2022-11-12
˜”*°•.˜”*°• 瘋狂小面。•°*”˜.•°*”˜ 同朋友黎到中環, 突然間好想食麻辣嘢😂之後就俾我哋搵到呢間瘋狂小面🤩餐廳入邊嘅裝修勁古色古香, 好有中國風🏮室內環境非常大位置都好多, 所以坐得都幾舒適😊而且佢哋嘅價錢非常實惠親民, 基本一個套餐$100一定有找😋 喺性價比嘅情況下,我絕對係唔會再返嚟encore 既✿ 瘋狂碗雜麵呢個碗雜麵我要重點推介🥰佢入邊有好多唔同嘅配料, 有碗豆, 花生, 蔥花同埋雜醬😚佢哋嘅食法係要撈埋一齊食感覺有啲似炸醬麵同擔擔麵嘅結合😂食落去係勁重嘅花生味超正😝另外佢嘅面質都非常有口感, 仲帶有少少嘅麻辣味😍不錯不錯✿ 正宗重慶酸辣粉開頭我以為佢哋嘅酸辣粉會超級辣😂相反餐廳應該配合返香港人嘅口味,所以只係微微嘅辣度☺️ 所以就算唔太食得辣嘅朋友都完全可以嘗試一下😚 佢嘅配料非常充足, 勁滿滿既香蔥芫荽花生😍呢D絕對唔少得啦🤣而且薯粉亦都煮煙煙韌韌👍🏻不錯的説✿ 鐘水餃當初覺得呢個鐘水餃個名好得意,所以叫黎試下, 佢嘅皮算係有少少口,但係食落去煙靭, 內裏係用豬肉做餡, 食落去甜甜地,但係又帶有麻辣味😍幾開胃嘅小食✿ 棒棒雞當初以為棒棒雞會好似口水雞,
同朋友黎到中環, 突然間好想食麻辣嘢😂
✿ 瘋狂碗雜麵
✿ 正宗重慶酸辣粉
✿ 鐘水餃
✿ 棒棒雞
當初以為棒棒雞會好似口水雞, 但原來上枱時佢有啲似手撕雞😂雞肉好滑嫩☺️佢係用咗又微微麻辣嘅醬汁, 內裏仲配埋香蔥芝麻同埋花椒油
✿ 成都老冰粉 ✿ 紅棗銀耳湯
呢兩個甜品都好有中國特色🥰成都老冰粉😙 冰粉非常滑嘟嘟, 非常清甜入邊仲配有乾提子, 花生, 山楂乾同小小嘅芝麻加少少嘅酒糟💕我好喜歡
紅棗銀耳湯係一個超級非常養顏嘅湯水, 我朋友就非常鍾意佢, 佢嘅銀耳係非常滑溜同埋軟熟😂唔會係啲硬骨骨嗰啲😝而且佢嘅甜度係微甜, 食落去完全冇負擔咁㗎
✿ 金柑檸檬 ✿ 冰糖雪梨汁
金柑檸檬同埋冰糖雪梨味道唔算太甜,真係非常生津解渴🥰 食辣嘢飲返呢兩款飲品即刻覺得可以解辣解油膩🤩
📍瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)
中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