大家聽到過江龍,會唔會已經打定輸數食物質數唔好呢? 但其實香港好多話羅左米芝蓮既過江龍,其實只係羅到必比登推介,唔係米芝蓮既一二三星。而今次呢間東京過江龍拉麵,係真正羅到米芝蓮一星既餐廳,必比登推介同米芝蓮一星實際有好大分別,因為後者係好難羅到。而其實東京可以羅到米芝蓮一星既拉麵只有三間,分別係創作麺工房鳴龍、蔦同金色不如帰,後兩間同樣係香港都有分店,但呢間金色不如帰係連續兩年(2019-2020)羅到星,仲係日本食評網Tabelog評為2010至2017年最佳拉麵,我一早係拉麵雜誌《TRYラーメン大賞 2018-2019》入面知道呢間拉麵,因為佢係係鹽味拉麵排名第一,咁猛料究竟呢間過江龍同係日本食有無分別呢?。-分店 香港首間分店就係係2019年12月係中環插旗,之後係上年11月係九龍塘開左首間九龍分店,再係今年2月係尖沙咀開店,呢家香港已經有3間分店。-排隊我幫襯過幾次,係2020年年初時食,夜晚去係唔駛排隊,最近期食個時係紅日放假,咁岩係年初五,食午市時已經係滿座,要禁電腦羅飛等位。個時大概下午一兩點,羅左2人飛,等左10-15分鐘終於入座。係平時未滿座時店員會盡量打散食客分開坐

分店
排隊
我幫襯過幾次,係2020年年初時食,夜晚去係唔駛排隊,最近期食個時係紅日放假,咁岩係年初五,食午市時已經係滿座,要禁電腦羅飛等位。個時大概下午一兩點,羅左2人飛,等左10-15分鐘終於入座。係平時未滿座時店員會盡量打散食客分開坐,等大家坐得鬆動舒服D。

對比起東京本店,香港中環呢間金色不如帰大細大概有東京既3-4倍,而且係裝修方面同東京有好大分別,東京店鋪細每次只接7個客人,香港既設計偏向高級餐廳,有D似尖沙咀既多賀野,
招牌

呢間拉麵有2個招牌,貝汁鹽味拉麵同貝汁醬油拉麵,同樣係128蚊碗,蛋要另外加錢,仲會收10%服務費,對比係東京只係每碗 ¥900。香港店拉麵款式會依季節轉換,但其他拉麵同小食都唔係重點,基本上黎得試呢兩款拉麵就夠。金色不如帰可以羅到東京米芝蓮一星殊榮全靠呢個貝汁湯底,主要鮮味黎自大蜆,香港分店既湯唔係日本寄湯包過黎開水,而係每日用新鮮大蜆熬製,因為香港既新鮮大蜆同日本會唔同品種,所以東京本店創辦人親自黎香港修改左配方,令到香港食到既味道同本店一樣,而因為新鮮大蜆受季節性影響,所以轉季時創辦人會再黎香港調整一下配方。而為左湯底做到品質同日本差唔多,香港店引入左日本ACM 淨水設備,將食水預先過濾,確保飲用同使用食水都係至高品質。

因為金色不如帰係米芝蓮一星拉麵,店鋪有拉麵既建議食法,以先欣賞後品嚐,首先用雙手將拉麵捧係手心感受下佢個溫度;再感受由拉麵發出獨特而令人舒適既香氣;之後以一小勺湯頭既份量,加青蔥、香草、牛肝菌醬同煙肉碎一共四款配料,去品嚐湯頭同配料各自帶出既味道;最後就係品嚐拉麵,同時感受多元化既配搭食材。
貝汁鹽味拉麵💰128
貝汁鹽味拉麵

呢個金黃色貝汁湯底係用湯底係用自家熬製蜆湯、清魚湯(日本係用紅鯛魚) 同豚骨湯三重湯底熬製,大蜆係用上每日新鮮直送60斤加上日本進口海鹽、白松露油、牛肝菌醬、香草同煙肉碎,湯底唔添加味精,賣相係同東京本店有分別,香港既係比較深色1D。
湯既味道好鮮甜,蜆既味道非常突出,微鹹帶甜,配搭得非常好同平衝,除左味道仲真係做到色香味俱全,香主要係黎自白松露油同牛肝菌醬,呢兩種帶來既係香氣而唔係味道,有大蜆既鮮甜同兩樣配料既香,表面睇落清澈但飲落個口係豐富同滿足,有層次感,令到呢款拉麵既湯好豐富完滿,每次食我都會飲哂個湯,而且唔會覺得口渴,證明真係無味精,平時係香港飲到既10碗有9碗都係豬湯同雞湯,今次難得係少有既鹽味湯。
貝汁鹽味拉麵

而拉麵既麵條係自家製,用左五種唔同既麵粉,包括北海道「春よ恋」、再加上幾種小麥粉同石臼磨製既全麥麵粉。麵條會有小小麥味主要係因為北海道春之戀,可以清楚見到麵條有小小麥粒。麵條較幼身,接近九州既直細麵,唔算吸湯,質感唔算硬比較淋身。
拉麵其實要好食同突圍而出,確實係需要自家製麵條而唔係羅貨,因為品質控制好緊要,既然用左咁多錢係個配方度,如果仲用羅貨既麵條,係完全浪費左呢個米芝蓮既湯底。而且麵條應該係要針對湯底度身而設,貨羅或者由第三者去整就好難控制到麵條可唔可以配合到個湯,而且代表個麵條1D都唔特別,因為好食既麵一定係唔外傳既秘方,唔會咁易比其他人整到同知道。
配料方面有兩片,一塊係低溫叉燒,肥瘦均稱,食落嫩口軟綿綿,有入口即溶既感覺,同時食到豬肉既甘香,呢個係好多拉麵店既叉燒做唔到既野。
而呢一塊就係三層肉,油脂比較豐富,叉燒質數可以,稍嫌叉燒厚度唔夠。
貝汁醬油拉麵💰128
貝汁醬油拉麵

同樣係蜆湯、清魚湯同豚骨湯三合一既湯底,不過加左醬油、自製黑松露醬、牛肝菌粉同牛肝菌油。醬油都係用日本直送既島根縣產非加熱無過濾丸大豆醬油、長野縣產杉桶丸大豆醬油同石川縣產非加熱醬油、白醬油。
湯既味道會比鹽味拉麵複雜D,同埋味道較濃,飲到充滿菇菌香同多左D鹹香,雖然都唔會話過鹹,反而其他配料會搶過大蜆既鮮甜無咁易飲到,如果想專心飲到鮮甜大蜆湯,貝汁鹽味拉麵會更加適合,呢款就可能鍾意重味既人會鍾意D。

🌟呢間米芝蓮一星過江龍拉麵,食完覺得係無中伏既,甚至係我香港既TOP3拉麵,絕對係可以一食再食,而且環境甚至比係東京本店更好。除左環境,店員既服務態度都無令呢個米芝蓮跌星。東京本店既服務會有D似澳牛咁,唔會係好既用餐體驗,但香港食到既拉麵質數,同東京已經非常接近,既然呢家去唔到旅行,無得去東京本店排兩個鐘先食到呢碗拉麵,不妨黎呢度試一試,究竟好食既米芝蓮拉麵,係咩一回事。題外話,「不如帰」係日文既意思係杜鵑,所以可以睇到佢地個logo係一隻金色既杜鵑。

2021-02-15
貝汁醬油拉麵