2021-01-10 266 瀏覽
📌環境.店內環境以黑調為主,枱椅沉黑色外,餐牌和餐具都黑色主打,燈光亦偏暗。.之前去過北角店,試過極濃雞白湯拉麵($138)和雞白湯拉麵($98)兩款比較,極濃雞白湯雖然貴$40,味道實相差太遠,極濃湯遠遠優勝,真的極濃好有雞湯味,飲到一滴不漏,還問店員有沒有單點極濃雞白湯😅😅答案是沒有😅😅.所以今次在炮台山天后經過金鶴,決定要入去並一定要叫極濃雞白湯拉麵。.📌餐牌.除了有極濃雞白湯及雞白湯拉麵外,還有黑蒜湯、辛辣湯、醬油湯和沾麵。👇亦有很出名的鰻魚飯👇以及其他串燒及小吃👇我們差點想叫這個期間限定的蟹湯👇結果沒叫蟹湯的原因是有套餐,而套餐卻沒有蟹湯。.📌抵食套餐.超值套餐 $128,包麵食、小吃及汽水。.我們原本想叫的極濃雞白湯拉麵也可用套餐叫,只需加$20,即共$148包原價已是$138的極濃雞白湯拉麵、一小吃和一汽水,小吃我們選了日式餃子(4隻)和唐揚炸雞(3件),兩樣本身都要每款$38,當然叫套餐。.📌食物評分.1. 史上極濃雞白湯拉麵 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️侍應端上時,第一感覺像湯少了,麵索下索下湯好易好快無,上次北角店的印象應該並沒這樣少湯的。.既然期待已久,當然馬上飲啖極濃雞白
📌環境
📌餐牌

👇亦有很出名的鰻魚飯

👇以及其他串燒及小吃

👇我們差點想叫這個期間限定的蟹湯

👇結果沒叫蟹湯的原因是有套餐,而套餐卻沒有蟹湯。

📌抵食套餐
超值套餐 $128,包麵食、小吃及汽水。
📌食物評分
1. 史上極濃雞白湯拉麵 $138
極濃雞白湯拉麵

既然期待已久,當然馬上飲啖極濃雞白湯,一用個匙羹”筆”啲湯就覺得好”傑身”,”傑身”並無問題,極濃會”傑身”啲,而且忌廉湯都是”傑身”,但這個”傑身”湯配拉麵覺得有點不太配,令麵易淋。上次印象並不像這麼”傑身”。
上次北角店的侍應還提醒我們那兩片雞不要放太久,要先食,原因是剛剛好比較嫩滑,在熱湯放得耐會過熟。上次的雞肉的確剛剛熟和嫩口,今次不論湯、拉麵和雞肉的味道都稍覺遜色。
麵上的一大堆炸牛蒡則依然搶眼和美味。一般炸物都香口而不易食出原本食材的味道,這個炸牛蒡能食出牛蒡原味,讚👍
2. 日式餃子4隻 $38
日式餃子4隻

這份炸餃子原價$38,包在套餐好抵。
我一向喜歡餃子,但不喜歡日式餃子,因為皮太薄,肉太多😅 但這幾隻餃子我竟然覺得很好味,皮炸得香脆剛剛好,不太硬。
3. 日式唐揚炸雞3件 $38
日式唐揚炸雞3件

