2021-02-07 870 瀏覽
今日行街行到去德記,入去食過便宜又好味的炒河,當然唔會唔食鹵水啦!雖然人客單薄,但老闆仍堅持下工作,如果唔係有心做,我哋就無得食啦!感謝老闆!希望 疫情快啲離開香港!
2021-01-24 794 瀏覽
香港西區由上環一直到西營盤,堅尼地城一帶一直係潮汕人聚居地。老一輩舊街坊好多時都會見有好多潮州老漢於碼頭一帶用人力三包三包(每包30斤)大米從裝貨船搬到附近米倉米鋪,再由一車車搬到糧油店出售。久而久之,西區也慢慢聚集不少潮汕同鄉,同時也帶來獨有家鄉潮汕菜。最近秋風起,飯聚時間轉為午飯時間。周不時到不同地方享用潮州午飯。說起德記位於西區聚腳點,係城中有名潮州店之一。多元化家鄉潮洲菜同時帶動起區內飲食文化。疫情前想訂枱晚餐一般都需要提前一個月訂枱。今早再臨當然有蠔仔洛,豬肚湯,想不到佢哋午市還有地道味菜牛柳絲炒麵。蠔仔洛慢火煎配有大量香蔥芫茜,番薯粉份量適中不會有油膩感及太飽肚感覺。豬肚湯胡椒味龍魚湯適中,不會有燥熱或腥味道。炒麵炸脆,半小時後都完全沒有回油味道,火候,油溫完美控制。

豬肚湯胡椒味龍魚湯適中,不會有燥熱或腥味道。
炒麵炸脆,半小時後都完全沒有回油味道,火候,油溫完美控制。
蠔仔洛
豬肚湯
蠔仔洛
豬肚湯
2021-01-02 726 瀏覽
上次試咗兩個得嘅粉麵,發現佢嘅餸都差唔多,笑咗!肉絲炒麵啲麵餅整到好脆!咬落去卜卜聲。加返個汁就唔會太乾。肉絲同埋啲蔥香口令到成碗野嘢昇華!雪菜肉絲伊麵乾燒伊麵都幾乾身,唔會太多醬。呢碗仲有冬菇添!兩碗來講我就鍾意伊麵多啲~

上次試咗兩個得嘅粉麵,發現佢嘅餸都差唔多,笑咗!

肉絲炒麵
嘢昇華!

雪菜肉絲伊麵
2020-11-11 1543 瀏覽
西環食潮州野大把選擇,德記是老字號的排隊店,所以買外賣都選擇在此。為了環保,自備餐具,起初怕老一輩唔會明白,但原來落單姐姐完全唔怕麻煩,要讚。點了手滷水拼盤加鵝肝、蠔餅、糖醋麵、潮式炸豆腐、沙嗲牛肉炒芥蘭,最後加多一個綠豆糖水作甜品。滷水拼盤正常的好吃,特別加了鵝肝,不是其他滷水店有的菜式。號餅裏的蠔, 十分足料,不會有機會吃到淨雞蛋。糖醋麵&炸豆腐因時間耐了,質感有變,但味道依然好正。沙嗲牛肉炒芥蘭,沙嗲汁加上芥蘭,芥蘭滲入沙嗲的味道,味道十分特別。綠豆糖水,不是很多地方找到,唯一可以相比,只有九龍城合成糖水。
點了手滷水拼盤加鵝肝、蠔餅、糖醋麵、潮式炸豆腐、沙嗲牛肉炒芥蘭,最後加多一個綠豆糖水甜品
滷水拼盤正常的好吃,特別加了鵝肝,不是其他滷水店有的菜式。
號餅裏的蠔, 十分足料,不會有機會吃到淨雞蛋。
糖醋麵&炸豆腐因時間耐了,質感有變,但味道依然好正。

沙嗲牛肉炒芥蘭
豪餅
潮州炸豆腐
滷水拼盤
糖醋麵
綠豆糖水
2020-11-04
30 分鐘 (外賣自取)
沙嗲牛肉炒芥蘭
豪餅
潮州炸豆腐
滷水拼盤
糖醋麵
綠豆糖水
2020-09-01 2335 瀏覽
米芝蓮系列滷水鵝腸拼鵝肉片-好入味但鵝肉有d韌小食三寶-好開胃蠔仔肉碎粥-好正d好淋,入口即溶脆皮糯米釀大腸-好正呀,糯米釀雞翼就食得多而釀大腸就真係第一次食潮陽蘿蔔烙-最好食係呢間,外層好脆而裡面蘿蔔又香又淋糖醋伊麵-就算外賣都仲係好好食黃金墨魚卷拼蝦棗-炸得好好食金銀蛋莧菜-不錯呢間cp值真係好高,平靚正
米芝蓮系列

