2016-07-02 873 瀏覽
今日同媽媽行完街順便同佢tea 下裝修好靚啊!現代風入面混合左少少七八十年代既元素,媽媽見到都話好有回憶!一坐底 侍應就俾左杯茶我地,我以為係普通既茶,但原來係蕎麥茶!我都係第一次飲,茶味好香濃,好易入口,好飲食TEA 又點少得一層層既靚靚架!依度好特別,佢係用雀籠黎放點心!立即令我諗起細細個成日見到d伯伯飲茶時帶埋雀仔去既情境最下層係粗薯條同乳鴿乳鴿係媽媽既最愛 乳鴿味道唔會太咸,好香口美味而且正宗皮脆肉嫩,好易將肉咬開,唔會un,好嫩滑同juicy !粗薯條先係我既最愛依個薯條好神奇,放左係度一段時間都仲係好脆,唔會淋左!而且炸得十分香脆,佢既炸粉比較細粒,可能係佢香脆既原因!再向上層進發!上層係蒸點,剛好去一去下層既油膩感,睇得出廚師係擺位上有花心思燒賣雖然冇咩特別,不過都幾好食左邊既包包真係好特別!荷葉包入面夾左青瓜、臘肉同菠蘿軟軟既荷葉包加上爽口既蔬菜,令到口感一流!加上微咸既臘肉,令到味道好豐富!甜品層右邊既薑汁糕係我最愛薑汁糕好QQ,好彈牙,一食落就食到薑汁既微辣同紅糖既甜味!好食不過我最鐘意都係個口感,同出面真係唔同,比較彈牙左邊既芒果捲都不錯,好香滑,芒果亦都幾甜我地
今日同媽媽行完街
順便同佢tea 下
裝修好靚啊!
蕎麥茶
最下層係粗薯條同乳鴿

乳鴿係媽媽既最愛
乳鴿味道唔會太咸,好香口美味

粗薯條先係我既最愛
雀籠點心

燒賣雖然冇咩特別,不過都幾好食

左邊既包包真係好特別!荷葉包入面夾左青瓜、臘肉同菠蘿
甜品

右邊既薑汁糕係我最愛

不過我最鐘意都係個口感,同出面真係唔同,比較彈牙

左邊既芒果捲都不錯,好香滑,芒果亦都幾甜
辣酒煮花螺
我地仲叫左個辣酒煮花螺食

依個都係我童年回憶之一

個碗下面有火,令到花螺可以保持溫度
我地就可以慢慢食,唔怕佢變凍左唔好食!
好鐘意個辣度,佢唔會係爆辣個種,而係有唔同層次係入面,令到好易入口!
一碗入面亦都有勁多螺肉
連媽媽都話抵食
西瓜雜果花茶
最後飲番杯水果茶!好鐘意佢個茶味好甘香!而且係超多料!我食到最少有七種水果係入面,飲完感覺好清新
蕎麥茶
辣酒煮花螺