2019-07-30 957 瀏覽
喺香港住咗幾十年,從來無食過鏞記,一路以來都認為呢類餐廳不是本地人去的,是遊客去的,而且經常聽到的評語係熟客先好食,serve 生客的食物無咁好,所以一直都無諗過幫襯。今日老闆請個日本客食飯,個客話睇過好多日本旅遊 guidebook 介紹香港的美食都話一定要食燒鵝,好想試下,我老闆有潔癖,頂唔順茶餐廳格局,所以揀咗可以坐得舒舒服服的鏞記。叫咗個例牌燒鵝、溏心皮蛋、冬瓜盅、脆皮豆腐、幾個點心。豆腐好滑,炸得乾身香口,真係外脆內軟。冬瓜盅七百幾蚊一個都幾貴,不過好足料,湯清得黎味道好濃郁,份量多到可以分十幾碗。溏心皮蛋真係流心的,薑片好甜。至於個主角 signature dish 鏞記燒鵝就麻麻地,肉好實,皮又乾,真係有啲失望。