2020-06-20 239 瀏覽
說到食拉麵,就想起日本拉麵,但身在香港又想吃拉麵,也不會讓你失望。金鶴拉麵分店不少,以雞湯為主打的拉麵,推出了北海道蟹湯拉麵,那鮮味十足的湯底,一吃讓人難忘。******************************金鶴拉麵共有5間店,在港島區已經有3間店,這次來到天后分店,離地鐵站只需5分鐘路程,一點都不遠。金鶴拉麵天后分店,地方不算很大,就在疫情期間,可以入座的數量也不算很多,坐在吧枱而吃,也讓人吃得安心。坐下吧枱時,餐牌還沒打開,便看著這張蟹湯拉麵推介。金鶴拉麵以雞湯為主打,但配上蟹湯,又會是什麼味道,所以便決定來一客試試。金鶴拉麵除了主打雞湯拉麵,還有鰻魚飯、燒物供應,更加以不同的酒類,方便食客吃著燒物,也可以喝點酒。燒物當中,包括了雞、牛和豬類,其次便是海鮮和瓜菜類。除了酒類,除酒精飲品,就只有汽水選擇,不考慮飲品,餐廳也會每人有一杯熱茶供應。入座金鶴拉麵,先量體溫,還有搓液洗,最後會給一個白信封,方便吃食物時可以放入口罩,可以讓人吃得安心。北海道極濃蟹湯拉麵 HKD138,拉麵當中,加入了不少蟹肉絲,還有一片叉燒,配上糖心蛋、紫菜。拉麵湯底色澤也非常之奶白,先喝上一口蟹湯

拉麵湯底色澤也非常之奶白,先喝上一口蟹湯,口感滑溜,慢慢地有一陣鮮味而出,非常回味。

拉麵份量一點都不少,拉麵口感彈牙,口感不錯。配吃上拉麵時,吃到不少蟹肉絲和蟹湯底,鮮味變得更加明顯。

糖心蛋滑溜無比,蛋味香濃,同時間也讓人感覺不夠吃,想到吃多半隻。叉燒肥瘦適中,確實高質。把整個拉麵吃下,再喝完整碗蟹湯,鮮味十足,身在香港也能吃上高質拉麵,也非常滿足。

黑豚肉串 HKD25,帶點脂肪的黑豚肉串一點都不油膩,還燒得黑豚肉帶點咸香味道,送酒確實一流。

明太子雞翼 HKD28,吃上一口,內裏裝滿了明太子,口感豐富,皮邊也燒得脆口,非常惹味。

蒲燒鰻魚串 HKD68,蒲燒鰻魚吃上口,肉質有點彈牙感,味道又帶著鰻魚専有的醬汁,感覺吃上一串有點不夠喉,絶對要吃的燒物之選。

抹茶啫喱甜品,無論外觀或口感,一點都不像啫喱,但味道,又滿滿抹茶的甘香,又不會很甜,而且凍凍地,更覺美味。

• 抹茶啫喱
  • 蒲燒鰻魚串
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
2020-04-18 532 瀏覽
久唔久都會試吓新店嘅拉麵, 這間《金鶴拉麵》 朋友極度推介, 即使疫症期間, 門口都keep 住有人等位。😋牆壁嘅白鶴栩栩如生, 另一邊近吧檯, 有一排排清酒樽,很有日式居酒屋嘅氣氛。先送上熱麥茶👍首次光顧一於試佢店長推介嘅濃汤系列。北海道極濃蟹湯拉麵$138先試濃稠嘅湯底, 蟹味相當澎湃, 味道有層次。拉麵質地煙韌, 但個人覺得有點鹼水味。拉麵還有紫菜,糖心蛋軟熟甘香, 筍,木耳絲。 旁邊還有薄片叉燒, 手拆蟹肉, 配特濃湯底真係相當滋味!極濃雞白湯拉麵$138真係要讚吓,佢個賣相同幅圖係一模一樣~個人很喜歡雞白湯, 有中式雞湯嘅香氣和帶點豬骨湯底嘅奶白骨膠原, 味道相當吸引!中間有大量嘅白葱, 旁邊好似柴枝嘅係炸牛蒡, 幾脆口帶少少甘甘地嘅味道 👍 還有一隻糖心蛋,流心香滑,再加兩塊雞肉和兩塊豚肉, 豐富呀~!還送了甜品,抹茶味蕨餅,夠窩心!

