餐廳: 十里洋場
資訊:

呢排見好多人都打卡呢間嘅下午茶話好抵食,影得又靚決定放假嚟試一試先!😆下午茶二人set $338 由3點-5點,5點鐘要準時交枱🕰 呢度環境好舒服高檔,我哋兩個人被安排坐卡位,非常之寬躺,再配埋舊式上海背景音樂,呢個價錢呢個環境未食都覺得性價比高!👍🏻 再睇埋我介紹你就知有幾多嘢食幾抵食!一坐低就有個前菜開胃小食$20💁🏻‍♀️❤️ 淮揚六小品🔸陳醋紅蜇頭海蜇頭最驚係食到好硬嗰啲,呢度又ok 爽口喎😁🔸水晶肴肉我唔太食肴肉,因為唔鍾意呢啲好似啫喱嘅口感🔸金絲小排骨個人口味不嬲都唔太鍾意呢啲甜甜地嘅排骨,所以唔comment🤣🔸蓑衣黃瓜切到好薄開哂花,更加容易掛汁,黃瓜亦非常爽脆!🔸四喜烤麩非常入味!甜甜地好好味!😋🔸黑松露珍珠燻糖心蛋糖心蛋嘅糖心做得好好,煙熏味濃!🤤整體好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ 精選點心-每款兩件🔸金牌小籠包皮薄汁多!👏🏻🔸帶子鳳眼餃帶子同蝦彈牙,餃皮都薄👌🏻🔸鮑魚火腿酥個皮比較厚身,但味道唔錯!🔸黑金流沙包成個下午茶最後先食呢件,唔知係咪放得太耐,食時已經唔流沙,不過鹹蛋味濃🤭整體好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ 脆皮煙燻BB鴿一人半隻,皮都薄脆,但啲油多到係咁

再睇埋我介紹你就知有幾多嘢食幾抵食!

一坐低就有個前菜開胃小食$20💁🏻‍♀️

❤️ 淮揚六小品
淮揚六小品
🔸陳醋紅蜇頭
海蜇頭最驚係食到好硬嗰啲,呢度又ok 爽口喎😁
🔸水晶肴肉
我唔太食肴肉,因為唔鍾意呢啲好似啫喱嘅口感
🔸金絲小排骨
🔸蓑衣黃瓜
切到好薄開哂花,更加容易掛汁,黃瓜亦非常爽脆!
🔸四喜烤麩
非常入味!甜甜地好好味!😋
🔸黑松露珍珠燻糖心蛋
黑松露珍珠燻糖心蛋
糖心蛋嘅糖心做得好好,煙熏味濃!🤤
整體好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 精選點心-每款兩件
精選點心
🔸金牌小籠包
皮薄汁多!👏🏻
🔸帶子鳳眼餃
帶子同蝦彈牙,餃皮都薄👌🏻
🔸鮑魚火腿酥
鮑魚火腿酥
個皮比較厚身,但味道唔錯!
🔸黑金流沙包
整體好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 脆皮煙燻BB鴿
一人半隻,皮都薄脆,但啲油多到係咁滴...🤪
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 湯麵任選兩碗
佢有兩款揀,我同朋友每款揀一樣開心share😙
🔸嫩雞煨麵
雖然放咗一陣先食,但啲麵都唔會浸到太淋身,湯都好飲😎
🔸雪菜筍絲肉絲湯麵
呢碗會比較清,但好似鮮味過煨麵,個人亦都更加鍾意呢碗!
整體好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️最後飲品4選2- 我揀咗楊枝甘露😚

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
連埋茶位加一等價錢係$437 兩位,食物有好有普通,但環境舒適坐兩個鐘,性價比極高!
$218.5 (下午茶)
2021-05-12 4647 瀏覽
因為朋友鐘意食中式野,咁啱見到十里洋場有個中式的下午茶,BOOK左差唔多三星期的位,某日星期六就同朋友去食哩個TEA了~坐下會有小食同埋茶芥,系另外收費的,小食都不過不失淮揚下午茶會有六款的小品,四款點心,大部份都系鹹點,另外會有埋兩碗麵,分別有雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,仲有一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,真的晚飯都唔駛食~~下午茶分別會有兩個大蒸籠給上,食物分別有:陳醋紅蜇頭 ,水晶肴肉,金絲小排骨 ,蓑衣黃瓜 ,四喜烤麩 ,黑松露溏心蛋,金牌小籠包 ,帶子鳳眼餃 ,鮑魚火腿酥 ,黑金流沙包,店員給上左一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,暖暖地,食落有少少的煙燻味,但真的一般雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,嫩雞煨麵朋友話比較淡味,而雪菜荀絲肉絲湯麵就會重味一點,都有唔少的雪菜同肉絲,其實食哩兩碗麵都有D飽飽地哈哈到小品同埋蒸點,我比較鐘意的系陳醋紅蜇頭同埋黑松露溏心蛋,其他小品都不過不失,可惜黑金流沙包無咩流沙的感覺。另外同朋友有兩杯飲品麥米薏米檸檬水,麥米薏米檸檬水唔太甜,食左咁多野飲佢真的有種舒服的感覺「整體來說都比較推介,因為平時都少食開中式下午茶,如果蒸點熱返少少會更好,店員都有禮同有主動加水
因為朋友鐘意食中式野,

