2011-03-24
晚膳日期:04/03/2011,星期四晚,團購只能選日至四,晚上8:45開始 (6人)因細佬生日,便以$203團購價買了6張票慶祝生日,又可以試試黑松露菌自助晚餐有幾好味。晚上8:45先食飯,對我來說是很晏。通常11:00瞓的我都驚消化唔倒。裝修及環境:新穎時尚,我們座圓枱,夠哂闊落唔擠迫。座椅都幾舒適。服務:一般酒店服務質素啦,侍應生好後生好新收碟收D唔收D。食完又唔收,未食完又收咗;要好好培訓。取食物也不需排長龍。食物種類:確實不多但大多質素一般,黑松露菌似乎只是綽頭,全無特色可言。海鮮:通常是迷你海鮮版,超細隻。- 冇生蠔- 長蟹腳:ok,海水味濃。- 翡翠螺仔:完全無味,仲有小小沙。- 硯仔:細隻無乜肉、無味。(廣告說「大蜆」是騙人,只是「硯仔」)- 蝦仔:細隻麻煩,沒有試,不便品評。- 青口:一般ok 啦。- 芝士焗虎蝦:每人送一只,我沒有試,不便品評。家人說OK。- 炸瀨尿蝦:沒有供應。魚生:冇乜款,細佬最失望。三文魚:好鬼一般。甜蝦:沒有供應。吞拿魚:沒有供應。壽司:唔吸引沒有吃,不便品評。黑菌蟹籽加州飯:全無黑菌味,變成三文魚蟹籽白飯,唔掂! 湯:豬肚湯:濃
海鮮:通常是迷你海鮮版,超細隻。
- 冇生蠔
- 長蟹腳:ok,海水味濃。
- 翡翠螺仔:完全無味,仲有小小沙。
- 蝦仔:細隻麻煩,沒有試,不便品評。
- 青口:一般ok 啦。
- 炸瀨尿蝦:沒有供應。
魚生:冇乜款,細佬最失望。
三文魚:好鬼一般。
甜蝦:沒有供應。
吞拿魚:沒有供應。
壽司:唔吸引沒有吃,不便品評。
黑菌蟹籽加州飯:全無黑菌味,變成三文魚蟹籽白飯,唔掂!
湯:
豬肚湯:濃,但湯實在太普通。
西湯是白湯:沒有喝,不便品評。
蘋果燉湯:最甜,最好味。
黑菌水蟹粥:全無黑菌味,水蟹粥好甜。唔錯但好快冇。
冷盤:
沙律:一般貨色,沙律菜加黑松露醬,都係無黑菌味,冇火箭菜。
凍肉:有好一般的火煺片及salami,沒有pama ham。
煙三文魚:一般貨色。
芝士:得一款,好一般,只配一包包的餅,好求其。
熱盤:
黑松露醬烤牛仔骨:唔吸引沒有吃,不便品評。
黑菌醬燒龍脷魚:龍脷魚OK,食完都唔覺有黑菌醬。
鵝肝黑菌茸蒸蛋白:蛋白夠滑,鵝肝都Good,都唔覺有黑菌。有encore。
燒鴨胸配黑菌燒汁:唔吸引沒有吃,不便品評。
BBQ燒羊架:好味唔鞋,得。
西冷牛扒: OK啦。
甜品:種類多。
黑菌疏乎厘:未見過出現。(廣告話有lor。)
Haagen Daz 雪糕:只得朱古力味雪糕
有提供Dryers雪糕及牛奶公司雪糕。
芒果拿破崙:唔掂,同8度酒店爭好遠。酥皮多芒果少,冇乜吉士。
芒果布甸:細細杯ok。芒果唔夠,得芒汁冇芒粒。
椰汁布甸:好正,椰汁味濃。
麵包布甸:配custard好味,ok。
芝士餅:一般。
焦糖燉蛋:ok。
pancake:層皮好味,但罐頭cherry唔配。
豆腐花:冇供應。
6個人共食咗$1218、每人$203全包 (團購價)
論價錢:一分錢一分貨,團購價$203冇著數,只是將貨就價,下次不會再來,亦不會推薦給朋友!
評心而論:冇話好唔好,只不過之前在其他餐廳購買的團購餐券真是用正價貨,賣推廣價,貨真價實,真的有優惠,真的抵食。
而這次我肯定如以原價$406買$203貨,必趕客。
我會情願選擇加錢去8度酒店。