中環人氣窰爐𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊🍕地址:中環蘇豪些利街14號地下之前睇過網上介紹 這一間係香港少有擁有自己的窰爐既pizza店👀對於一間pizza店 肯投資成本落去 作為pizza迷既我絕對會去支持🤭因為一個窰爐絕對造價不菲 不過好似期望值太大 覺得只係一間發揮正常既𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊店
餐廳環境氣氛十分好 裝置明顯有放心思 燈光偏暗 都算是約會放工約朋友既好去處 可惜的是傳說中的窰爐在鋪內較入位置 剛好被安排在較門口的位置 很難看到燒製過程前菜
▫️𝐂𝐀𝐋𝐀𝐌𝐀𝐑𝐈 𝐀𝐋 𝐅𝐎𝐑𝐍𝐎 $138前菜叫左個魷魚片 另外伴以蕃茄 橄欖 西芹 和羅勒 餐廳用上橄欖油令每樣野都沾滿油香😙
▫️𝐑𝐎𝐀𝐒𝐓𝐄𝐃 𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓 𝐂𝐎𝐑𝐍 $98烤粟米配上帶辣既蕃茄醬 十分香口 略厭份量較少只有兩條細份量 而且食起上來比較麻煩🫣薄餅▫️𝐌𝐀𝐑𝐆𝐇𝐄𝐑𝐈𝐓𝐀 $188𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊一定要嘗試最傳統簡單的味道 😋一上枱 店員隨即拿來一塊芝士 即場刨上芝士碎 食得出餅底用窰燒既香氣 餅邊位置十分煙韌 但係蕃茄醬未算太出 咸香味可以再突出少少🤏🏻🤏🏻▫️ 𝐒𝐀𝐋𝐒𝐈𝐂𝐂𝐀 𝐄 𝐅𝐔𝐍𝐆𝐇𝐈 $208
呢個𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊有蘑菇同義大利腸鋪面 蘑菇

▫️𝐑𝐎𝐀𝐒𝐓𝐄𝐃 𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓 𝐂𝐎𝐑𝐍 $98
薄餅
▫️𝐌𝐀𝐑𝐆𝐇𝐄𝐑𝐈𝐓𝐀 $188
▫️ 𝐒𝐀𝐋𝐒𝐈𝐂𝐂𝐀 𝐄 𝐅𝐔𝐍𝐆𝐇𝐈 $208
呢個𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊有蘑菇同義大利腸鋪面 蘑菇份量算多 所以每啖都食到蘑菇香 而義大利腸既味道不算強烈 帶少少咸香 提升整個口感

甜品
▫ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $78
因為友人十分想試他們的Tiramisu 所以便叫了兩份share 店員一拿來我們都被他的份量嚇到了🥴絕對比pici的要大 建議兩至三人share一份
甜度不算太甜 所以就算食到最後都吾覺太膩
▫ 𝐂𝐀𝐋𝐙𝐎𝐍𝐄 𝐀𝐋𝐋𝐀 𝐍𝐔𝐓𝐄𝐋𝐋𝐀$98
外層係同薄餅既皮一樣 裏面充滿着棉花糖和Nutella😈簡直就是卡路里邪惡之源 很難會不好吃 注意的是要趁熱吃 不然便論了便會變得黐立立很難進食🙈 因為比較甜 所以建議三至四個人分享
• 整體•
食物: 𝟹.𝟾/𝟻