2017-08-01 1348 瀏覽
幾個朋友想揾間有feel既中環bar食下野chill下, 今次等佢地帶路墨西哥脆片實在係西餐小食其中一個必點!!以小食黎計,份量多,面既忌廉酸酸地,用黎點墨西哥脆片好夾。而我最中意係中間果層芝士,味道相當濃郁,咸香再配埋忌廉,好想清哂成盤! 有脆片又點可以無薯條先XD今次個薯條較幼身,雖然平時愛好粗薯條多D,但呢個都夠粉,感覺無粗薯條咁熱氣(自我安慰中XD)但都幾快變稔!同樣地,中間既芝士醬係令我地可以勁快清哂成盤既原因!好少見薯條面係配蝦,而同原隻上,蝦肉扎實肉多。 一盤薯條已經滿足唔到我地,所以我地叫多個XD手撕雞就聽得多,手撕豬就真係少食,同樣地豬肉絲份量好多,一啖肉一啖薯條,幾有趣既配搭,個人中意呢個薯條更多~~ 好中意食雞,朋友們都好期待呢個雞膇個樣好得意,以棒棒糖咁既樣子呈上,另外仲附上兩種醬比我地點有樣有內涵既雞搥! 咬落首先食到薄薄既一層脆皮外皮,同一般平時炸皮唔同,雖然佢會薄身d,食落似平時既面包糠但細粒版,估唔到依然可以做到咁脆口既效果!雞肉肉汁豐富,size較細少所以唔算太多肉,所以我食左幾隻,嘻嘻! 食左咁多肉,如果再點burger會怕太多肉,所以揀左呢個素食b

有脆片又點可以無薯條先XD

一盤薯條已經滿足唔到我地,所以我地叫多個XD

好中意食雞,朋友們都好期待呢個雞膇
個樣好得意,以棒棒糖咁既樣子呈上,另外仲附上兩種醬比我地點

食左咁多肉,如果再點burger會怕太多肉,所以揀左呢個素食burger!身為食肉獸既我第一次點無用既burger,但意外地一樣滋味.
三個迷你漢堡包,入面夾着既原粒蘑菇調味唔濃但菇既鮮甜好明顯,佢既清爽令成個漢堡包變得唔heavy,原來呢個結合都唔錯,
不過個人會覺得食肉既burger會扺啲XD

食過唔少龍蝦意粉,今次呢個係配料上出色,但意粉既味道都係賣點之一!
龍蝦夠大隻,不過主要朋友食,朋友話食到好多肉,
反而係個意粉辣度令人耳目一新,胃口大增,朋友話要encore一碟

慢煮三文魚,個樣同本身預期既有啲出入,
好多汁浸住件三文魚,三文魚魚肉好稔身,比平時魚肉更加稔,有啲似食緊鯰魚柳既質感,個人覺得三文魚本身札實既口感會好D,呢個有啲過淋
但佢係今餐最清淡既一道菜,如果大家唔想又係薯條牛扒咁heavy,可以試下呢個!

炸雪糕
身為雪糕控既我,有雪糕既甜品就最合我意
炸雪糕食過兩三次,味道唔太深刻,但今次呢個超級巨型既炸雪糕頗有睇頭。

首先店員呈上左一個巨大雪糕球,再淋上酒,叫我地ready好哂相機,就點火,頓時成個雪糕球變成火球!!!場面好震撼呀
呢個雪糕球既size大概係平時單球雪糕既四五倍,幾個人分享都無問題! 最特別係佢既外層原來用左海棉蛋糕代替平常既炸皮,好特別既設計!!

燒香後既酒味更加突出,令整個甜品更吸引
而海棉蛋糕浸左溶左既雪糕變得稔身,所以大家要食快啲,加上被火燒既關係更快溶啊!

呢個朱古力蛋糕同樣份量好大,口感偏向紥實,同brownie質感好相近,但無佢咁硬實,多左幾分軟熟度

呈上時朱古力蛋糕仲暖暖地,所以面既云尼拿雪糕好快就溶
而呢到既云尼拿雪糕係自製既,所以味道好天然,云尼拿香味唔假!