這份唐揚炸雞原價也是$38,亦是包在套餐,好抵。
一上時感到完全是剛炸好,熱氣迫人,等了一會才敢食。好香口,我特別喜歡這雞不鹹,碟的一旁有鹽粒讓食客自己調配適合個人鹹度。
我好奇什麼叫唐揚,於是又上網查看,原來是指日本的一種烹調方法,一般是指肉類,切成小塊,用炸的方式烹調。
📌總結:
可能上次北角店實在好好味,留下深刻印象,甚至理想化了味道吧,所以今次希望再食極濃雞白湯時,便容易有比較有失望。
湯沒有上次那麼香濃鮮甜,味道總體較北角店遜色一點點,同時還是美味的😋 (只是由5⭐️變成4⭐️,還算不錯👍)
2020-12-27
日式餃子4隻
日式唐揚炸雞3件
呢個星期天氣明顯轉涼,最岩食返碗熱辣辣拉麵暖吓胃。今日lunch去左金鶴拉麵,位於天后炮台山蜆殼街,鄰近地鐵站,夠哂方便又易搵~次次黎親都係食雞白湯拉麵,打開餐牌見到有個期間限定既北海道極濃蟹湯拉麵,一於試下先!拉麵面頭有大量蟹肉,夠哂足料,賣相好吸引!湯頭濃郁充滿蟹味,鮮美十足,配叉燒、糖心蛋、紫菜,糖心蛋有流心效果,充滿蛋香,豚肉軟嫩多汁,拉麵爽滑彈牙,正。雞白湯拉麵黎金鶴拉麵每次必點雞白湯拉麵,湯底濃厚creamy、韻味醇厚,超香濃~牛蒡新鮮炸起酥脆香甜,浸湯後更好味;慢煮雞胸片柔嫩多汁,口感清爽;豚肉片Q嫩軟滑,肉汁香甜。另有黑木耳、筍、香滑糖心蛋,好足料。日式餃子即叫即炸,香脆可口,豬肉蔬菜內餡新鮮。
呢個星期天氣明顯轉涼,
最岩食返碗熱辣辣拉麵暖吓胃。

今日lunch去左金鶴拉麵,
位於天后炮台山蜆殼街,
鄰近地鐵站,夠哂方便又易搵~

次次黎親都係食雞白湯拉麵,
打開餐牌見到有個期間限定既
北海道極濃蟹湯拉麵,一於試下先!

拉麵面頭有大量蟹肉,
夠哂足料,賣相好吸引!
湯頭濃郁充滿蟹味,鮮美十足,
配叉燒、糖心蛋、紫菜,
糖心蛋有流心效果,充滿蛋香,
豚肉軟嫩多汁,拉麵爽滑彈牙,正。

雞白湯拉麵
黎金鶴拉麵每次必點雞白湯拉麵,
湯底濃厚creamy、韻味醇厚,超香濃~
牛蒡新鮮炸起酥脆香甜,浸湯後更好味;
慢煮雞胸片柔嫩多汁,口感清爽;
豚肉片Q嫩軟滑,肉汁香甜。
另有黑木耳、筍、香滑糖心蛋,好足料。

日式餃子
即叫即炸,香脆可口,
豬肉蔬菜內餡新鮮。

2020-12-12
2020-10-22 680 瀏覽
一個人食拉麵@金鶴拉麵 Kane Tsuru Ramen 6-16 shell road, North Point我被拋棄了, 大豬話約了幾個朋友去飲啤酒悽德國腸同豬手, 我無理由咁唔爭氣跟住去, 所以今晚晚餐就自己一個人解決啦。日本拉麵是單獨一個人去食都不會受奇異眼光的, 而金鶴拉麵的雞白湯比普遍的日本豬骨湯小了份死鹹, 所以都漸漸轉了口味。湯是濃上非常濃的, 白白的湯頭入口甘甜又如西式忌廉湯,配料有雞肉同豚肉, 2片豬肉同2片雞肉同唐心蛋架組合, 雞胸肉甚有慢煮口感, 水嫩又滑身。因為屋企人返工放成9點10點, 外賣自取有85折, $256 二人餐,主食小食同飲品,我都成日用優惠買比屋企人食架!咖哩炸雞飯再另加 炸雞, 日式咖哩偏甜是家人喜歡的口味, 淋上日本珍珠米上柔軟濕潤。因飯本身雞塊不多, 見有外賣優惠就加多份炸雞小食, 自己做個升級版本。 4隻日式餃子皮薄, 煎到皮邊位脆脆的很可呀, 豬肉混蔬菜的餃子餡, 兩口就KO了一隻, 有餃子汁伴食更美妙。