咁啱見到十里洋場有個中式的下午茶,
坐下會有小食同埋茶芥,系另外收費的,小食都不過不失
淮揚下午茶會有六款的小品,四款點心,大部份都系鹹點,
另外會有埋兩碗麵,分別有雪菜荀絲肉絲湯麵同埋嫩雞煨麵,
仲有一人半隻的脆皮煙燻乳鴿,真的晚飯都唔駛食~~
下午茶分別會有兩個大蒸籠給上,

整體來說都比較推介,因為平時都少食開中式下午茶,如果蒸點熱返少少會更好,店員都有禮同有主動加水咁。
感謝朋友給我的生日下午茶~~!!
2021-02-27
2021-04-16 5221 瀏覽
可能是「十里洋場」這個名字改得好,直覺上覺得食物會有質素,不過首次光顧,去了近日爆滿的經典淮揚下午茶套餐,即時打了折扣!也許是短時間內大量製作,而且涼菜熱菜同時上,乳鴿唔脆怪自己吃得慢,嫩雞煨麵的湯淡如近水又是誰之過!幸好,淮揚小品全是招牌、補缺多少。$338/2人的套餐,項目豐富,且在裝修雅緻的飯店內用餐兩小時,算是化算。 前菜 $20前菜三式,酸爽的青瓜、芹菜、雲耳豆干,味道幾好,額外收費$20,並非贈送的。 點心點心先到,招牌小籠包、帶子鳳眼餃、鮑魚火腿酥、黑金流沙包上菜時剛蒸好,依然是熱的。不過涼菜與脆皮煙燻bb鴿,未幾隨後送上,次序打亂,唔知該先吃什麼! 小籠包、帶子鳳眼餃及鮑魚火腿酥皆各自到位,一口口急吃,印象不深,記憶中都唔錯,留後吃的黑金流沙包,流沙香滑但包已變硬。淮揚小品陳醋紅蜇頭,水晶肴完,金絲小排骨,蓑衣黃瓜,四喜烤麩,黑松露珍珠燻糖心蛋糖心蛋最好,其他無出錯,但未見特出。脆皮煙燻bb鴿迷你bb鴿,皮薄肉不乾,唔覺煙燻香,不過不失。嫩雞煨麵期望清醇並非如此清淡!湯頭淡而無味,味如混了大量清水的雞湯,麵質軟熟還可以。滋潤飲品點了楊枝甘露及紅棗杞子圓肉茶各一。 茶芥每

