餐廳: Cuisine Culture
資訊:

2021-04-19 940 瀏覽
#中上環 一直都係美食集中地,今次去咗一間樓上舗嘅 #法國菜 ,地點都幾就腳,出地鐵行兩三分鐘就到,但平常人應該唔會留意到呢間餐廳嘅存在。要先提一下,餐廳而家做緊一個幾抵嘅優惠,就係House Wine(紅白酒都有!)同埋啤酒全部買一送一!!$78兩杯法國紅酒絕對無得輸🍷💚 焗古也芝士洋蔥湯洋蔥湯好甜好濃,加埋古也芝士口感好特別,亦間接令到個湯無咁膩💚 法式焗蝸牛焗蝸牛(即係焗田螺)入口好香蒜蓉牛油同青醬味,肉質好嫩,墊底嘅薯蓉亦好軟滑💚 法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔當大家以為主角係鴨腿嘅時候,其實薯仔先係呢碟菜嘅靈魂,外層好香脆同埋內裡都好軟硬適中!鴨腿亦都好香同埋有少少汁,唔會好似乾晒食臘鴨脾咁💚 鮮大蜆意粉大蜆數量好多,配埋意粉感覺幾fresh,如果鐘意無咁heavy可以嗌,另外意粉都幾爽口嘅💚 是日甜品 - 焦糖燉蛋今次好彩食到焦糖燉蛋,焦糖面勁脆口同埋香濃,下面嘅燉蛋都做得好滑,亦都睇到有雲呢拿籽,感覺好正宗💚 House Red食法國餐當然要配紅白酒,嗌咗兩杯house red(買一送一!),當然唔能夠expect太多,但勝在夠抵。如果有其他preference都可以同wait

💚 焗古也芝士洋蔥湯

💚 鮮大蜆意粉
焦糖燉蛋

💚 是日甜品 - 焦糖燉蛋

💚 House Red
食法國餐當然要配紅白酒,嗌咗兩杯house red(買一送一!),當然唔能夠expect太多,但勝在夠抵。如果有其他preference都可以同waiter問一下食物同邊款酒配搭比較好

味道: 🌕🌕🌕🌕🌘
服務: 🌕🌕🌕🌕🌗
價錢: 🌕🌕🌕🌖🌑
環境: 🌕🌕🌕🌕🌘

------------
📍 Cuisine Culture
中環德己立街12號業豐大廈2樓203號舖
------------

#tiufufoodie在中環 #hkfoodie #hkfoodlover #食到中環 #香港美食 #中環美食 #中上環美食 #香港foodie #食好西 #香港食評 #香港食好西 #foodlover #hkigfoodie #美食 #週末好去處 #香港好去處 #中環好去處 #拍拖好去處 #西餐 #抵食西餐 #私房菜 #法國餐
法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔
鮮大蜆意粉