配埋紅莓粒為朱古力既濃添上中和既酸
2017-07-26 428 瀏覽
黎中環食野唔飲杯酒做上半場飲品點得我飲左杯rose既cocktail,偏甜身既moscato做既cocktail基本上唔會有死。而作為送酒食物,poutine同nachos絕對係個好選擇,淋上既芝士有香味(唔係想特登寫雞有雞味,而係呢個年頭d moz cheese實在教壞人......),所以之後都再encore左份pulled pork既poutine(無影到),混上既gravy會似下面BBQ Sauce。nachos方面略嫌唔夠脆身,始終自家製咁有誠意,水準會有偏差唔意外,所以係出面我傾向想見到D字牌nachos多,起碼唔會中伏。Baby ribs以百鬆蚊既份量黎講還好啦,份量上面無得要求咁多,起碼肉質食到係接近pulled pork狀況,但肉質黎講唔多似慢煮,似係浸焗可能性比較大,而醃醬亦都偏重口,飲酒來講接受範圍。主食方面,揀無可能揀左呢隻龍蝦,其實我係揀中個蕃茄意粉而唔係隻龍蝦。不出我所望,落左微量辣去調味,成日都話蕃茄同辣係最佳拍檔,加左之後會惹味好多,尤其飲緊酒有辣味!而雞鎚雖然影落黑左d,炸落亦都稍為over左,但仍然算嫩身唔會un,底味足夠,飲酒唔覺淡口就係啦。至於甜
黎中環食野唔飲杯酒做上半場飲品點得

至於甜品,女士們要求無計。美式甜品我除左覺得甜真係唔太識評論,但個cholocate依然有可可苦味,有小小感動唔係得隻甜味。
2017-07-21 306 瀏覽
A Huge Disappointment..We only went here for dine as the atmosphere was very loud and busy on a Monday night. On a bad note the inside can be noisy and hard to carry a conversation with someone. I was disappointing the serving size was incredibly small, the Vegetables were bearly cooked and the meat was cold.When we went in the service started out okay but as the night went on we felt more and more neglected. The waitress that served us was quite rude and didn't seem like she wanted to serve us
A Huge Disappointment..
When we went in the service started out okay but as the night went on we felt more and more neglected. The waitress that served us was quite rude and didn't seem like she wanted to serve us let alone be at work.

Def  never returning here.
2017-02-20
2017-07-21 266 瀏覽
一開始book左6位,但一入到去又無人招呼, 等左一陣佢帶左我地去室外地方坐,熱到死^_^但係得到既回覆只係:無辦法,入面有位客book左40位.午餐係semi buffet($150), 但係選擇唔多,而且比人攞晒想飲湯,但係一係無湯,一係無碗..............................d main course加$40一客,味道正正常常,所以無影相. 最好食係d水果,可能因為水果最解暑啦,但係無冷氣食住好無feel.飲品方面,只得檸檬水同檸檬茶,沒有咖啡.........選擇極少.

2017-07-21
  • 水果
  • 蟹肉沙律
2017-07-08 244 瀏覽
Friday night 在中環遊走,Wine + Food 是常識吧!今次就選左Common Room "嘈"一晚。之前係網上見到佢地有個 wine pair with oyster promotion, 有4款做法既cooked oyster 選擇,可以選white wine or sprinkling wine, by glass or by bottle. 今晚一行五人,所以就order左smoked and baked oyster 各一份加一支sprinkling wine 當做Happy Hour chit chat food. 個人比較喜歡smoked 做法,因浸泡蠔既olive oil很清新,蠔帶有煙燻香及仍可保留到它的礦物味。食完oysters, 再來一系列前菜及主菜,包括:chicken wing一面是略煎的金黄色一面是水煮色,肉質是霉霉的,係一間bar and restaurant 找到咁既質素 crispy chicken wings實在奇怪!!除左chicken wings 這款小食真真須要改善外,我相信本土server的服務態度亦有大大進步空間。其實餐廳內

Smoked Oysters in Olive Oil

Baked Oysters Rockefeller

食完oysters, 再來一系列前菜及主菜,包括:
Seafood Crevice salad

Portobello Mushroom Slider

Sweet Potato Fries

Sauteed Squid

Linguine Vongole

Crispy sizzling wings

Baby back ribs

除左chicken wings 這款小食真真須要改善外,我相信本土server的服務態度亦有大大進步空間。其實餐廳內的幾位亞裔servers都很友善,與客人溝通時,面上都帶著笑容。反過來這位"香港仔"從頭到尾都黑著不太好看的臉,無論是詢問時或來換碟時,都給我們一個"sick of serving customers"姿態。