先送上熱麥茶👍

首次光顧一於試佢店長推介嘅濃汤系列。

北海道極濃蟹湯拉麵$138
先試濃稠嘅湯底, 蟹味相當澎湃, 味道有層次。

極濃雞白湯拉麵

極濃雞白湯拉麵$138
真係要讚吓,佢個賣相同幅圖係一模一樣~

還送了甜品,抹茶味蕨餅,夠窩心!

極濃雞白湯拉麵
前面是絕路,希望在轉角,呢句電影對白曾經改變左我一D睇法。原來當人去到谷底時,你唔會再有任何包袱、負擔,你會不惜孤注一擲,盡地一煲,你可能會想藉住呢次機會得到某D野,又可能你只係想尋求解脫。但對做生意既朋友,尤其是做餐廳既,當好景既時侯,業主又可能會加你租,好似撞正疫情爆發,你想同茶主傾下減租咩?佢又企硬,睬你都有味。到真係做唔掂果陣,你想灑脫咁執左間鋪,但你又要睇住班員工,的確步步為營。今晚又到我黎支持我既最愛「金鶴拉麵」,新鮮滾熱辣,特別窩心!👇📌砲台山店限定 - ▪ 黑豚肉碎豚骨湯拉麵 - $78▪ 加雞胸 - $14▪ 加叉燒 - $14▫ 之前幾次去金鶴都係食佢地既招牌經典雞白湯多,但今次就試下炮台山專屬既「黑豚肉拉麵」,黑豚肉睇落肉質肥瘦適中,入口鬆軟彈牙,味道香濃。溏心蛋質感滑嫩,一咬落去就係流心既蛋黃,令成碗拉麵更加飽滿。食肉獸當然要整多兩塊雞肉同叉燒啦,食落唔會好"鞋",保持到嫩滑。麵條水準做到同之前一樣,無令我失望,煙煙韌韌夠彈牙!

📌砲台山店限定
黑豚肉碎豚骨湯拉麵 - $78
加雞胸 - $14
加叉燒 - $14

令成碗拉麵更加飽滿。食肉獸當然要整多兩塊雞肉叉燒啦,食落唔會好"鞋",保持到嫩滑。

麵條水準做到同之前一樣,無令我失望,煙煙韌韌夠彈牙!
2020-04-01
  • 黑豚肉碎豚骨湯拉麵
6天前 0 瀏覽
金鶴拉麵Kane Tsuru Ramen 天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖去唔到日本, 相信要等到2021年才會通返關, 有得飛去日本旅行了。係香港除了行日本SUPERMARKET 同BRAND 外, 我都幻MISS 日本架野食, 拉麵係其中之一, 之前去旅行晚上回酒店, 一定要食碗RAMEN 當宵夜。心癮唔到會發作, 今日來食呢間以雞白湯而聞名的拉麵店金鶴拉麵, 拉麵/沾麵仲有飯供應拉麵/沾麵有串燒, 都點了些來試。$98 雞白湯拉麵燒豬腩肉鹹鹹地, 脂肪口感好有咬口又唔肥膩。另外流心蛋, 那半溶半生熟架口感好美妙, 蛋白又吸了醬油架香甜味道黑豚叉燒拉麵上的肉及配料, 入口即化, 肥瘦分明, 食上癮, 做到日本的水準!!!!!$78 咖哩炸雞飯, 甜咖哩易入口, 飯夠QQ細粒的珍珠米。好食到最後一滴咖哩汁都不浪費,$78限定的豚肉飯, 豬肉薄片有脂肪位好香, 個甜甜地架醬油汁撈飯一流。串燒十幾蚊起抵食, 拉麵個湯真係好飲,不愧為雞白湯專家。在7-8月仍舊要外賣, 都要好好食高質素的呢!
金鶴拉麵Kane Tsuru Ramen

