今次我同朋友一行三人去咗呢間位處於中環嘅Common Room食西餐, 餐廳唔算難搵喺中環地鐵站行過去大約三至五分鐘就可以到達, 餐廳嘅格局幾有情調! 還境暗暗地, 餐廳用餐嘅範圍都幾大下, 餐枱之間嘅空間都算適中,完全唔覺得迫夾. 值得一題嘅就係呢一間餐廳有一個好長嘅酒吧, 好適合兩三個人坐喺度飲下酒傾下計!呢間餐廳嘅餐牌十分之清晰簡潔, 一張紙過, 餐牌就係餐桌紙, 一目了然! 佢嘅餐牌主要分四個sections: Earth, Sea, Land 同埋 Heaven, 第一個Earth, Earth嘅菜式主要係以植物為主嘅好適合素食主義者, 第二個Sea, Sea顧名思義呢個section裏面嘅菜式主要係海產為主.第三個section Land, Land 嘅菜式主要係肉類為主包括雞牛羊豬, 最後一個就係 Heaven, Heaven 就係呢間餐廳嘅甜品啦!好啦講下我嘅用餐經歷!Kale and Ox Tongue $98Shallots, Coriander, Radish, Green Leaves, Chil & Lime Dressing呢一道菜係羽衣甘藍配牛脷, 雖然餐
好啦講下我嘅用餐經歷!

Kale and Ox Tongue $98

Kale and Ox Tongue
呢一道菜係羽衣甘藍配牛脷, 雖然餐牌上面寫係用咗辣椒加青檸去做dressing, 但係呢一道菜一啲都唔辣,好適合一啲唔食得辣嘅朋友! 牛脷係好薄嘅薄切, 配合埋羽衣甘藍口感甘香又鮮甜,dressing裏面係有醋嘅成份, 配合埋芫茜,感覺酸酸甜甜又鮮甜係一個好好嘅冷盤前菜!

Potato Crisp Nachos $98
Melted Cheese, Guacamole, Sour Cream & Jalapeno Salsa
Potato Crisp Nachos
聽呢度嘅服務員講, 呢一間餐廳嘅nachos最大特點係佢用自家手工切嘅薯片去製作! 喺我食用嘅時候覺得呢個薯片都幾香脆!  呢一度菜嘅Guacamole做得唔錯, 牛油果味道十分之明顯, 攞起塊薯片甜啲Guacamole同埋Sour Cream,然後擺入口,感覺香脆又滑口! 如果再多少少芝士應該會更加好味!

Grilled Shrimp Poutine $108
Melted Cheddar Cheese & Truffle Sauce
Grilled Shrimp Poutine
呢一道菜係以French fries做base,然後喺上面放咗一啲溶化咗嘅車打芝士做出嚟嘅醬汁,再喺面上面放咗幾隻燒蝦! 芝士配蝦本身就係一個好好嘅配搭, 佢嘅蝦嘅肉質爽口彈牙, 芝士配French Fries 亦都配搭得十分之好, 但朋友們如果叫呢度菜嘅話就記得趁熱食, 如果唔係啲薯條淋咗就唔係咁好味啦! 蝦嘅size同埋份量可以再多啲嘅話會更加好!

Madison Lobster Roll $178
Seasoned with Lemon Juice, Paprika & served an a Toasted Bun
Madison Lobster Roll
呢道菜佢用龍蝦殼做裝飾,佢嘅醬汁有啲似千島醬 ,雖然用料裏面有Paprika,但係唔會覺得有好濃厚嘅辣味, 值得一題嘅就係喺食用嘅時候好明顯食到有龍蝦嘅鮮味, 可能係因為呢一度菜落咗檸檬汁令到龍蝦嘅鮮味更加明顯!  喜歡食龍蝦配千島醬嘅朋友,呢一道菜係一個好好嘅選擇!

Chicken Lollipops $98
Coated with Maple Syrup
Chicken Lollipops
呢一道菜做得唔錯,出餐時呢道菜系配千島醬同埋maple syrup嘅, 雞肉落咗乾粉炸, 雞嘅肉質嫩滑, 有雞味, 其實做得真係好好, 唔甜醬汁已經好好味! 呢度菜我食咗兩件, 喺食嘅時候一件就甜咗maple syrup, 而另一件就點咗千島醬, 我個人認為呢一度菜式配千島醬嘅效果比maple syrup更加好,但睇你個人鍾意食鹹定係食甜! 之前講過啦, 就算唔甜醬就咁食件雞都好好味!

Lamb Meatballs $98
Homemade Tzatziki & Fresh Mint Sauce
Lamb Meatballs
呢一道菜係羊肉球, 佢配嘅係希臘式既Tzatziki同埋薄荷汁, 呢個配搭好有地中海風味, 佢嘅羊肉有好小好小嘅羊騷味, 絕對唔會騷到唔敢食! 口感嫩滑,配合埋Tzatziki同埋薄荷汁感覺十分之清新但係又有保留到羊肉嘅味道, 如果鍾意食羊而又鍾意地中海風味嘅朋友們, 呢道菜係你哋一個好好嘅選擇!

Chocolate Pudding $88
Molten Chocolate Filling, Vanilla Ice Cream
Chocolate Pudding
呢一道甜品果然有驚喜, 好睇得出廚師花咗好多心機去精心製造, 當我第一眼望到呢一道菜嘅時候就覺得佢個賣相好靚仔! 睇得出廚師花咗心思佢畫個裝飾! 味道方面, 朱古力既香農程度十分之明顯, 喺個chocolate pudding正中間嘅朱古力係熱嘅配合埋冰凍嘅雲呢拿雪糕,一啖熱一啖凍, 的確係一個十分之感人嘅甜品作品!

整體嚟講今次用餐經驗十分之唔錯,餐廳嘅菜式十分之有特色, 而今次嘅highlight我個人認為係Kale and Ox Tongue, Chicken Lollipops, Lamb Meatballs同埋後食嗰個chocolate pudding嘅甜品!
2016-12-12
Kale and Ox Tongue