餐廳: 十里洋場
資訊:

2021-05-12 6546 瀏覽
因為朋友鐘意食中式野,咁啱見到十里洋場有個中式的下午茶,BOOK左差唔多三星期的位,某日星期六就同朋友去食哩個TEA了~坐下會有小食同埋茶芥,系另外收費的,小食都不過不失淮揚下午茶會有六款的小品,四款點心,大部份都系鹹點,另外會有埋兩碗麵,分別有雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,仲有一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,真的晚飯都唔駛食~~下午茶分別會有兩個大蒸籠給上,食物分別有:陳醋紅蜇頭 ,水晶肴肉,金絲小排骨 ,蓑衣黃瓜 ,四喜烤麩 ,黑松露溏心蛋,金牌小籠包 ,帶子鳳眼餃 ,鮑魚火腿酥 ,黑金流沙包,店員給上左一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,暖暖地,食落有少少的煙燻味,但真的一般雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,嫩雞煨麵朋友話比較淡味,而雪菜荀絲肉絲湯麵就會重味一點,都有唔少的雪菜同肉絲,其實食哩兩碗麵都有D飽飽地哈哈到小品同埋蒸點,我比較鐘意的系陳醋紅蜇頭同埋黑松露溏心蛋,其他小品都不過不失,可惜黑金流沙包無咩流沙的感覺。另外同朋友有兩杯飲品麥米薏米檸檬水,麥米薏米檸檬水唔太甜,食左咁多野飲佢真的有種舒服的感覺「整體來說都比較推介,因為平時都少食開中式下午茶,如果蒸點熱返少少會更好,店員都有禮同有主動加水
因為朋友鐘意食中式野,

咁啱見到十里洋場有個中式的下午茶,
坐下會有小食同埋茶芥,系另外收費的,小食都不過不失
淮揚下午茶會有六款的小品,四款點心,大部份都系鹹點,
另外會有埋兩碗麵,分別有雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,
仲有一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,真的晚飯都唔駛食~~
下午茶分別會有兩個大蒸籠給上,

整體來說都比較推介,因為平時都少食開中式下午茶,如果蒸點熱返少少會更好,店員都有禮同有主動加水咁。
感謝朋友給我的生日下午茶~~!!
2021-02-27