天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖

拉麵/沾麵有串燒, 都點了些來試。

$98 雞白湯拉麵

燒豬腩肉鹹鹹地, 脂肪口感好有咬口又唔肥膩。

串燒十幾蚊起抵食, 拉麵個湯真係好飲,不愧為雞白湯專家。

在7-8月仍舊要外賣, 都要好好食高質素的呢!
2020-07-25 1 瀏覽
今日經過炮台山,咁啱快到午飯時間,於是周圍搵食,見到這間拉麵店好似好吸引, 於是走入去試一試!果然喜出望外,我叫咗一個午餐及追加慢煮雞肉,原來份量都好大份,我真係食唔晒!希望有機會再過開嚟試吓其他款式
2020-07-06
2020-07-25 9 瀏覽
金鶴拉麵係一間主打雞白湯的拉麵店,今日去開炮台山個邊又去呢到食lunch,可能因為疫情關係,店內冇咩客人堂食,今次去多左期間限定既北海道蟹湯拉麵,睇圖好似幾吸引,但我都係一心想食醬油拉麵🥰呢一間分店既店員服務都好好,很有禮貌同埋好主動serve客人.醬油拉麵+炸雞 $128湯底入口清淡,但後勁有醬油既鹹味,好好飲,而拉麵軟硬度適中,麵質彈牙,慢煮赤雞肉質腍軟,看似白色好似好乾咁,但其實好滑🤤醬油溏心蛋醃得入味,炸雞炸至金黃香脆,內裡肉汁豐富😋
醬油拉麵+炸雞 $128
2020-07-25
2020-07-23 4 瀏覽
落去川崎攪完訂車手續之後,唔想行太遠,就走咗去金鶴拉麵開餐!上一次幫襯金鶴係佐敦分店,佐敦分店嘅日和式洗水間靚得不得了!係我去過地鋪餐廳之中最靚嘅洗水間!當然,拉麵質素都唔差!一入門口,餐廳環境係日本居酒屋式裝修,好有日劇 "深夜食堂" feel.另外有個極吸晴嘅推廣餐牌,寫住期間限定!北海道極濃蟹湯拉麵!單單極濃蟹湯四隻字,就已經吸引咗我落單.上次食過極濃雞白湯拉麵,印象難忘,所以今次再叫!好多時食蟹類食品,入口有蟹味,但聞上去就硬係無咩蟹味,哩碗北海道濃蟹湯拉麵一上枱,蟹味撲鼻,未食已經要俾個 like,  蟹湯鮮甜而且蟹香味超濃郁,老實講.... 拉麵慘慘豬地成為配角!拉麵口感屬於中性,唔會太硬或太軟,拉麵份量亦唔算少,無偷工減料.極濃白雞湯味道比蟹濃湯更濃郁,濃郁得不得了,自問自己煲自己整都無噤濃郁,雖然係分屬兩間唔同嘅分店,但記憶中味道同上次嘅佐敦分店無太大分別,最後,兩碗拉麵完全掃清!一滴湯都不留!拉麵出色,但燒物都唔差,最中意係燒香腸,香腸似台式香港,味道比較甜,身處香港之嘅日式拉麵店令人回憶起台灣嘅風味.

當然,拉麵質素都唔差!

單單極濃蟹湯四隻字,就已經吸引咗我落單.

上次食過極濃雞白湯拉麵,印象難忘,所以今次再叫!

2020-07-20 1 瀏覽
金鶴拉麵同朋友食early dinner注意衛生,入店坐低前要量體溫👏🏻👏🏻店家裝修有日本感覺!重放住好多日本酒😍一人一個拉麵再加兩個小食黑蒜油拉麵($98)好重蒜味!!!上面重有溫泉蛋😍同日式叉燒👏🏻麵量都好多!芝麻加蒜愛好者必食🥳🥳金 鶴雞白湯拉麵($98)濃味雞湯!唔會太咸~上面重有炸牛蒡😍打卡able 拉麵! 炸牛蒡脆卜卜好似食薯片咁!日式餃子($38)🥟4隻日式餃子!煎到好脆即煎熱辣辣🥟日式唐揚炸雞($38)三舊大大舊既炸雞!外面脆卜卜入面好滑!重有d 鹽比你點黎食~抹茶軟涷Qq 好有咬口!抹茶味回甘感唔會太租
金鶴拉麵