前菜 $20

前菜

淮揚小品

糖心蛋最好,其他無出錯,但未見特出。

脆皮煙燻bb鴿

脆皮煙燻bb鴿

迷你bb鴿,皮薄肉不乾,唔覺煙燻香,不過不失。

嫩雞煨麵
嫩雞煨麵

滋潤飲品

滋潤飲品

點了楊枝甘露及紅棗杞子圓肉茶各一。

茶芥每位$20,因此,二人餐實花費$437。

若然想坐得舒適,吃些不錯的,可以閒坐兩小時(當日三點可入座),不失為可考慮之選擇,但食物質素切勿期望過高。

2021-04-04
2021-04-12 3601 瀏覽
睇雜誌認識到呢間位於銅鑼灣既淮揚下午茶,唔太見好多人分享,網上食評亦中規中矩,但無損我要食既決心😚下午茶3:30開始,提早左個幾星期book枱😆餐廳闊落開揚,裝潢幾夠氣派,大約坐滿九成人,職員都幾多唔會嗌極無人理🤣好多枱都叫呢個tea set!睇下今次洗唔洗坐直升機喇🙌🏻🤣6款淮揚小品 :🔹陳醋紅蜇頭 🌕🌕🌕🌘🌑極爽口至偏硬口感🤭我麻麻地~🔹水晶肴肉 🌕🌕🌕🌕🌗肴肉好味!一人一舊太少喇😂🔹金絲小排骨 🌕🌕🌕🌕🌗甜醋排骨啲FD👍🏻唔錯~🔹蓑衣黃瓜 🌕🌕🌕🌕🌑青瓜要黎平衡下啲油膩感👍🏻🔹四喜烤麩 🌕🌕🌕🌕🌗😆索晒啲汁,緊係好味喇!🔹黑松露珍珠燻溏心蛋 🌕🌕🌕🌖🌘蛋係好食既,不過食唔到黑松露囉🤭▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️4款精美點心:🔹金牌小籠包 🌕🌕🌕🌕🌖熱辣辣😆勁多汁!皮又唔厚,讚👍🏻🔹帶子鳳眼餃 🌕🌕🌕🌕🌖大大粒帶子同蝦🤩彈牙好味🔹鮑魚火腿酥 🌕🌕🌕🌕🌖酥皮香脆!餡料幾多😍唔錯🔹黑金流沙包 🌕🌕🌕🌖🌑呃人🤣🤣唔流沙既奶黃包~▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️🔹脆皮煙燻BB鴿 🌕🌕🌕🌗🌑一人半隻,估唔到幾多肉🤩的確有微微既煙燻香!不過皮燒得略硬同乾,毫無脆皮可言😂▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️湯麵 :🔹嫩雞煨麵 🌕🌕🌕🌕🌘清淡!

6款淮揚小品 :
🔹陳醋紅蜇頭 🌕🌕🌕🌘🌑
極爽口至偏硬口感🤭我麻麻地~
🔹水晶肴肉 🌕🌕🌕🌕🌗
肴肉好味!一人一舊太少喇😂
🔹金絲小排骨 🌕🌕🌕🌕🌗
甜醋排骨啲FD👍🏻唔錯~
🔹蓑衣黃瓜 🌕🌕🌕🌕🌑
青瓜要黎平衡下啲油膩感👍🏻
🔹四喜烤麩 🌕🌕🌕🌕🌗
😆索晒啲汁,緊係好味喇!
🔹黑松露珍珠燻溏心蛋 🌕🌕🌕🌖🌘
蛋係好食既,不過食唔到黑松露囉🤭

4款精美點心:
🔹金牌小籠包 🌕🌕🌕🌕🌖
熱辣辣😆勁多汁!皮又唔厚,讚👍🏻
🔹帶子鳳眼餃 🌕🌕🌕🌕🌖
大大粒帶子同蝦🤩彈牙好味
🔹鮑魚火腿酥 🌕🌕🌕🌕🌖
酥皮香脆!餡料幾多😍唔錯
🔹黑金流沙包 🌕🌕🌕🌖🌑
呃人🤣🤣唔流沙既奶黃包~

🔹脆皮煙燻BB鴿 🌕🌕🌕🌗🌑

湯麵 :
🔹嫩雞煨麵 🌕🌕🌕🌕🌘
清淡!燶麵真係好稔,無牙婆岩晒😂
🔹雪菜荀絲肉絲湯麵 🌕🌕🌕🌕🌑
🤣大家樂下午茶既清淡版

滋潤甜品
🔹楊枝金露 🌕🌕🌕🌕🌗
出奇地幾好味又足料!唔甜我buy😋
🔹麥米薏米檸檬水 🌕🌕🌕🌕🌘
熱既檸檬薏米水,都係唔甜喎👍🏻

2021-03-24
早前試過「十里洋場」超抵食下午茶之後,優惠真係浪接浪,因為家陣可以四人一檯晚飯,當然要進一步加強晚餐陣容。秉承了「十里洋場」的風格,一向走優質路線,近月澳洲龍蝦貨源足又靚,用來當主角不作二選。淮揚海龍皇盛宴Huaiyang Lobster Feast本身套餐是$980/位(兩位起),但1957 & Co. 會員專享二人同行一人免費優惠,連加一及茶芥,算來不到$650/位,性價比都幾高,但必須二人惠顧方可享用二人同行一人免費優惠。前菜拼盤Appetizer Platter女兒紅醉雞、金絲小排骨、四喜烤麩、黑松露珍珠燻溏心蛋Aged Shaoxing Huadiao brined Chicken, Shanghai Style Sweet & Sour Baby Back Ribs,Roasted Bran Dough with Peanuts & Black Fungus, Smoked Soft boiled Eggs with Black Truffle Pearls畢竟餐廳走滬菜路線,前菜全是店方拿手菜色。醉雞選的是髀位,肉質嫩滑,尤其是皮下脂肪成了Jelly形狀,更覺滑溜,個人貪