一個人食拉麵@金鶴拉麵 Kane Tsuru Ramen
6-16 shell road, North Point

就自己一個人解決啦。

6天前 1 瀏覽
家人說「金鶴拉麵」無論拉麵、咖喱飯還是小吃都非常出色。 但目前因為疫情關係比較少外出晚膳,也有不同的政府政策限制,因此不如叫家人收工後購買外賣直接帶回家吃。醬油拉麵$88比較傳統的醬油拉麵,有些鮮味,鹹味也比較清新,裏面也有不同的配菜包括糖心蛋,很有甜香,而且有香滑的豚肉及特色慢煮雞肉,肉類也是比較豐富。日式餃子$38這家的餃子也是非常不錯,煎得外皮香脆,鹹香有水份。咖喱炸雞飯$78咖喱吉列豬扒飯$88如果想吃日式飯的話,也有不同選擇,例如咖喱炸雞飯或咖喱吉列豬扒飯,外皮都是非常香脆,日式咖喱甜甜的大人細路都啱食 !都會建議拿回家後盡快享用,質感會較佳。

醬油拉麵$88

日式餃子$38

這家的餃子也是非常不錯,煎得外皮香脆,鹹香有水份。

咖喱炸雞飯$78

咖喱吉列豬扒飯$88

題外話/補充資料: 外賣另有折扣!
6天前 6 瀏覽
成日食拉麵都係豬骨湯底,今次經過呢間拉麵見到主要有個濃烈嘅雞湯,所以買外賣嚟試吓,2人餐價錢唔算貴,回家見到外賣好細心,湯同面係分開上。叫咗個二人餐有兩個小食一份係炸雞一份係餃子,餃子皮薄餡料夠,仲有肉汁添,正。拉麵叫咗一個黑蒜醬油拉麵,湯底好香黑蒜味,麵質軟硬度啱啱好,但最驚喜係佢嘅雞肉係超級好食,一啲都唔硬而且啖啖肉,開頭以為雞胸會好in ,但係一啲都無,仲好滑。另外試咗佢招牌雞濃白湯,湯底會比較厚身啲,但味道真係Double濃郁,雖然佢重口味但係一啲都唔油,係好好味,一碗份量好多,真係超級有驚喜,值得我推介俾朋友去試吓。

• 金鶴雞白湯拉麵
2021-02-15 9 瀏覽
好少寫評論 不過真係難食一年前食過和富分店 覺得好食嘅今次食完全係唔得唔知係分店問題定乜我可能唔係點貴嘅極濃 但係都唔係俾啲咁嘅嘢我呀湯完全冇味 好似冇味嘅忌廉蘑菇湯咁麵完全冇麵味仲要鹼水味都未沖走牛蒡未炸透放埋落碗湯都淋哂完全咬唔斷唔係叫極濃都唔洗溝水吖 茶餐廳例湯呀仲要加一
好少寫評論 不過真係難食
牛蒡未炸透放埋落碗湯都淋哂完全咬唔斷
唔係叫極濃都唔洗溝水吖 茶餐廳例湯呀
仲要加一
2021-02-08 18 瀏覽
🔸極濃雞白湯拉麵 $138🔸汁燒原隻魷魚筒 $108🔸日式唐揚炸雞 $38🔸日本溏心蛋 $12🔹外賣自取八折優惠-今晚特別想食拉麵,醒起好耐之前食過嘅金鶴拉麵,今晚收工就去咗最近嘅分店買外賣返屋企食,宜家咁啱仲做緊外賣優惠,八折勁抵食啊!極濃雞白湯絕對係冇得輸,熬煮到白色嘅超杰身雞湯極之濃郁,湯汁完全掛喺麵身,超級濃郁!拉麵附上雞肉片、叉燒片、半隻溏心蛋。另外再叫多份汁燒魷魚筒、炸雞、溏心蛋,依個份量兩個女仔食剛剛好夠晒飽又滿足啊!
🔸極濃雞白湯拉麵 $138
🔸汁燒原隻魷魚筒 $108
🔸日式唐揚炸雞 $38
🔸日本溏心蛋 $12
🔹外賣自取八折優惠

