2023-01-28
法國菜一般俾人既感覺都係好貴,唔係平日食既菜式,如果聽到間法國菜餐廳係中環既,更加令人覺得埋單都起碼人均四位數字先落到樓。今次我就介紹一間既係法國菜,又係中環,而且人均$500都落到樓既樓上餐廳,Cuisine Culture。餐廳位於中環既世紀廣場對面,好近MTR,非常方便。🔸 焗法式地道古也芝士洋蔥湯|$78天氣咁凍最岩飲碗熱湯暖肚,服務員特別提要小心,因為隻碗超級熱。湯有好濃厚既洋蔥味,洋蔥絲都煲到好腍,而且有拉絲芝士,中間有一塊脆多士。🔸 法式焗蝸牛|$98一客有六件,蝸牛隻隻都好厚肉,連殼地擺放好係牛油薯蓉上面。蝸牛充滿香草蒜頭調嘅汁,香氣宜人而且不鹹不膩。🔸 燒蜜糖檸檬芥末籽黑毛豬豚肉配香蒜薯仔|$238黑毛豬豚肉係上碟時已經切好一片片,好貼心。黑毛豬肉味既香且甜,但油花又不會過重,值得一讚佢個蜜糖檸檬芥末籽醬,味道好夾好清新。🔸 香蒜牛肝菌意粉|$138意粉偏幼身,口感煙韌。加入牛肝菌同橄欖油一齊炒香至乾身,最後放上份量適中的黑松露醬及香草,香氣撲籃鼻🔸 酥皮蘋果批配雪糕 (是日甜品)|$78蘋果批烘得溫熱鬆脆,伴雪糕吃,冰火交融,層次分明。📍Cuisine Cultur
🔸 焗法式地道古也芝士洋蔥湯|$78
🔸 法式焗蝸牛|$98
🔸 燒蜜糖檸檬芥末籽黑毛豬豚肉配香蒜薯仔|$238
🔸 香蒜牛肝菌意粉|$138
🔸 酥皮蘋果批配雪糕 (是日甜品)|$78
蘋果批烘得溫熱鬆脆,伴雪糕吃,冰火交融,層次分明。
📍Cuisine Culture
中環德己立街12號業豐大廈2樓203號舖