2018-09-21
由於中秋節唔係香港,所以提早同屋企人做節!問老媽想係屋企煮定出街食,佢話出街食,噤又係嘅,個衰仔叫做節,重係屋企煮咩,緊係叫個衰仔俾錢請,出街食啦!果個衰仔,咪就係我囉....記然做節,噤就食好d啦!妹妹提意去玉桃軒,噤咪book枱開餐囉!首先讚一讚佢地嘅服務先,待應服務態度唔錯,會俾吓意見。妹妹話係玉桃軒食過片皮鴨,唔錯,想點一客,點知賣哂!嗚嗚嗚.... 早知的話book枱時留定一隻啦!老媽話唔食得太硬,所以叫咗個賽螃蟹炆伊麵,豉汁帶子蒸豆腐,清蒸石班,另外再點粟米魚肚羹,燒味雙併點咗油雞同燒鵝,茶樹菇魚腐茄子煲,前菜點咗海蜇併燻蹄,蒜片牛柳粒。粟米魚肚羹足料,魚肚份量不少賽,無偷工減料。賽螃蟹伊麵唔係太濃味,啱哂我老媽食,夾伊麵時唔會斷開哂,而且成碟伊麵唔多覺油膩,掂啦!自己知自己事,自己身體唔係太好,唔太敢食鵝,點知食咗一件就即時腳痛,証明哩隻係燒鵝啦!清蒸石斑蒸得恰到好處,所以肉質好滑,連一向唔食魚皮嘅我,都夾魚皮黎食,魚皮比魚肉更吸引更好味,不過中意食蔥嘅我,如果多D蔥更啱我胃口。豉汁帶子蒸豆腐雖然簡單,但係一個好好送飯嘅菜,豆豉嘅咸鮮將成個菜提升哂,其實我只食豆豉,帶子同
果個衰仔,咪就係我囉....
首先讚一讚佢地嘅服務先,待應服務態度唔錯,會俾吓意見。
粟米魚肚羹足料,魚肚份量不少賽,無偷工減料。
豉汁帶子蒸豆腐雖然簡單,但係一個好好送飯嘅菜,豆豉嘅咸鮮將成個菜提升哂,其實我只食豆豉,帶子同豆腐留俾老媽食。
原本無諗住叫甜品,見到格離枱叫蛋散,好鬼引人,即刻叫一份,又甜又脆,難忘!
老媽!中秋節快樂啦,係香港拜拜地過中秋節咪玩火呀!