同朋友食early dinner

注意衛生,入店坐低前要量體溫👏🏻👏🏻

店家裝修有日本感覺!
重放住好多日本酒😍

一人一個拉麵再加兩個小食

黑蒜油拉麵($98)
好重蒜味!!!上面重有溫泉蛋😍
同日式叉燒👏🏻麵量都好多!
芝麻加蒜愛好者必食🥳🥳

金 鶴雞白湯拉麵($98)
濃味雞湯!唔會太咸~
上面重有炸牛蒡😍打卡able 拉麵!
炸牛蒡脆卜卜好似食薯片咁!

日式餃子($38)
🥟4隻日式餃子!煎到好脆
即煎熱辣辣🥟

日式唐揚炸雞($38)
三舊大大舊既炸雞!外面脆卜卜
入面好滑!重有d 鹽比你點黎食~

抹茶軟涷
Qq 好有咬口!抹茶味回甘感唔會太租

2020-06-27 41 瀏覽
今日應朋友邀請又去左呢間係炮台山嘅拉麵店,我就叫左個極濃雞白湯拉麵,呢間拉麵店嘅雞白湯之前已經讚過一次,依然係極濃嘅雞肉香味,同埋好creamy。今次就集中講下個日式炸雞咖喱飯。作為日式咖喱,都幾濃郁又唔會太辣,最值得期待就係件炸雞,非常大件,而且啱啱炸起,個外皮好脆。日式餃子方面同樣唔錯,同樣係新鮮出爐,層外皮都非常脆,而且個味道好香。我地仲叫左個豚肉串燒,上面層醬汁有少少甜,令到件豚肉更加香,而且豚肉都非常肥美。
2020-06-19 38 瀏覽
上碟時,有牛蒡一絲絲,兩塊慢煮雞肉,一塊豚肉叉燒,葱絲,木耳絲,半熟蛋。店員叮囑炸牛蒡不要浸湯吃。即刻飲咗啖奶白色湯,試下佢功力!嘩!!!!湯底濃郁香滑,鮮甜,唔油膩,啖啖雞味,同時雞湯都唔騷,個湯底比預期厚身 ,似似地忌廉既感覺。相反,牛蒡絲初入口的確好香脆,但食到第3,4 口開始覺得油膩,然後我忍唔住整碎浸湯食。又唔差,可能因為吸左湯,每食一啖有咬口可咀嚼之餘又有湯鮮甜味。麵條煙韌爽口,軟硬度好岩我,叉燒同半熟蛋都不過不失,反而係塊雞肉好驚喜!雞肉一啲都唔乾,好柔滑,好香雞味,好好食!如果要講成碗野最唔好食就係嗰個竹筍,下次如果食嘅話一定要叫走個竹筍。
店員叮囑炸牛蒡不要浸湯吃。

即刻飲咗啖奶白色湯,試下佢功力!
麵條煙韌爽口,軟硬度好岩我,
叉燒同半熟蛋都不過不失,反而係塊雞肉好驚喜!
雞肉一啲都唔乾,好柔滑,好香雞味,好好食!
雞白湯拉麵
雞白湯拉麵
2020-06-17 32 瀏覽
好耐冇食拉面啦! 今日就嚟食型格拉面店 – 金鶴.金鶴主打雞白湯, 咁當然要叫一碗啦! 雞白湯入口好濃好creamy~ 同個D咩咩雞湯絕對係兩回事呀! 而且上面有D炸過嘅牛蒡絲, 放入湯度食就會變左爽爽地啦! 呢度係上慢煮雞胸 & 火炙日本黑豚腩肉叉燒的, 食落唔干仲幾嫩! .另一碗叫左黑蒜醬油拉面($98). 黑蒜味係好香的, 而醬油湯係以秘製黑蒜醬油混合鰹魚湯,入口黑蒜味甘醇,唔會好油膩或太鹹! 溏心蛋就剛好半熟, 好正呀. .叫左小食係炸雞($48) 同芥辣八爪魚( $38). 炸雞香脆肉滑又juicy~ 芥辣八爪魚小小辣, 食食下仲可以轉換下口味^^
好耐冇食拉面啦! 今日就嚟食型格拉面店 – 金鶴
金鶴主打雞白湯, 咁當然要叫一碗啦!