淮揚海龍皇盛宴

Huaiyang Lobster Feast

前菜拼盤Appetizer Platter

女兒紅醉雞、金絲小排骨、四喜烤麩、黑松露珍珠燻溏心蛋

畢竟餐廳走滬菜路線,前菜全是店方拿手菜色。
醉雞選的是髀位,肉質嫩滑,尤其是皮下脂肪成了Jelly形狀,更覺滑溜,個人貪心少少,如果酒味更濃就好了。
小排骨肉質緊緻有嚼口,用來佐酒一流。
而烤麩味道及質感恰如其分。
溏心蛋口感豐腴滑溜,又有松露的幽香,我鍾意。
黑松露龍蝦脆網卷

Crispy Rice Paper Rolls with Lobster & Black Truffle

主角終於上場,以龍蝦作餡料的脆網卷,炸得酥化可口,黑松露輕手反而更好龍蝦肉質爽甜,吃得出的新鮮。
花膠春筍龍蝦羹

Braised Lobster, Fish Maw & Bamboo Shoots in Chicken Consomme

呷一口奶白色的湯頭,質地濃稠,原來是用雞肉及火腿熬成,而花膠的膠質都融入了湯底,舀起湯料,有新鮮脆嫩的春筍與及吸收了湯汁後,變得甜美爽彈的龍蝦肉,既滋補又好味。
白雪龍蝦球蒸蛋

Steamed Egg with Lobster

食材新鮮就是贏了一半,龍蝦肉雪白彈牙,置底的蒸蛋甜香嫩滑,但個人覺得欠了些少酒香,特意加了兩滴香檳,令蒸蛋增添了一份香氣。
回鍋肉炒原隻西澳龍蝦

Wok-fried Whole Live Western Rock Lobster with Spicy Sliced Pork Loin

把「本幫菜」的風格融入菜色之中,卻又有意想不到的效果,龍蝦肉沾上了腩肉及「濃油赤醬」的醬汁,變得更惹味,辣辣地令人份外開胃。
十景龍蝦荷葉飯

Ten Precious & Lobster Fried Rice in Lotus Leaves

貫徹龍蝦主題,單尾同樣是龍蝦荷葉飯,份量只得拳頭大小,份量啱啱好,飯粒有些少濕潤,但仍保持粒顆分明的狀態,而且帶荷葉的芳香,餡料豐富,有龍蝦肉、瑤柱、春筍、蓮子及臘肉,是難得的好水準。
燕液涼粉杏仁豆腐

Grass Jelly & Almond Tofu in Bird's Nest Soup

以涼粉及杏仁豆腐的黑白組合,又有桃膠的加持,口感不再單調,而且甜度輕盈,怕食甜的自己都不自覺地清碗。

若然想飲返兩杯,家陣凡惠顧淮揚海龍皇盛宴,可以優惠價每位 268 ,享用兩小時無限暢飲以下佳釀。
香檳 Champagne(Nicolas Feuillatte Reserve Exclusive Brut NV)、白酒 White Wine(Cloudy Bay Sauvignon Blanc)及紅酒 Red Wine(Cloudy Bay Pinot Noir)

2021-09-10 49 瀏覽
朋友請食飯,到銅鑼灣的十里洋場下午茶。第一次食中式的下午茶套餐。時間為三點至五點。裝飾很中國風,坐下來聽到音樂都很有情調,懷舊的味道。前菜包括女兒紅醉雞,水晶肴肉,麻辣順風(豬耳),三色醃蘿蔔,四起烤麩,黑松露珍珠糖心蛋特別欣賞醃蘿蔔,及豬耳, 都是高質菜式。點心包括有蝦餃,鮑魚火腿酥,炸芝麻湯圓,橙酒桂花拉糕脆皮BB乳鴿每位半隻,炸得非常香口,新鮮熱辣主食有蟹黃大湯包,非常大隻,湯汁鮮甜。飲品選紅棗圓肉杞子茶。
朋友請食飯,到銅鑼灣的十里洋場下午茶。