Friday night如果無咁多客人比你服務,相信亦不須要咁多servers 存在。客人不是永遠是對的,但做得服務性行業,基本禮貌也是常識吧!
2017-07-07
  • SweetPotatoFries
  • PortobelloMushroomSlider
  • SeafoodCrevicesalad
2017-06-29 664 瀏覽
中環區平日午餐平均都要6X, 有時會約同事食好D~ SOHO區有D遠, 呢間common room食過幾次, 又抵又好食!其實平時12點去到就一定不用訂位, 但過了12:30就開始FULL晒如果去食, 一定要食Semi-buffet!!!$150/人, 如果叫main+40其實食semi-buffet已經食到飽晒........而且main都係普普通通~ 我強烈建議只要semi-buffet好了~墨魚汁Risotto, d 飯硬咗少少, 我麻麻辣肉腸pizza....太乾, 有d dry出面有好多野食選, 沙律, 通粉, 煙肉, 凍蝦, 青口......每次食都有少少唔同, 不過都係好食另外佢個湯都好好飲, 海皇湯好足料, 飲完都半飽....最後當然要食"飯後果",西瓜同波蘿都好甜,每日都會有一款甜點, 今次是Brownies, 好濃好膩好肥不過又好食~每次都會出去幾轉拎野食, 結果食都剩下好多主菜無食, 好浪費><中午食好少少大約200左右啦
Semi-buffet

Squid Ink Risotto
墨魚汁Risotto, d 飯硬咗少少, 我麻麻
Spicy Chorizo Pizza
辣肉腸pizza....太乾, 有d dry
另外佢個湯都好好飲, 海皇湯好足料, 飲完都半飽....
中午食好少少大約200左右啦
2017-06-27
Semi-buffet
  • Lunch Semi-buffet
2017-06-18 223 瀏覽
今晚喺中環做完 facial, 落到街被歌聲吸引,原來有人 busking, 堅好聽喎。佢地喺 WKEND。聽在一陣就有差人嚟,話有人投訴,要求停止 busking。真有點掃興。之後就去蘭桂芳飲杯嘢。成個地區都好 full because of happy Friday....最後都喺去 Common Room, my favour restaurant and Bar.今晚只飲杯 cocktail & snack.我 order 杯 Fire Me Up & Sweet Potato French Fries嘩⋯隻杯好令噃⋯lovely. 杯cocktail 味道當然ok.French Fries 趣卜卜。Waiters 介紹 basil chicken skewers 呢個雞串燒 配 cocktail 非常好,雞肉有香草味道,還有自製 Sichuan Tomato Sauce, 少少辣配酒 very good. 呢個 Friday night very good. 有歌聽 又有美酒&小吃 💕
WKend
今晚只飲杯 cocktail & snack.
Fire  Me  Up  &  Sweet    Potato  French  Fries
French Fries 趣卜卜。

2017-06-09
宵夜
2017-05-30 125 瀏覽
Common Room is one of my favourite restaurants. I love its food. I love its drink. Never make me disappointed. I enjoy every gathering here. The location is very convenient. It locates at Central.Comfortable environment to bring us a relaxing and enjoyable gathering, a lots of laugh and fun.my favour, mini burger with Foie Gras & Wagyu. Foie Gras is extremely fatty and rich flavor.potato chip with melted cheese, guacamole, sour cream & jalapeño salsa. sweet potato fries with homemade chipot

Wagyu  Foie  Gras  sliders

Potato  Crisp  Nachos

Sweet  Potato  Fries
sweet potato fries with homemade chipotle buttermilk aioli. It is very good tapas for alcohol.

Must have Creative cocktails here. It make us a lot laugh and fun tonight. Enjoy 💕
Kiss  from  a    rose
Kiss  from  a    rose
Es    Asombroso
Green  Basil
2017-05-12 191 瀏覽
位於蘭桂坊的Common Room是一間西式酒吧,今天跟一大班朋友來暢飲一番。 店內燈光昏暗而帶點浪漫感,有一個大型的酒吧。 Menu上的酒類多不勝數,甚至比食物還要多。 今個月的雞尾酒主題是Rose wine,客人可以按自己想要的味道及酒精濃度選擇不同的款式,店員亦能提供不同的意見。 Gin $118選擇了無酒精的款式,味道帶點點薑及菠蘿味,感覺好清新。 Chicken lollipop $98這盤是兩碟的份量,棒棒雞炸得好香口,咬開可見熱辣辣的雞肉,拿着用手吃,沾上蜜糖更是好吃。 Potato crisp nachos $98Nachos是採用薯片,上面再淋上豐富的cream cheese及牛油果醬,加上煙肉及番茄粒,入口除了脆卜卜外,還有濃郁的芝士味,味道比想像中沒那麼咸。 Grilled shrimp poutine $108溶化的芝士再加上黑松露,完全融入在薯條中,每啖薯條都吃到滿口芝士味,而且薯條扎在一起,其實分量超多,非常滿足,薯條上還有彈牙的蝦肉,是整晚我最喜愛的菜式之一。 Pork baby ribs $128BBQ味超濃郁,而且ribs好多肉。 Lobster l