滷水鵝腸拼鵝肉片-好入味但鵝肉有d韌

小食三寶-好開胃

蠔仔肉碎粥-好正d好淋,入口即溶

潮陽蘿蔔烙-最好食係呢間,外層好脆而裡面蘿蔔又香又淋

糖醋伊麵-就算外賣都仲係好好食
黃金墨魚卷拼蝦棗-炸得好好食

金銀蛋莧菜-不錯

呢間cp值真係好高,平靚正
2020-07-12 1815 瀏覽
由去年到今年,香港嘅事件真係發生得太多,令到我同家人沒有太多時間外出吃飯。新冠肺炎幾個月,限聚令自父親節放寬之後,其實好想去食呢間出名嘅潮州菜,對我哋九龍人來講呢間就梗係遠一啲,但最後都係冇失望首先未入門口嘅時候就已經吸引咗我同爸爸,因為嫲嫲同爸爸細個嘅時候住黃大仙區,門口就有張好吸引我哋嘅舊相片係1983年同2013嘅對比,又比到機會爸爸細說當年。入到餐廳裏面,有量體溫,環境就當然係爸爸最鍾意嘅夠地踎,但係又係篇乾淨嘅,全場都坐滿人,又有間板,令人都覺得有安心感覺。另外我最鍾意佢哋將出名嘅菜式掛晒喺個牆度,令人一睇就知道乜嘢係出名要叫嚟試下,食完全屋人覺得好滿意,重要嘅一點係返到屋企唔口乾,一定會再返嚟食埋其他想試嘅食物。

滷水鵝片
家鄉炒麵線
脆皮糯米釀大腸
好味甜品芋泥
2020-07-05 1155 瀏覽
今午去試一下,午飯套餐,點了1.瑤柱蛋白炒飯,水準差劣,飯太油,太粘口,沒味道.2.茄子斑片蚊米, 沒有汁的蚊米,都是第一次吃,詢問服務員,可不可問一下廚房師父,這個茄子斑片蚊米,是沒有汁的嗎?回覆是"就是這樣子的", 再問經理,回覆是"好,叫廚房師父加點汁在這菜裡,又等了5分鐘,看到的似干炒米粉,都是沒有汁的,非常油膩,95%剩下來,太失望了, 花了HKD105, 00,真是吃不下去。水準不如小小的茶餐廳.以後不再來午飯...
以後不再來午飯...
2020-07-05
2020-07-03 1073 瀏覽
FRIDAY NIGHT 係打工仔最開心的一日.當然要搵個地方食餐好吧憵勞一下一星期既辛苦今日就去遠左少少吧西環 (香港大學站C2出口) 既德記潮州菜館 品嚐一下這家時常爆滿既潮州菜館今晚點左味三滲醬墨色拼海蜇頭.說實在$128的價錢來說都是偏貴,而且味道方面沒有太大的驚喜.除非你是海蜇頭狂粉,否則我覺得可以不用試.鵝片係我強烈推介的一味菜,$98 相信其他潮州菜館未必可以用此價錢品嚐到鵝味濃而且肉質很好,感覺很新鮮.絕對值得一試蠔仔粥 $42 如果2個人去的話我建議叫碗. 不過如果是蠔仔粥狂粉可以叫一窩,因為很化算.很足料,蠔仔肥美. 有大地魚乾在飯內香味濃郁~ 每一啖飯都有配料,大滿足(煎)馳名蠔仔餅$88, 點解要強調(煎)因為佢有煎同炸選擇. 我個人會推薦 (煎) 因為蛋味較濃而且冇咁油膩最後呢味就係香酥芋茸鴨 $78 我個人覺得不過不失,可以一試.因為都幾飽肚,如果比較多人既話可以叫一碟齊齊分享,但如果人數較少我就覺得要食量較大既人先可以叫,因為很容易吃剩.但由於我們都食量大,最後可以清碟. ^___^

鵝味濃而且肉質很好,感覺很新鮮.絕對值得一試

2020-06-26
2020-06-27 683 瀏覽
堅尼地城德記,本身越來越貴同唔抵都算。今日忙整唔切飯,叫左外賣自取,其中一樣係炸蠔餅,食左落口先發現送左1cm嘅蠔殼。無諗過蠔餅有蠔殼,好好咬口。有證明真係有落蠔😹
堅尼地城德記,本身越來越貴同唔抵都算。
2020-06-27
15 分鐘 (外賣自取)
  • 蠔餅
2020-06-26 423 瀏覽
本身見到門外咁多人真係好大期望,點知真係失望嘅多。1. 叫左個鵝片,唔入味,豆腐仲好味過個鵝片2. 胡椒豬肚湯,係好嘅,豬肚都唔肥,切左條都幾易咬3. 蠔餅,第一啖都仲ok,第二啖啲油抑味即刻出曬來, 不過啲蠔算大粒,又唔腥4. 墨魚餅拼蝦棗,完全唔知係咩事,蝦棗冇蝦味,墨魚餅冇墨魚味,俾個汁仲要勁唔夾,沾醋先夾5. 沙嗲牛肉炒河粉,我個人認為茶餐廳嘅沙嗲牛肉麵仲好食過佢😩6. 綠豆爽就no comment因為喺第二度冇食過7. 咸檸七,最出色就係佢!粒咸檸好正!十五蚊真係算抵飲!總括而言,我唔知點解佢會咁出名,冇下次。
本身見到門外咁多人真係好大期望,點知真係失望嘅多。
1. 叫左個鵝片,唔入味,豆腐仲好味過個鵝片
2. 胡椒豬肚湯,係好嘅,豬肚都唔肥,切左條都幾易咬
6. 綠豆爽就no comment因為喺第二度冇食過
7. 咸檸七,最出色就係佢!粒咸檸好正!十五蚊真係算抵飲!