特別欣賞醃蘿蔔,及豬耳, 都是高質菜式。

點心包括有蝦餃,鮑魚火腿酥,炸芝麻湯圓,橙酒桂花拉糕

脆皮BB乳鴿每位半隻,炸得非常香口,新鮮熱辣

主食有蟹黃大湯包,非常大隻,湯汁鮮甜。

飲品選紅棗圓肉杞子茶。

作為港女界的饞嘴代表,BeautySearch 十分喜歡 Afternoon Tea,打卡配美食,真係相當吸引。不過,今次是我第一次品嘗中式下午茶,感覺真的大不同!   事源早前來到《十里洋場》吃午餐,臨走前發生,幾乎每一枱都放著大籠載小籠的精美點心,吸睛指數甚高,一問之下,原來是這兒的經典淮揚下午茶套餐。蝦子餅一向不喜歡陪我到酒店吃下午茶,不過,這次叫他陪我試淮揚下午茶,他竟然一口答應呢!   淮揚下午茶最大特色是採用巨型的蒸籠擺盤,內裡放滿精緻的迷你蒸籠,還相當雅致,而且,食物豐富,全都是十里洋場受歡迎的小食,而且還有一隻BB鴿,還搭配酸辣湯雲吞或蟹皇大湯包及兩款特飲,別具一格,絕對是飽肚之選!   涼菜率先上桌,最吸引眼球的,莫過於置於中央的脆皮煙燻BB鴿,環繞在旁的,是十里洋場各式淮揚小品 - 女兒紅醉雞、水晶肴肉、麻辣順風、三色醃蘿蔔、四喜烤麩、黑松露珍珠燻溏心蛋。餐廳大受歡迎的脆皮煙燻BB鴿,雖然沒有厚厚的肉質,肉嫩而不乾身,皮薄香脆,透出淡淡煙燻香,十分惹味。每人半隻,非常豐富。還有我最愛的十里洋場招牌名物 - 黑松露珍珠燻溏心蛋,淡淡的龍井茶香氣,獨特滋味,配以黑松露珍

還有我最愛的十里洋場招牌名物 - 黑松露珍珠燻溏心蛋,淡淡的龍井茶香氣,獨特滋味,配以黑松露珍珠,更顯矜貴!
接著,是熱烘烘的點心上場,當中包括薺菜鮮蝦餃、鮑魚火腿酥、炸芝麻湯圓,還有新添項目橙酒桂花拉糕。
這款橙酒桂花拉糕加入法國君度橙酒及橙皮,拉糕口感煙韌彈牙,吃時散發出柑橘清香,清為傳統甜食增進少許西洋氣息。
BeautySearch 特地把香口甜食炸芝麻湯圓留到最後,除了因為炸芝麻湯圓是我的最愛,更因湯圓味道相當濃郁,吃時外皮脆口,滿滿的餡料湧出時,感覺既治癒又幸福!
下午茶的另一亮點是兩款時令主食:酸辣湯雲吞及蟹皇大湯包,食客每人可自選其中一款主食,吃完,保證肚子即時填飽。