店內燈光昏暗而帶點浪漫感,有一個大型的酒吧。

Menu上的酒類多不勝數,甚至比食物還要多。

Gin $118
選擇了無酒精的款式,味道帶點點薑及菠蘿味,感覺好清新。

Chicken lollipop $98

Potato crisp nachos $98

Pork baby ribs $128
BBQ味超濃郁,而且ribs好多肉。

Lobster linguine $178
大大隻的龍蝦已經預先拆殼,方便客人食用,龍蝦汁的份量剛好,令意粉不會過於濕潤,意粉入口爽彈,帶有番茄味而且有點辣的刺激感,而且龍蝦鮮甜,十分美味。

Basil chicken skewers $108
燒雞肉串配有四川的麻辣醬,巴西醬汁香草味十足,雞肉Juicy,好惹味。

Cryo Fried ice cream $88
即是火焰雪糕,雪糕先被蛋糕皮包裹着,旁邊伴有野莓醬,店員會為雪糕點火供客人拍照,火焰雪糕除了有雜莓味外,還帶一點酒香。

Sticky Date pudding $88
味道像在吃朱古力焦糖蛋糕一樣,口感濕潤鬆軟,再配上上面的雲呢拿雪糕,冷熱交融,整體感覺不會太甜,不錯的。

又過了一個瘋狂吃吃喝喝的晚上,好開心喔。
  • Grilled shrimp poutine
  • Lobster linguine
2017-05-07 220 瀏覽
作為一個鐘意食薯條既人,去到一間餐廳打開餐牌,必然是留意有沒有薯條的縱影。今晚又來一個親親薯條夜。一班朋友下班後相約到中環飲飲食食,餐廳場的地好大,搞下私人party相信都無難度。看看餐牌已經發現薯條,芝士手撕豬肉薯條,烤蝦芝士薯條,炸甜蕃薯條,薯條都咁多玩法,今晚一定好滿足。Pulled pork poutine $108呢個配搭都幾新穎,有肉又有薯條,口感豐富。手撕豬肉唔會一大舊成口肉,芝士醬夠多,令薯條十分芝味。Grilled shrimp poutine $108用上較短又較幼身的薯條,上面有烤蝦,又香又爽口。同樣是大量溶溶芝士,薯條好似成座薯條山咁。Charred eggplant $98烤茄子都幾巨型,上面見到一大劈黃色燒過的芝士。入口除左好香芝士味,亦都食到淡淡的介末香,兩個味道配合得唔錯。Basil chicken skewers $108 (6pcs)雞串鋪滿綠色羅勒汁,已經十分吸引,還配上自家製四川蕃茄醬。雖然帶少辣,但能夠令雞串變得更惹味。Cryo Fried ice cream $88 店員即場為雪糕"點火",之後會倒士多啤梨醬。雪糕外層的皮口感煙韌,裡面有大大

今晚又來一個親親薯條夜。
Pulled pork poutine $108
Charred eggplant $98
Cryo Fried ice cream $88
店員即場為雪糕"點火",之後會倒士多啤梨醬。雪糕外層的皮口感煙韌,裡面有大大舊的雲呢拿雪糕,加上士多啤梨醬,酸酸甜甜。
Rosebud
包含左Green apple liqueur, citrus, rose wine, fresh apple。雖然有酒精,但感覺都幾易入口,酒味不算太重。

