊叉燒咁單調👍另外仲加咗幾款小食同串燒。包括日式餃子、燒雞皮、黑豚肉、明太子雞翼、黑椒牛舌。黑椒牛舌一定要講:真係不得了啊~~~~黑椒同牛舌簡直係最佳配搭😍,互相提升味道,我平時對牛舌一般,食完呢串即刻對牛舌好有好感😋,我相信來貨係靚牛舌,juicy有咬口,肉感彈性又唔粉🤤,燒得恰到好處毫無燶邊,$68絕對係物有值!😌第二係黑豚肉,有啲似果汁豬豬嘅鮮甜味,當然佢一啲都唔乾,有厚度,瘦肉偏多之餘都有小小肥肉做襯托,放心食唔肥膩,口感係柴同嫩中取得平衡;日式餃子都值得叫,唔dry亦有充足餡料,雖然餃子皮邊唔係好焦
另外仲加咗幾款小食同串燒。包括日式餃子、
燒雞皮、黑豚肉、明太子雞翼、黑椒牛舌。
第二係黑豚肉,有啲似果汁豬豬嘅鮮甜味,當然佢一啲都唔乾,有厚度,瘦肉偏多之餘都有小小肥肉做襯托,放心食唔肥膩,口感係柴同嫩中取得平衡;日式餃子都值得叫,唔dry亦有充足餡料,雖然餃子皮邊唔係好焦但有微脆;明太子雞翼都幾大隻呀,滿滿雞肉filling,加上微辣明太子,令人滿足🤗
估唔到金鶴拉麵連串燒都做得幾好!