2023-07-10 963 瀏覽
8/7/2023繼續生日飯去中上環六月新開嘅韓式炸豬扒店。之前見佢六月頭賣廣告,準備六月中開,已經bookmark 左要去食,因為有我之前喺韓國食嘅炸芝士豬扒。雖然佢喺山上邊,不過有電樓梯一路接駁上去,所以都唔會太辛苦,同埋都容易搵嘅。我早過朋友少少到,問咗店員話冇時限,所以俾我入去坐咗先。我哋每人嗌咗一個set,分別嗌咗3號同4號 (炸豬柳、炸芝士豬扒)打算share食。佢每一個餐都有跟:前菜、醬汁;鵪鶉蛋味素白飯,冷麵,沙律菜就用細碗裝住(可以refill的)另外再加兩隻炸蝦。炸芝士豬扒真係好拉絲 (呢個真係要趁熱食),豬扒嘅肉都好淋身,炸粉好薄,一啲都唔會覺得油膩。炸豬柳都好好食,啲肉都仲係粉嫩嘅,有彈性得嚟又唔會太實,朋友覺得相比之下呢個好食過芝士豬扒 (如果要比較的話)兩隻炸蝦好大隻,粉漿都好薄,隻蝦入邊好大隻同埋彈牙。鵪鶉煎蛋味素白飯,個飯就唔熱嘅,我就覺得一般,所以冇refill 呢個 (但係幾見到隔籬枱男生嘅話就refill咗兩次白飯,可能始終個碗比較細唔夠食)冷麵帶有酸酸地嘅(醋)汁,微涼.我同朋友都refill 咗一次 (如果佢可以再凍啲就更加好)沙律係切碎咗嘅椰菜
8/7/2023

繼續生日飯

兩隻炸蝦好大隻,粉漿都好薄,隻蝦入邊好大隻同埋彈牙。

沙律係切碎咗嘅椰菜,帶有少少柚子汁,清爽。

好滿意呢一餐,令我懷念韓國。職員都十分友善,有韓國人,亦有本地人 。

我諗我都會想再食嘅,如果我自己去食嘅話,就要食6號囉🤣🤣
2023-07-08