朋友還點了
Something Sour $115
賣相都好吸引。

今晚的確食左好多薯條,十分滿足,希望不會熱氣就好了。
2017-04-25
2017-04-30 172 瀏覽
朋友知道我去年學過調酒, 大家吃西餐的時候, 都經常刻意找一些有美味調酒的餐廳用膳. 這次帶我來的這家食店正正位於由中環地鐵站走去蘭桂坊的途中一條人煙較少的街道, 正合不喜熱鬧的我. 從店子門外可知餐廳的路線是Tapas小食配上不同的飲料為主. 店子的燈光有點昏暗但舒適, 座上看到的客人每枱均會點酒精類飲品. 有的點紅酒, 有的會點cocktail.食物的餐牌較簡單, 只有一頁, 全英文的關係看得有點吃力, 點菜交給朋友負責. 點cocktail的最大好處是, 各人可按自己喜好點不同口味的cocktail, 而每家店的味道亦不盡相同, 這正是cocktail的一大魅力所在. 今天點的2款cocktail均想是威士忌為基酒的. 第一杯的cocktail先喝一杯酸甜均衡的酒開開胃, 威士忌裡混和桃汁, 糖漿. 上桌時先點火燒去部份酒精, 喝的時候鼻子裡聞著迷迭香的香氣. 香氣層次更提升一步. 這杯酒的主意不錯. 第一道先來的是煎露荀, 上面舖著一隻溫泉蛋. 吃前先將溫泉蛋拌勻再沾著露荀吃, 帶蛋漿的濃郁又爽脆, 相當好的開胃菜. 接下來上菜的是烤雞肉串, 最特別的一點是有香草舖面的雞肉串沾
Grilled asparagus
Basil chicken skewers
接下來上菜的是烤雞肉串, 最特別的一點是有香草舖面的雞肉串沾醬用的竟是四川醬, 醬汁只有少許微辣但帶有麻香, 配上烤得均勻的雞肉是我全晚最喜歡的一道菜.
Squid ink seafood risotto
這道意大利飯用上了墨魚汁, 而且米煮起來留有一點米心, 除了飯的咬勁外另外有股海鮮的香味, 配料的魷魚, 大蝦均頗有咬勁. 是相當出色的意大利飯.
Lobster linguine
龍蝦意粉用上的是扁意粉, 除蕃茄汁調味外有少許辣, 扁意粉的煙靭度剛剛好, 半隻龍蝦尚有少許肉, 大部份肉的都用在煮汁醬裡頭了, 所以汁醬帶著滿滿的龍蝦鮮味.
Lamb meatballs
吃過2道主食後, 還是有點不滿足的感覺, 問過2位朋友均愛吃羊, 便點一份羊肉丸嚐嚐.
羊的肉質頗嫩而只有些許羊騷味, 是大部份人都接受的了的羊騷味. 上面是忌廉般幼滑的薄荷醬汁, 既不妨礙羊鮮味又更加提升, 只可惜是份量有點少, 每人只能分到1粒.
Old Fashioned
吃至尾段, 不禁想再來一杯cocktail, 這次點的是較為classic的一款old fashioned, 這款cocktail是100年前已有的了.
做法是比較簡單的, 於方糖滴上苦精數滴, 然後加上基酒裸麥威士忌拌勻便成.
這杯酒調出來的味道較為濃烈, 苦精的苦及方糖的甜為威士忌帶來較豐富的層次. 酒精度數也較高, 正適合飯後喝而較不易醉倒.

翻食指數: 80分.
調酒的水準不錯, 環境舒適, 地點在蘭桂坊附近也算頗為便利.
(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2017-04-10
Grilled asparagus
Lamb meatballs
Old Fashioned
2017-04-29 3711 瀏覽
這天下午收到在銅鑼灣工作的好友的訊息,提到近日認識了位新朋友,想到中環找間酒吧餐廳來喝點什麼的;既然這天天氣大半日都陰陰沉沉的下著雨,放工後去個聚會也許能提升一下心情吧!於是答應了好友前去,並收到了這餐廳的名字,叫--Common Room;用Openrice大神來看看餐廳的資料,知道了確切位置,也有頗佳的評語,於是更有期待感;在放工後與好友在約定的中環站D2出口見了面,再等著那位新朋友;十多分鐘後,終於出現,原來是一位美女,難怪好友會想約在中環!潮濕的空氣,渺渺的雨點,沿著斜路步行,一路上的歡聲笑語,八分鐘的時間,就來到了這晚的主題場地;從面門來看,西式酒吧餐廳的格調,在雨中顯得有幾分浪漫!步入店內後,發覺氛圍更顯浪漫情調;柔和的燈光為闊落的空間帶來了舒適感,偏暗的主色調在歐式裝潢襯托下和兼並蓄!餐牌上以飲品為主,但食物的款式也不在少數;如此環境下,不禁也想先來杯酒助助興;好友對雞尾酒比較熟悉,,問了其意見後,點了杯甜中帶酸的Myrille Sidecar來嚐嚐;粉紅色的酒液,用了蘋果白蘭地(Calvados),君度甜橙酒,薰衣草,柚子肉去混和;鮮藍莓放在杯面上,白糖圍繞著雞尾酒杯口