總括而言,我唔知點解佢會咁出名,冇下次。
2020-06-26
2020-06-25 374 瀏覽
一嚟到就見到排晒隊 好彩事先有book位最推薦嘅菜式係胡椒豬肚湯 蠔餅 同椒鹽九肚魚椒鹽豬肚湯辣得來好清爽 而且冇味精味而呢度嘅蠔餅可以揀煎而唔係炸 平時喺出邊食開嘅都係炸蠔餅 而煎蠔餅都另外有一番風味椒鹽九肚魚既魚肉勁嫩 好似入口即溶咁而除咗打冷之外 都幾推薦呢度嘅砵仔糕同糯米糍兩個都好足料 啲砵仔糕啖啖都有好多紅豆 而糯米糍入邊嘅花生餡都好香會推薦呢間餐廳比其他人!
一嚟到就見到排晒隊 好彩事先有book位

最推薦嘅菜式係胡椒豬肚湯 蠔餅 同椒鹽九肚魚
椒鹽豬肚湯辣得來好清爽 而且冇味精味
椒鹽九肚魚既魚肉勁嫩 好似入口即溶咁

而除咗打冷之外 都幾推薦呢度嘅砵仔糕同糯米糍

會推薦呢間餐廳比其他人!
  • 椒鹽九肚魚
  • 胡椒豬肚湯
2020-06-11 524 瀏覽
叫兩個中式牛柳飯外賣速遞,啲飯淋到冇牙都食到!啲汁好似水咁!啲所謂牛柳石頭咁硬!啲湯重要倒瀉哂!之前試過夜晚叫啲小菜同鹵水鵝以經難食,諗住午餐咁簡單野會好啲,点知重難食,都唔知点解咁旺!唔通西環啲人真係冇要求!可憐!
2020-05-19 760 瀏覽
座落西寶城正門對面的德記潮州菜館屹立西區多年,以經濟潮菜出名因為在附近上班,所以時常幫襯午市套餐包湯或飲品,價錢只需三十多至四十多元,非常抵食,而且選擇也很多後來有一次家庭聚會,訂了晚上八點半的十二人枱,可怕的事情發生了.....我們朋友一行人分段到達,最早到的朋友攞位時大約晚上八點二十分,之後等到八點四十分,我們全部人到齊,當然是仍然未有枱,等了又等,走又走不了,最後入座時間差不多已經是九點十五分了,一肚氣加肚餓☹️但最可怕是點菜後好似趕收工,一下子所有菜都上齊,又有員工在附近執枱及清潔,食得非常不自在,奉勸不要在週末晚上幫襯🤦🏻‍♂️
因為在附近上班,所以時常幫襯
2020-05-04 1128 瀏覽
西環德記一向都有好多人排隊,應該幾好食,於是去試吓。都係幾典型嘅潮州菜式,潮州菜裏面當然唔少得蠔仔粥同胡椒豬肚湯,兩樣都整得幾好味,豬肚唔臭,胡椒唔會太辣,個湯亦唔係死鹹。滷水鵝都係好食嘅,份量唔多,都預咗佢會用炸豆腐墊底,不過啲炸豆腐都幾好食。個侍應提議我哋食嗰個炸蝦球同墨魚丸就伏咗,唔知點解加咗好多馬蹄粒,可能我真係唔係好熟悉潮州菜,感覺好怪,結果我哋食剩好多。全晚我覺得叫得最正確嘅係杯鹹檸七,當然因為啲食物比較鹹,所以想飲汽水,不過佢嘅鹹檸檬又整得幾好味。整體來講基本嘅招牌菜都做得幾好嘅。少少貴啦。
西環德記一向都有好多人排隊,應該幾好食,於是去試吓。

整體來講基本嘅招牌菜都做得幾好嘅。少少貴啦。
胡椒豬肚湯
滷水鵝
蠔仔粥
炸蝦球墨丸
鹹檸七
滷水鵝
鹹檸七
2020-03-14 1156 瀏覽
想到中午食乜,所以叫外賣.用openrice落單,17分鐘已準備好,很快.我叫了2個餐,⑴涼瓜銀魚煎蛋飯,圖在下.真的好大份量,大食的也應該夠食.可惜味道冇乜,銀魚和蛋冇乜存在感,只有涼瓜是苦的.⑵之後到我最愛的蠔仔,叫了蠔仔粥. 打開,嚇親,很大盒,我估有3碗多的飯,蠔仔多又冇沙,大滿足.只是看真D,是蠔仔湯加飯,並非蠔仔粥.我是蠔仔發燒友,今次真的大滿足. 這兩個是午餐,一個選了例湯(今日是紅蘿蔔湯),另一個選了檸水. 以49元一個套餐,我會說是性價比算不錯了.

蠔仔粥

涼瓜銀魚煎蛋飯