2023-06-14 28 瀏覽
未嚟之前,完全無諗過呢度有間東南亞嘢食嘅餐廳。同朋友好耐無見,所以今次搵間無入座時限嘅餐廳,可以坐耐啲,傾耐啲。鍾意食喇沙嘅我,梗係會點有關喇沙嘅嘢食。除咗一般嘅喇沙湯麵之外,呢度仲有自家招牌整嘅喇沙烤雞,貪新鮮嘅我梗係會試埋,朋友亦唔怕伏,陪我齊齊試。另外,我哋仲要咗甜品~無錯,呢度有埋甜品食,所以可以坐好耐~惹味肥牛堆喇沙湯麵 $122海鮮喇沙食得多,所以見到有肥牛喇沙就試吓。個湯底係馬來西亞咖喱喇沙,同平時食開嘅新加坡喇沙唔太一樣,椰奶味無咁重,但湯底都幾濃郁,有香料味,但相對平時,呢個無咁重口味。麵底係傳統摻摻,油麵拼米粉,搭配一堆肥牛,其實覺得唔係好夾,因為啲肥牛只係似烚熟放喺面,索唔到湯底嘅味,有啲失色,下次都係配返海鮮。配料仲有大量芽菜、蛋同豆卜,芽菜無草青味,食苫有種鮮甜味,值得一讚。招牌喇沙烤雞 $258喇沙湯麵食得多,喇沙烤雞真係第一次,而且是招牌菜,一定係必食啦。餐廳將傳統馬來西亞喇沙醬搭配烤雞,風味特別,味道上好難形容,因為同以往食嘅喇沙味好唔一樣,有少少似乾炒咖喱?雞肉入味多汁,食前可以自己唧啲青檸汁,味道層次更加豐富,又可解膩。心太軟配雜莓拖肥醬 $68好耐

惹味肥牛堆喇沙湯麵 $122

招牌喇沙烤雞 $258

心太軟配雜莓拖肥醬 $68
好耐無食心太軟,外層食落有啲脆皮嘅口感,中間就係流心朱古力
醬,加埋頂面嘅拖肥醬食,真係超邪惡!但令我意外嘅係,唔會好甜呢~可能因為心太軟嘅朱古力味夠濃之後,所以同拖肥醬融合得好好~

餐廳入口都幾隱閉,大家要去嘅話,一定要望住地圖同埋路面嘅指示牌行,咁樣可以避免行過咗~
喇沙烤雞
惹味肥牛堆喇沙面