從面門來看,西式酒吧餐廳的格調,在雨中顯得有幾分浪漫!
餐牌上以飲品為主,但食物的款式也不在少數;

Myrtille Sidecar
粉紅色的酒液,用了蘋果白蘭地(Calvados),君度甜橙酒,薰衣草,柚子肉去混和;鮮藍莓放在杯面上,白糖圍繞著雞尾酒杯口,單看顏色及造型已甚美觀;而喝起來,多種果味與香味在不刺喉的酒精作用下,有著多種層次,加上甜度適中,入口冰涼回味卻透著熱暖,令人很易就愛上了此味道!

有美酒當然也會有佳餚相伴,我們點了的食物逐一登場:
Pulled Pork Poutine
先來的Pulled Pork Poutine,用了水牛芝士去輕煮炸過的薯條與豬肉條,其味與雞尾酒的火花真不少!
Pulled Pork Poutine
本以為薯條稍一軟身就滋味大減;誰知碰上了水牛芝士與重味的豬肉條,三種食材兼收得很平衡,味道濃得來卻又令味蕾感動,實在美妙!
Crispy Sizzling Wings
接著來的第二道小食--Cripsy Sizzling Wings,調味偏向濃厚,表面炸得很香脆,但內裡肉質較少肉汁,顯得有點不太平衡幸而配上美酒可補上了這一點!
Crispy Sizzling Wings
過了兩道小食後,與好友及新朋友再喝著酒聊著天,很快地到了主菜時間;
Lobster Linguine
Lobster Linguine,擺碟造型甚是吸引;由整個紅彤彤的龍蝦頭座落意粉上面,已令人垂涎了;
Lobster Linguine
不得不讚的是,蟹箝部份已剝了殼,不用客人親自去動手,細心之處可見一斑;肉質爽彈,有淡然的鮮甜味;意粉的醬汁收得頗乾身,其質感也做得不俗,煙韌與彈滑之間取得平衡,吸引了醬汁中的香草味,與龍蝦肉成了妙配!再喝上最後幾口的Sidecar,蘋果白蘭地的香味突出了意粉醬汁的調味,顯得更有層次!

三人在此時酒也喝得差不多,是時候來第二同了;著侍應生拿來酒單牌,再研究了一番後,各人都點了不同的酒,而我點的是Rose In Bloom;
Rose In Bloom
這杯酒顏色也是誘人的又帶點混濁的粉紅色,而一入囗就即時有涼爽的感覺;輕盈的Rose玫瑰酒體骨架,夾雜了大量的莓果氣息,一口喝下去,很易聯想到夏天時在沙灘椅上享受那懶洋洋的感覺!

既然有了美酒,自然要再添食物了;因我點的酒有薄荷成份在內,就想來一份Lamb Meatball;而美女就想點一份蔬菜類的Grilled Asparagus作收結,各人都同意了就落單;
Lamb Meatball
Lamb Meatmall的大小與質感都均衡,本身有股羊羶味,卻在薄荷醬料的勾勒下成了另一股馥郁的香味;再加上Rose酒的推動下,果味與羊肉本味又是在味蕾上的另一變奏!
Grilled Asparagus
Grilled Asparagus,燒得外乾肉脆,煙燻氣息再加蘆筍的香氣,已是下酒的好菜式;加上作為全晚肉類為主的食物,來一個蔬菜類的收結,口感上更為滿足!
Water
最後也令我欣賞的,是店內供應的凍水,從冰塊的形狀看,是用冰刀手工切割的,可真是細微呢!