2021-02-02 17 瀏覽
金鶴拉麵 地址: 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖電話: 34602398等了兩個月晚市當食還是遙遙無期,娛樂又無被壓到神經緊張。放工已經肚子作響,趕快買外賣回家給家人。咖哩炸雞飯算是數款飯類中支持度最高,大大塊炸雞,配上溏心蛋,食極都唔厭。要了份沾麵, 湯同麵分開,食時才把彈牙麵條沉到濃郁的湯中享用,仲有慢煮雞肉同又燒片,雞白湯煮到有點張住口的,creamy 濃郁。老公要多肉多蛋白質,所以點多份炸雞廢事佢搶埋我飯上的炸雞黎食,我食一塊佢要兩塊。
金鶴拉麵

地址: 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖
電話: 34602398

等了兩個月晚市當食還是遙遙無期,娛樂又無被壓到神經緊張。

放工已經肚子作響,趕快買外賣回家給家人。

2021-01-27 26 瀏覽
冇得去日本食拉麵唯有係香港食個高質雞白湯拉麵嚟慰藉一下 今次叫咗人氣NO1 嘅極濃雞白湯拉麵 $138估唔到可以同MENU張相一樣樣, 配料超豐富!!雞白湯頭濃郁度100%,入口好似有層膠質咁, 每啖都飲緊雞精華!比起平時食嘅豬骨湯底少咗份油膩感,我自己鍾意呢款雞白湯多D慢煮雞肉超嫩滑, 沾咗湯一齊食仲正仲有半隻流心溫泉蛋好食到不得了 黑蒜醬油湯拉麵 $98一上檯已經聞到蒜香十足每一口麵都沾有大量濃郁又帶有蒜香的湯汁,我自己覺得鹹咗D, 不過友人就覺得好惹味~
冇得去日本食拉麵
唯有係香港食個高質雞白湯拉麵嚟慰藉一下

今次叫咗人氣NO1 嘅極濃雞白湯拉麵 $138
估唔到可以同MENU張相一樣樣, 配料超豐富!!
比起平時食嘅豬骨湯底少咗份油膩感,我自己鍾意呢款雞白湯多D
慢煮雞肉超嫩滑, 沾咗湯一齊食仲正
仲有半隻流心溫泉蛋好食到不得了

黑蒜醬油湯拉麵 $98
一上檯已經聞到蒜香十足
每一口麵都沾有大量濃郁又帶有蒜香的湯汁,
我自己覺得鹹咗D, 不過友人就覺得好惹味~

2021-01-25 27 瀏覽
食到差啲以為自己有肺炎,無論係極濃雞白湯拉麵、炸雞或者餃子都係冇味嘅。如果唔係個套餐跟左可樂,而且係熟悉嘅味道,我真係以為自己條脷壞咗。當然我唔知係咪我孤陋寡聞,對雞白湯有誤解,但係對我嚟講,個湯真係超級淡,而且一啲都唔濃。拉麵上面嘅慢煮雞肉同埋叉燒都係完全冇咸味,只可以食到肉味,而且唔太新鮮。當然如果有啲人如果係食得好清淡,清心寡欲嘅可能會覺得唔差。好神奇地係,睇咗咁多食評,都冇人講過個湯好淡。可能係當日一時失準?到個炸雞,係新鮮炸出嚟熱辣辣。但係好可惜,雞肉依然係冇調味。整體來講,唔知自己食咗啲咩,最主要係因為成餐入邊所有嘢都冇乜味。

2021-01-24
2021-01-17 50 瀏覽
因為晚市禁堂食,所以金鶴推出85折外賣優惠。有優惠當然想食好D,食豪D。每次堂食拉麵時,都聞到好香既燒鰻魚味,今晚一於買左金鶴另一出名食物回家食。活燒蒲燒鰻魚飯 $238採用日本直送鰻魚,即叫即燒,未食已經香味撲鼻而來,一打開個盒,見到鰻魚超肥美肉厚,食落外脆內嫩,口感一絕。還附送小食芥末八爪魚,非常醒胃。明太子雞翼 $48另外我再叫左2隻日本明太子雞翼,香口雞翼,外皮甜甜脆脆的,入面微微辛辣。

