2017-03-09 1831 瀏覽
同屋企人去左西環大排長龍既德記食晚飯。訂左枱都要等位,冇訂枱的話真係企到腳仔軟都唔會有位。若果肚仔餓又未入得去,餐廳門口有個婆婆賣砵仔糕同糯米滋,可以醫吓肚仔先,味道都唔錯,又可以懷緬一下兒時回憶。進入餐廳,座無虛席,座位擠迫,但尚算整潔。近門口位置擺放咗打冷食物櫃枱,一隻隻凍蟹,滷水鵝放哂响度,好吸睛,睇見都流哂口水。服務方面,服務員都忙到踢哂腳,若果要親切友善、隨傳隨到既服務,就要請移玉步去其他餐廳用膳勒~是晚我哋點了滷水拼盤、陳醋燻鳯尾魚、沙爹牛肉炒芥蘭、凍蟹和蠔仔粥。入座後服務員會先上鹹菜和豆腐乾作為前菜。鹹菜爽脆,鹹味適宜,不俗。豆腐乾真係好乾,仲有油益味,感覺唔新鮮,試左一粒就冇再食勒。滷水併盆-有鵝片、連皮豬肉、腎,紅腸及豆腐。鵝片入味,肉嫩富肉汁,咸度適中,好味好味,連皮豬肉真係不得了,質感似豬頭皮,煙煙韌韌,夾雜左瘦肉又冇豬頭皮咁油滯,碟野黎到冇耐d連皮豬肉就俾我食哂勒,唔健康都要食多幾塊。至於腎、紅腸和豆腐就不過不失啦。陳醋燻鳯尾魚-香口味美,油而不膩,略帶微酸,開胃醒神。正!凍蟹-肉質結實,鮮甜飽滿,唔點任何醬汁經已非常好味。六佰蚊一隻算是物有所值。超讚沙爹牛肉炒

陳醋燻鳯尾魚-香口味美,油而不膩,略帶微酸,開胃醒神。正!
沙爹牛肉炒芥蘭-牛肉嫩滑,芥蘭炒得恰到好處,脆嫩爽口,夠哂惹味,送飯超讚。
蠔仔粥-好失望。蠔仔唔新鮮,挺大部份的蠔仔有腥味及口感糊爛。味道略淡,不會再點。
個人認為整體味道不俗,但要排咁耐隊又不太值得。