總結此餐,在中環區內一間有情調有格調的酒吧餐廳,以一個合理的價錢享受了美酒佳餚,也是令人頗為滿意的!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予3杯,以此類酒吧餐廳的食物來說值得頗高程度的推薦!
2017-04-11
Myrtille Sidecar
Rose In Bloom
Grilled Asparagus
Water
  • Squid Ink Seafood Risotto
2017-04-28 1984 瀏覽
過了愛玩愛蒲的年齡,蘭桂坊已變得陌生。難得在附近工作完畢,約埋在附近工作的朋友出來聚下。跟著朋友走著走著,從老蘭周邊熱鬧的街道,走到寧靜的和安里,緊張的節奏立刻舒緩下來。和安里是一個小路段,走幾步就到common room。上到樓,一入門口已見長長的吧枱。店內燈光柔和,座位之間留有距離,頗有空間感,令人感覺舒服。 Melon Rita's 120還有朋友未到,先點杯Melon Rita's 邊飲邊等。基酒是Tequila,混入Basil, Fresh Watermelon Juice, Lime & Sugar。味道清新醒神,酒味不算重,適合餐前醒胃。Basil Chicken Skewers 88雞串幾大件及厚肉,肉質嫩滑而且juicy有肉汁,入味帶有BASIL香,還配有秘製四川麻辣醬更惹味,佐酒佳品!Pulled Pork Poutine 108金黃色的薯條,外脆內軟實,配上肉汁乳酪芝士,味道濃郁口感豐富,吃了第一條就停不下來!Lobster Linguine 108 賣相十分討好,大大件龍蝦舖面,龍蝦肉結實軟彈,能輕易拔出,龍蝦味鮮甜濃郁。扁意粉龍蝦汁十分入味,軟滑得來帶點煙韌,

melon rita's

Melon Rita's 120

Basil Chicken Skewers 88

pulled pork poutine

Pulled Pork Poutine 108

lobster linguine

Lobster Linguine 108
賣相十分討好,大大件龍蝦舖面,龍蝦肉結實軟彈,能輕易拔出,龍蝦味鮮甜濃郁。扁意粉龍蝦汁十分入味,軟滑得來帶點煙韌,可輕易卷起一啖入口,在口腔中慢慢細味品嚐!

squid ink seafood risotto

Squid Ink seafood Risotto 168
海鮮份量充足,蝦肉軟彈結實鮮甜,魷魚煙韌彈牙,帶子鮮甜嫩滑!墨魚汁濃郁,意大利飯每粒飯粒都能黏上墨魚汁,飯粒飽滿煙韌。

grilled asparagus

Grilled Asparagus 108
這道溫泉蛋烤露筍幾特別,原來溫泉蛋跟烤露筍也能合拍。烤露筍黏上溫泉蛋漿,香烤露筍味跟蛋香完全匹配,一個新鮮的配搭。吃完露荀後還有不少溫泉蛋漿在碟上,如果能有多兩條露荀就可不用浪貴餘下的蛋漿了。

brooklyn

Brooklyn 125
飯局中後段,味蕾已經進入狀態,可以接受味道較濃的COCKTAIL。Brooklyn成份有traight Rye Whiskey, Dry Vermouth, Maraschino Cherry with Aromatic Bitters,酒味香濃,口味富有層次。
2017-04-13
melon rita's
2017-04-27 106 瀏覽
之前請外國朋友吃飯訂了台,還花很多時間把訊息轉成英文發給對方。隔天朋友先到服務員卻說沒有記錄,後來我到了問也是一樣。失禮朋友非常嚴重,更不用提浪費時間心力,而且態度不好。以後不會再去。

2017-04-26 1771 瀏覽
今天晚上與吃貨朋友們聚餐,選擇了尖沙咀的Common Room餐牌上全部都是英文呢,有點也看不明白與店員落單也要用英語溝通!幸好有個英語流利的朋友 我還是負責吃 英語...再訓練一下吧Something Sour $115味道有點像嗽口水我不太懂欣賞反而朋友點的Tropical Pink $110很好飲!番石榴味重 好開胃Portobello mushroom sliders $98/3大啡菇漢堡 有三小個 全素的朋友生病了 點了這個較為清淡的漢堡調味都較輕 醬汁由苦瓜,焦糖洋蔥,牛油果製成 但食吾到苦味or牛油果味,甜甜的配上juicy大啡菇都吾錯Chicken lollipop  $98 x2雞肋棒 這個是兩碟的份量這個炸得非常香口 入面雞肉仲保持著好多肉汁 雞肉都嫩滑 點上楓糖漿夠曬滋味!Potato crisp nachos $98馬鈴薯脆粟米餅融芝士,牛油果醬,酸奶油,芝麻醬薯條既片裝版 由於上面既toppings全部都係偏濕潤 令薯片好快淋曬但撈醬食都幾好食醬料味道吾會過重 一齊share食完無飽滯既感覺Kale and ox tongue $98羽衣甘藍和牛舌醬汁係沙律醋