另一碗叫左黑蒜醬油拉面($98).

芥辣八爪魚小小辣, 食食下仲可以轉換下口味^^
2020-06-15 28 瀏覽
今晚約左朋友食拉麵,search下附近食店見呢間人氣唔錯,我地六點左右就入店,七點離開店開始滿滿地了。首先點了份黑蒜鼓油拉麵$ 98,香噴噴既味道,加上濃濃既黑蒜醬料,配上麵條,好易入口。再黎左碗招牌雞白湯拉麵,第一次食白濃濃既雞湯拉麵,覺得好特別。一上枱見到一大堆立體炸牛蒡,賣相好吸引呀。店員提醒要趁脆口時食。So far 店內裝修幾型格,全黑色既餐具同枱,而服務十分殷勤,令人感覺很舒服。近排做梗promotion ,download 會員可以送小食或汽水一支,覺得呢個價錢有咁既質素,cp值高。入會送既蛋蛋燒冬菇,好好味餃子

蒡,賣相好吸引呀。店員提醒要趁脆口時食。

入會送既蛋蛋

燒冬菇,好好味

餃子

2020-06-12 26 瀏覽
2020年6月9日 星期二今日約咗一個好耐冇見嘅中學同學食飯,為咗遷就大家住既地方,所以揀咗喺炮台山搵間餐廳食飯友人話好耐冇食過拉麵,所以就決定揀呢一間餐廳餐牌當然係主打拉麵啦,都有幾多唔同款式嘅拉麵可以揀,仲有沾麵可以食添,於是我就叫咗個極濃雞白湯拉麵,而朋友就要沾麵等咗冇幾耐,朋友嘅沾麵就首先嚟到,睇落去材料幾豐富,除咗有雞肉同流心蛋之外,仲有豬肉,見到湯底不斷有煙升上嚟,就知道夠晒熱。朋友話麵質好彈牙,而且掛汁,豬肉嘅脂肪分布都幾平均添至於我嘅極濃雞白湯拉麵黎到嘅時候發覺擺盤已經好靚,中間嘅脆脆浸落湯度都好好味,湯底真係飲到雞嘅香味,重點係全部都係奶白色。至於拉麵我覺得好有咬口,而雞肉都好嫩滑食完拉麵仲有甜品送,係綠茶厥餅,十分煙韌,整體感覺都算唔錯
2020年6月9日 星期二

友人話好耐冇食過拉麵,所以就決定揀呢一間餐廳

食完拉麵仲有甜品送,係綠茶厥餅,十分煙韌,整體感覺都算唔錯
2020-06-09
2020-06-05 44 瀏覽
收工心郁郁想食下拉麵,見天后嗰邊原來都開咗間金鶴,約埋友人一齊去食。我揀咗招牌極濃雞白湯拉麵,湯底真係好稠飲落口感濃厚,有雞肉嘅鮮甜味。側邊一條條嘅係炸牛蒡,咬落香脆爽口,食落有淡淡嘅中藥味。慢煮雞肉有兩塊好厚身,肉質好嫩滑。日式叉燒好大塊,脂肪比較少肉味濃。糖心蛋有半隻,味道甜甜地好滑溜。拉麵份量適中,口感好彈牙。友人揀咗辛味拉麵,湯底愈食愈辣好過癮。配料雖然無牛蒡有但竹筍同鴻喜菇,清新健康。另外再點咗一份唐揚炸雞,雖然得三舊但每舊都好大粒。雞肉炸得好嫩滑,咬開仲有啲肉汁流出嚟好正!

拉麵份量適中,口感好彈牙。

友人揀咗辛味拉麵,湯底愈食愈辣好過癮。
配料雖然無牛蒡有但竹筍同鴻喜菇,清新健康。