聽說酸辣湯雲吞是經典川式湯羹的溫和版,為免奪去自家製薺菜豬肉雲吞之鮮美,特意調低酸辣度,搭配筍絲、冬菇、肉絲及木耳等用料,還加入海參添貴氣,開胃又飽肚,可惜BeautySearch 吃不了辣食,唯有留給蝦子餅享用。
BeautySearch 特別喜歡蟹黃大湯包,除了因為怕辣外,最重要的是蟹黃大湯包用上我最愛的黃大閘蟹肉和蟹膏煮理,店子還提供了小飲管,進食前不妨吸吮一下,先品嚐以豬肉及雞件熬製的高湯精華,鮮香無比。進食時,再細味雞與豬肉搭配太湖的六月黃大閘蟹肉和蟹膏的滋味,相當味美,而且飽足感滿分,吃完相信今晚無須再吃晚餐了!
除了本身的茶芥,下午茶另配兩款特飲,可選楊枝甘露、菊花蜜桃柚子蜜、紅棗圓肉杞子茶或麥米薏米檸檬水,這次我們選了菊花蜜桃柚子蜜及楊枝甘露兩款滋潤飲品。
2021-08-31 0 瀏覽
前一日夜晚打黎book星期六既下午茶,職員話有客人取消左所以有位置,不過去到既時候都見到仲有好幾張空枱。由於做左功課,知道要每位收20蚊茶錢同前菜20蚊,加上下午茶set係包野飲,所以坐低既時候就同左職員講唔要前菜同茶。職員就問咁水要唔要,當時無諗過原來水都要收費的(每位$20),到埋單先知道。感覺都幾無奈,當時其實無飲過d水,如果職員有提醒返要收費,真係唔會叫,感覺好中伏。唯有怪自己做唔足功課啦…男職員叔叔主動幫我地影相,呢樣幾surprise。臨尾個酸辣湯雲吞催左兩次至黎。服務都ok既,要膠手套食乳鴿都有提供。食物方面,女兒紅醉雞味道唔錯,入味,個汁好食。大湯包都唔錯,有湯汁有蟹黃味道。飲品兩杯都簡左楊枝甘露,芒果甜,好飲,略嫌細杯左d。只係上面個幾樣比較出色,其他野食都係普通,無咩特別,試一次就夠。
男職員叔叔主動幫我地影相,呢樣幾surprise。
食物方面,女兒紅醉雞味道唔錯,入味,個汁好食。
大湯包都唔錯,有湯汁有蟹黃味道。
飲品兩杯都簡左楊枝甘露,芒果甜,好飲,略嫌細杯左d。
  • 女兒紅醉雞
2021-08-30 3 瀏覽
10 Shanghai specialises in delicate Huaiyang cuisine that brings guests back to the opulent 1930s Shanghainese golden era with their classical Chinese moon gate inspired decor and classical tunes.Pic 1️⃣: 黑松露珍珠燻糖心蛋 (Smoked Soft-boiled Egg with Black Truffle Pearls) - $68 hkd— Such a delicious and beautifully presented dish. The egg was cooked to perfection and had an aromatic smoky flavour to it. Loved the addition of black truffle pearls which really elevated the dish and helped bring out the ric

— Such a delicious and beautifully presented dish. The egg was cooked to perfection and had an aromatic smoky flavour to it. Loved the addition of black truffle pearls which really elevated the dish and helped bring out the rich smoky taste even more.

Pic 2️⃣: 椰汁小玉兔 (Coconut Pudding Bunny) - $36 hkd
— Super cute appearance but texture of this pudding was a little too firm, there seems to be an overload of gelatine in this making the pudding hard to cut through. There is a slight coconut aroma but not overpowering. This dessert is quite sweet for my preference.

Pic 3️⃣: 金絲小排骨 (Shanghai Style Sweet & Sour Baby Back Ribs) - $98 hkd
— Another delicate dish. The ribs had an even distribution of lean meat and fat which was coated in a generous amount of sweet and sour sauce. The dish itself had a perfect balance of sweetness and savouriness making it very appetising.

Pic 4️⃣: 三鮮鍋巴 (Deep-fried Rice Cake with Seafood) - $182 hkd
— This was so delicious and addicting! The sauce was so rich and flavourful as it’s made with a combination of fresh seafood, including shrimps, scallops and lobster. The fried rice cakes were light, airy and not greasy at all. All the flavours and elements worked very well together.

Pic 5️⃣: 齋菜肉絲炒年糕 (Stir-fried Glutinous Rice Cake with Shepherd’s Purse) - $138 hkd
— Good dish but nothing mind blowing. Rice cakes were a bit hard, wish they were more chewy.

Pic 6️⃣: 鐵板灌湯生煎包 (Sizzling Steam-fried Shanghai Pork Bun) - $72 hkd
— Loved this! These were made fresh to order so they were sizzling hot when it arrived on our table. The bun had a perfect amount of pork filling and is pan fried to a crispy exterior whilst remaining soft and pillowy on the inside. The soup inside the bun was flavourful but did not mask the taste of the pork. However, this was quite oily.

Pic 7️⃣: 黑金流沙包 (Steamed Charcoal Bun with Molten Custard) - $58 hkd
— The bun was soft whilst the filling had an intense salted egg yolk taste. Filling was still super runny even when cooled down.