餐牌上全部都是英文呢,有點也看不明白

Something Sour $115

味道有點像嗽口水
我不太懂欣賞

Portobello mushroom sliders

大啡菇漢堡 有三小個 全素的

朋友生病了 點了這個較為清淡的漢堡

調味都較輕 醬汁由苦瓜,焦糖洋蔥,牛油果製成

但食吾到苦味or牛油果味,甜甜的配上juicy大啡菇都吾錯
Chicken lollipop
Chicken lollipop  $98 x2

雞肋棒 這個是兩碟的份量

夠曬滋味!
Potato crisp nachos
Potato crisp nachos $98

馬鈴薯脆粟米餅

融芝士,牛油果醬,酸奶油,芝麻醬

但撈醬食都幾好食

醬料味道吾會過重 一齊share食完無飽滯既感覺
Kale and ox tongue
Kale and ox tongue $98

羽衣甘藍和牛舌

醬汁係沙律醋 無凱薩醬咁膩 酸酸的配菜食幾開胃 牛舌食落味道似牛𦟌 幾爽口
Charred eggplant $98

芝士烤茄子

我原本好期待芝士同茄子既組合,兩款都係我愛的

但食落有啲失望 茄子上面既芝士味吾夠濃 而且仲食到啲芥末醬味 兩者好吾match

烤蝦芝士薯條

熔化既Cheddar Cheese同松露醬

薯條上面有三大隻大蝦 烤得肉質好爽脆!薯條偏軟身 但醬料味道搭配落又吾錯
Pork baby back ribs  $128

燒豬肋骨  依款正!啖啖肉!調味我覺得適中,BBQ醬汁既感覺,酸甜很開胃

肉質嫩滑多汁 肥瘦分明 一啖咬落去 肉脂香 筋肉軟 太幸福了 仲有涼拌捲心菜做配菜 一流!
Sous vide salmon
Sous vide salmon $128

慢煮三文魚配上蘑菇和松露醬

同我幻想既吾同呢 我仲以為會好似平時西餐的三文魚扒咁

上枱時係有個杯狀物體將佢蓋住 再由店員打開 一開即刻煙霧瀰漫 睇落賣相吾吸引 但食落又吾錯 松露醬做的芡汁 味道清淡配上嫩滑既三文魚 反而可以突顯三文魚既鮮味
Lobster linguine $178

龍蝦意粉 這是由帶點辣的番茄醬製成

半隻焗龍蝦 吃了半隻蟹鉗 肉質爽滑鮮美

意粉很快被朋友吃光了 味道應該不錯 我遲了一步吃不到了!
Pulled pork poutine $108

手撕豬仔骨芝士薯條

被去骨的豬仔骨肉 吃上來很方便呢 上面白色的芝士很好吃 但bbq醬同熱溶芝士太多 雖然味道吾會過重 但浸到薯條好似食緊薯仔咁⋯⋯

羅勒雞串 食吾到有雞皮
雞肉吾會燒到乾爭爭 配上自家醬汁 調味適中吾過濃
Fresh mussels
Fresh mussels $138

茄汁青口

青口配羅勒番茄醬,仲有三塊烤蒜蓉多士

茄醬我預期係酸甜的味道,點知係偏咸,有點失望!但青口新鮮把分數補救回來
Cryo Fried ice cream $88

火焰燒雪糕呀!flambé與白蘭地和紅桑子醬 店員會為炸雪糕點火 火焰燃燒15秒左右就沒有了

睇完表演當然要馬上即刻食!再等雪糕都溶了

原來外層係包住海棉蛋糕去炸 好特別!配上酸酸的紅桑子醬都吾錯

我幾鍾意入面既雲呢嗱雪糕
味道天然 而且吾太甜既雲呢嗱味出面好少有!食左好多
Sticky Date pudding
Sticky Date pudding $88

朱古力布甸嗎?口感似馬拉糕

很特別的有時吃到黑糖味道,有時又吃到朱古力味道

雖然配上拖肥醬 但整體吾會好甜 上面仲有球雲呢嗱雪糕
Raseberry Swirl Cheesecake
Raseberry Swirl Cheesecake $88

紅桑子配鮮奶油 依款味道較酸

質感偏軟 吾係硬身芝士蛋糕

外層紅桑子醬酸酸的 中間又有層酸酸的紅桑子醬 變左一款酸的甜品
但餅底好香脆 最後還是被我解決掉

整體感覺不錯呢,食物款式新奇特別,味道都吾差,是與朋友聚會好地方
Portobello mushroom sliders
Chicken lollipop