東歐餐廳

Ivan The Kozak
朋友剛去完海參威就話好掛住個邊嘅嘢食,所以就搵到呢間食東歐菜嘅餐廳。其實東歐菜係香港真係比較難搵,而且仲要正宗就難上加難。入到去成間餐廳紅卜卜,好有俄羅斯Feel。老闆話佢地其實係烏克蘭菜,廚師都係烏克蘭人,眼望就好似得老闆同佢個仔識講廣東話~Anyway入正題,先講嘢飲,手工啤酒我覺得係一個好大嘅 Bonus,呢度有5款手工啤酒,本身差啲叫咗唯一一枝德國啤,好彩老闆叫停我,原來係因為無曬另外個4款烏克蘭啤酒先會叫德國啤。Anyway 最後我叫咗黑啤 Baltijos,飲完落去最後會有啲蜜糖味,好中意。朋友叫嘅係白啤,係花香味嘅啤酒,但我覺得飲完比較酸。餐湯都好驚喜,叫左一個南瓜忌廉湯同埋羅宋湯。南瓜湯好香好滑,但絕對唔係開粉個啲,係食得出用南瓜蓉整嘅湯,而且上面仲有啲 Nuts有啲咬口。羅宋湯就仲驚喜,飲開個啲係椰菜生菜加牛肉煲嘅,但呢個係用紅菜頭煮嘅湯,清甜好飲,真係好好味。就算唔食其他嘢都要飲湯丫我覺得。食物叫咗個磨菇薯仔餃子,味道係幾好嘅,但就有啲濟。另外叫左個燉鹿肉,佢係用石鍋上,所以上菜個陣咋咋聲仲要好香,食落鹿肉燉到有啲似牛腩咁香淋,薯仔都索曬啲汁幾好食,不過就比較濃味

食物叫咗個磨菇薯仔餃子,味道係幾好嘅,但就有啲濟。另外叫左個燉鹿肉,佢係用石鍋上,所以上菜個陣咋咋聲仲要好香,食落鹿肉燉到有啲似牛腩咁香淋,薯仔都索曬啲汁幾好食,不過就比較濃味啲,如果中意食清啲嘅朋友就可能唔太啱,我個人就幾中意食。老闆話下次應該叫羊肩同兔肉!仲好食~同埋唔係到到都有嘛!

最後叫埋個蜂蜜蛋糕,仲寫埋一帆風順幫朋友餞行。感覺呢度好適合生日飯、紀念日同約會嘅地方~下次會黎食埋個羊肩!!!!

不過係中環LKF,價錢就偏貴,不過食到餐正宗東歐菜我覺得就值啦~
Craft  beer  baltijos
南瓜忌廉湯、羅宋湯