2025-07-01
天氣幾熱都無阻去食好西嘅決心今日約咗幾個朋友入西貢食一間連續多年米芝蓮一星嘅中菜館:六福菜館菜館位置唔算顯眼,响海鮮街牌坊右手邊轉入一條小巷,但都算容易搵同朋友商量後覺得簡單唔想煩,就食咗個四人套餐首先上枱有椒鹽奇脆豆腐,係店舖嘅名物,豆腐表皮炸到香脆仲加咗椒鹽去炒香,而豆腐入面仍然保持嫩滑,但食嘅時候要小心燙嘴,因為真係新鮮即叫即整薑蔥炒蟶子王,蟶子通常食豉椒炒比較惹味,今次試薑蔥炒,只係加咗適量嘅豉油吊味,反而食到蟶子本身嘅鮮甜。而蟶子子又大隻又厚肉,炒到剛剛熟非常好食椒鹽焗鮑魚又係新嘗試,鮑魚應該係用南非,本身已經非常腍,用椒鹽爆炒過,惹味之餘又唔太濃味,唔會搶咗鮑魚嘅鮮味,大大隻食得好滿足天婦羅桶蠔生菜包係店家嘅另一名物,桶蠔本身已經夠大隻,用日式天婦羅嘅整法,個脆漿非常薄非常脆,加埋沙律醬食特別滋味上湯焗開邊龍蝦加伊麵底,龍蝦先走油再用上湯燴煮,生熟程度啱啱好。上湯嘅芡汁加埋伊麵一齊食非常夾又唔會太滯鮮菠蘿生炒骨,果然係用新鮮菠蘿,味道特別鮮味。生炒骨個芡汁調得啱啱好掛到上啲肉度唔會水汪汪,酸甜鹹味都適中,係合格以上嘅生炒骨米湯浸菜芯,食完咁多濃味嘢食返個清清地嘅米湯浸菜芯,
同朋友商量後覺得簡單唔想煩,就食咗個四人套餐
米湯浸菜芯,食完咁多濃味嘢食返個清清地嘅米湯浸菜芯,米湯略帶鮮甜菜心揀最靚嘅部份,對得住名店嘅出品
甜品係用新鮮椰皇肉整嘅大菜糕,椰皇肉鮮甜大菜糕爽口,而且甜度適中,適合香港人對甜品要食唔太甜嘅要求🤪