2019-05-11 357 瀏覽
最近留意到一間中環茶餐廳,係藍帶廚師主理😈,開左都有一段時間。舖名一黎已經吸引到我喇 — 四季常餐,對好似我咁鐘意食茶記既人黎講都幾認同四個季節、中午晚三餐都可以食常餐依個理念🤤-常餐-蕃茄湯牛肉通 炒蛋多士 $48多士烘得好脆,仲有少少多士爐留低既坑紋,加埋牛油岩岩好😋。炒蛋炒得夠嫩唔會太老,蛋汁亦都幾多。-茄牛通用既係坑紋通粉,比較掛湯,配蕃茄湯岩岩好。牛肉算係幾冧🐮,唔會太咸。值得一講既係成個通粉層次做得幾好,最頂一層係茄蓉同牛肉、第二層係通粉,最底係蕃茄湯。用匙羹由頂畢落去,每啖都可以食到茄蓉、牛肉、通粉同埋茄湯👍🏻👍🏻-常餐-真忌廉雞湯通配火腿 炒蛋多士 $48通粉同樣係掛湯既坑紋通粉,忌廉味略嫌淡左少少。成個湯唔太濃,稠啲會比較好食啲,火腿冇咩特別,個人覺得茄牛通好食啲🐷-整體黎講價錢係中環區算係幾抵食,可以話係中環打工仔既lunch time之選,而味道都算ok,係果頭番工既可以試下⚠
常餐-蕃茄湯牛肉通 炒蛋多士 $48
炒蛋多士