活燒蒲燒鰻魚飯 $238

明太子雞翼 $48

以前成日出街食飯,而家冇得出街食晚飯,都會買啲嘢食返屋企,好多店舖都有外賣優惠,呢間都唔例外,外賣自取有折扣,可以留意一下。仲要俾我發現佢唔係剩係得拉麵,仲有鰻魚飯同埋咖喱飯等等,最近喺屋企食得麵多,所以都想食飯。醬油拉麵:88元醬油拉麵有清清地嘅醬油香味,入面仲有慢煮雞肉同埋豚肉,比較特別係慢煮雞肉,如果攞返屋企食千祈唔好擺去再煮,淨係用啲熱嘅湯撈落去就算,咁就會保持到個軟熟嘅質感, 拉麵都比較彈牙少少。咖喱吉列豬扒飯88元咖喱吉列豬扒炸雞飯108元屋企人好鍾意佢個咖喱,覺得好香但係唔會辣,我令到成個飯都吸引好多,如果淨係食豬扒可以就咁揀豬扒飯,外皮香脆,貪心少少就叫多個雙拼嘅豬扒炸雞飯,炸雞裏面嘅雞肉都保持濕潤,非常不錯!

醬油拉麵:88元

咖喱吉列豬扒飯88元
咖喱吉列豬扒炸雞飯108元
2021-01-10 34 瀏覽
寒冷天氣下,最想窩在家的被窩。無奈要工作,放工順便買外賣回家。作為外賣達人,外賣平台app自取滿$100有八折優惠,加上餐廳推出一人套餐優惠,很划算。一人套餐有主食、小食和飲品$128起。⭐️蒲燒鰻魚飯一人套餐+$140,鰻魚的份量挺多,而且鰻魚比一般的較厚,表面烤得焦香,附上鰻魚汁,入口軟綿綿的,令人欲罷不能。⭐️唐揚炸雞炸雞大大塊,入口暖呼呼的,加上醬汁,一點也不乾。⭐️波子汽水+$20加上一瓶波子汽水,實在太滿足了!
寒冷天氣下,最想窩在家的被窩。

無奈要工作,放工順便買外賣回家。

一人套餐有主食、小食和飲品$128起。

⭐️蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚飯

⭐️唐揚炸雞
唐揚炸雞

炸雞大大塊,入口暖呼呼的,加上醬汁,一點也不乾。

⭐️波子汽水+$20
波子汽水

加上一瓶波子汽水,實在太滿足了!

2021-01-05 31 瀏覽
成日聽話雞白湯拉麵,但一直未食過,香港有幾間有賣雞白湯拉麵,今次試左間唔少分店既金鶴。睇睇餐牌,除咗拉麵,餐廳仲有飯類、串燒,都幾多種類。懶得諗就叫咗二人餐,有兩款拉麵、兩款小食、野飲。加$20轉咗極濃雞白湯拉麵、黑蒜醬油湯拉麵、炸雞、炸餃子。極濃雞白湯拉麵上台時賣相都幾澎湃,炸牛蒡絲好搶眼。材料有溏心蛋、荀絲、慢煮雞胸、叉燒、木耳絲、蔥絲等等。湯底好creamy咁,以前未食過呢款湯底,所以無得比較,但相比一般拉麵,雞白湯無咁油膩。最鐘意慢煮雞胸,有雞既質感又唔鞋;溏心蛋岩岩好。黑蒜醬油湯拉麵要讚碗拉麵夠熱,最怕拉麵湯暖。呢款對比雞白湯就相對重口味,同埋因為黑蒜油,會油膩d。麵既材料都差唔多,只係少左牛蒡絲。整體麵既味道都幾好。炒雞有驚喜,炸到好脆但中間都有啲肉汁,點埋鹽食,唔錯!炸餃子配餃子汁,係正常日式餃子味道,都炸得OK,唔會乾曬。食完後,下次最想食係慢煮雞飯!真係幾鐘意舊雞!但呢排武肺又嚴重咗,最近都係摺埋食外賣先🙃呢間好似都有外賣自取,拎返屋企慢慢食。

加$20轉咗極濃雞白湯拉麵、黑蒜醬油湯拉麵、炸雞、炸餃子。

黑蒜醬油湯拉麵