2K
🌟 大型飲食集團! 又推出月餅禮盒啦!▫▫▫▫▫🍽菜式介紹:❝ 1957 & Co.雙黃白蓮蓉月餅禮盒 $398 ❞▫▫▫▫▫🔴食評:大型本地餐飲集團1957 & Co.🔸,今年再次推出精裝月餅禮盒❤️!這盒優質雙黃白蓮蓉月餅🥮,製作過程嚴謹精巧。由米芝蓮名廚嚴選高品質的寸三蓮和鹹蛋黃,再以人手搓製餅皮、製作內餡,期後經過多重烘焗而成😍。100%香港製造的月餅,味道相當不錯。金黄的餅皮、配上幼滑蓮蓉和鹹香蛋黄,絕對是送禮佳品唷~▫▫▫▫▫📍禮卷售賣地點: 1957 & Co.旗下全線餐廳,包括:十里洋場  、家上海  、安南  、安南小館、權八  、竹日本料理  、北海丼  、Mango Tree  、Mango Tree Kitchen、Paper Moon

🌟 大型飲食集團! 又推出月餅禮盒啦!
🔴食評:

2021-08-27
外賣自取
2021-08-20 0 瀏覽
今餐唔餓,所以比較輕食。黑松露珍珠燻溏心蛋比想像中好食,燻味同黑松露味好香,當然蛋味都好香,成件事幾夾👍🏻蜜汁脆黃鱔脆卜卜既小黃鱔,加上甜甜既蜜汁,一啖接一啖既小食。上湯菠菜有金華火腿絲做點綴,成個菜即刻充滿鮮味。蟹黃大湯包第一次食大湯包,仲有飲管可以插落去飲,好香蟹黃味,肉都好嫩。(最終都系整爛個皮,用匙羹不嚟飲)椰汁小玉兔朋友話好食,不過我就唔鐘意個質地,唔似一般食到既椰汁糕,佢爽爽地,好似好假咁… 味道都有d假。炸芝麻湯圓一上枱就聞到,好香芝麻味,內餡都系芝麻,每一啖都充滿芝麻味👍🏻👍🏻
今餐唔餓,所以比較輕食。

蜜汁脆黃鱔
脆卜卜既小黃鱔,加上甜甜既蜜汁,一啖接一啖既小食。

上湯菠菜
有金華火腿絲做點綴,成個菜即刻充滿鮮味。

椰汁小玉兔
椰汁小玉兔

• 黑松露珍珠燻糖心蛋
終於趕上在假期結束前跟好友相約下午茶,兩個女生也不一定要到酒店打卡的那種,同樣熱愛咸點及中菜的我們,朋友大力推介,最後一致選定這裡!我們早已預約3pm,到達門口時已有人龍正在等候安排入座,得快就安排我們坐梳化位,座位之間的距離非常闊落,空間感及情調極佳,舖頭內亦播著耳熟能詳的上海歌,整個氛圍令人好放鬆,可以好好享受每一道菜。馬上已經決定好要點它們推halo 盛夏淮揚惠陽下午茶。先點了壼熱呼呼的香片,為這頓下午茶展開味覺之旅,套餐內容包括六款涼菜及四款點心、還有我但特意來吃的脆皮乳鴿,就是前菜都好好食的程度!(茶芥及前菜另外收費)每款招牌美食令人回味無窮,尤其那熱辣辣的脆皮BB 鴿「有貼心提供手套),就是連小配角酸蘿蔔也好出色,黑松露珍珠燻溏心蛋每人半隻份量剛好!鮑魚火腿酥及炸芝麻湯圓都非常可口,主食我們同樣點了蟹黃大湯包,熱呼呼大大啖的蟹黃湯,實在滿足!非常喜歡這次幾乎全部鹹點的套餐,疫情以來再沒去過酒樓,這次有幸重拾一蒸一籠的點心回憶,集 好味+精緻+飽肚 於一身:每樣菜式都精緻又好味!飲品我們分別選了楊枝甘露及棗圓肉杞子茶。楊枝甘露酸甜度剛好,很久沒飲過這種真材實材非溝水的糖水了,

飲品我們分別選了楊枝甘露及棗圓肉杞子茶。楊枝甘露酸甜度剛好,很久沒飲過這種真材實材非溝水的糖水了,大推介呢!

確實是非常滿足的一餐,份量亦非常足夠!飽到當天的晚餐也沒吃,價錢都非常親民哦~
2021-08-10
  • 黑松露珍珠燻糖心蛋
2021-08-16 143 瀏覽
車媽媽偷懶了好幾天今日終於蒲出來見大家啦!這麼久沒見當然要帶大家去吃些特別的東西吧!例如中式下午茶夠特別了嗎?相信大家也見過我曾經在十里洋場吃過一場中式的下午茶,相隔數月再次來到為的是新出盛夏淮陽下午茶。今次這個盛夏淮陽下午茶套餐是由淮掦小品、精美點心、脆皮煙燻BB鴿、主食及滋潤飲品組合而成,售價非常吸引每客下午茶套餐兩位用只需$338,連同茶芥加一也只是218/位CP值挺高耶!喜歡凍飲可選透心涼的楊枝甘露,另外還有三款滋潤的熱暖特飲,當中包括有菊花蜜桃柚子蜜、紅棗圓肉杞子茶,及我選的麥米薏米檸檬水。這杯麥米薏米檸檬水喝下味道很足,而且有清熱利尿能改善水腫和排毒的功效,最喜歡的是喝罷我眼袋也會縮細不少呢!下午茶以兩個大蒸籠盛載著上檯,以下一籠內分別有女兒紅醉雞、四喜烤麩、水晶肴肉、三色醃蘿蔔、黑松露珍珠燻溏心蛋及麻辣順風等六道經典涼菜,另外還有惹人垂涎的煙燻BB鴿。另一籠則放上了鮑魚火腿酥、薺菜鮮蝦餃、炸芝麻湯圓及橙酒桂花拉糕,當中鹹甜兼備照顧到不同愛好的朋友。先品嚐以台灣心裡美蘿蔔泡製的三色醃蘿蔔,口感爽脆酸甜度剛剛好很是開胃,接下來嘆上一件女兒紅醉雞皮爽肉嫩加上香而不俗的酒味質素很

先品嚐以台灣心裡美蘿蔔泡製的三色醃蘿蔔,口感爽脆酸甜度剛剛好很是開胃,接下來嘆上一件女兒紅醉雞皮爽肉嫩加上香而不俗的酒味質素很高耶!四喜烤麩鹹甜味道調較得恰到好處非常可口,另外那麻辣順風口感也超爽脆加上少許微辣好惹味喔!

吃過四款精彩的涼菜後便要重溫我朝思暮想的黑松露珍珠燻溏心蛋,選用高郵鴨蛋炮製成溏心蛋再心龍井茶葉煙燻再綴以黑松露珍珠,一口吃下先衝來燻溏香氣繼而是那濃郁的蛋香,配上黏黏纏綿的口感真的令我百吃不厭。

另一款心水涼菜必數這個水晶肴肉,肉質鮮紅皮白光潔晶瑩鹵凍透明質地醇酥,吃下油潤不膩滋味鮮香真的太吸引了!

下午茶套雖精緻但也有能填肚的美食,以下兩款主食酸辣湯雲吞及蟹皇大湯包好吃之餘更能裹腹!香辣的酸辣湯內有筍絲、冬菇、肉絲、木耳更加入口感十足的海參,配上自家製的薺菜豬肉雲吞在惹味中帶上絲絲清新。

而我則對這蟹黃大湯包虎視眈眈!體態豐滿的大湯包內裡充斥以豬肉及雞件熬製的高湯,伴隨來自太湖的六月黃大閘蟹肉和蟹膏,看見賣相已令我垂涎三尺急不及待去品嚐。

餐廳貼心的附上飲管大家可插進湯包內品嚐蟹黃高湯,溫馨提示心急人要小心燙嘴別被焫著喔!

嘆完甘鮮的蟹黃高湯後要品嚐那活像獅子頭般大的肉團,吃下口感鬆化味道亦鮮香但真的非常勁飽肚!

這一刻到品嚐煙燻BB鴿用了蘋果木燻過的BB鴿多上一份燻香,吃下皮香肉嫩絕對值得以手享用,其實餐廳也有膠手套供應那便不怕吃到手髒兮兮。

來到點心環節先吃這顆清鮮的薺菜鮮蝦餃,澄皮煙韌內裡包裹著爽彈的蝦肉,加上薺菜味道更加吸引。

緊接有矜貴的鮑魚火腿酥,不油不膩的酥皮很鬆化,內裡藏有鹹香的火腿和煙韌的鮑魚,口感實在又美味。

到品嚐兩款甜點這個玫瑰花造型的是橙酒桂花拉糕,以法國君度橙酒及橙皮來弄成吃下煙煙韌韌的,而且味道挺清香又不過甜我很喜歡喔!

最後愛吃濃郁口味的朋友必愛這個炸芝麻湯圓,脆口煙韌的外皮包裹著滿滿油潤的黒芝麻餡想像到有多香口,最喜歡的是炸得一點也不油膩很讚呢!