2021-04-12 143 瀏覽
西芹薯蓉蟹肉。好難嘅西芹味,食落有少少西芹花嘅咬口,淨係感覺幾篇面有少少薯仔嘅口感,仲有一大舊蟹肉。黑松露蘑菇湯好重黑松露味,飲落有啲蘑菇嘅說說粒粒咬口,蘑菇好靚好味好難好好飲。整體感覺十分不錯因為好夠熱。磯煮鮑魚 送嘅 open rice 預早book鮑魚隔離嘅汁有少少辣,感覺有啲似芥末。大蝦芒果沙律,有粟米,用咗油醋汁,有蕃茄仔,好新鮮清酒蟹肉日本年糕,年糕好有咬口。清酒汁配上洋蔥感覺冇咁肥膩,好清新。新鮮鱸魚配大size ,L size嘅帶子。條魚係街市新鮮交貨過嚟嗰啲,而唔係雪藏嗰種。煎得好透,有兩條,魚皮煎得香脆,魚肉好鮮味唔會有雪藏過嘅感覺。黑毛豬同埋菠蘿一齊食,仲有羽衣甘藍豬肉本身好濃嘅豬味,近乎係平時食西班牙火腿嗰種豬嘅味道嘅香濃,不過就冇火腿嗰種鹹同埋油膩嘅感覺。豬肉嘅肉質同脂肪比例都幾均勻。因為佢本身係食橡果嘅黑毛豬,即係西班牙最出名嘅火腿嗰種豬。菠蘿同紫蘇葉一齊食有一種前所未有嘅感覺,平時我係唔食紫蘇葉嘅,但係加埋菠蘿一齊食有一種開拓新天地,新滋味嘅感覺。羽衣甘藍稍為煮一煮過,因為生食會好硬。有一舊角煮蘿蔔,煮得好琳,好有日式嗰種關東煮嘅感覺,好入味。甜品係摩卡蛋

磯煮鮑魚 送嘅 open rice 預早book

鮑魚隔離嘅汁有少少辣,感覺有啲似芥末。
大蝦芒果沙律,有粟米,用咗油醋汁,有蕃茄仔,好新鮮

清酒蟹肉日本年糕,年糕好有咬口。
清酒汁配上洋蔥感覺冇咁肥膩,好清新。
新鮮鱸魚配大size ,L size嘅帶子。
條魚係街市新鮮交貨過嚟嗰啲,而唔係雪藏嗰種。

黑毛豬同埋菠蘿一齊食,仲有羽衣甘藍

甜品係摩卡蛋糕,有少少朱古力醬,仲有啲紅妹果醬做點綴,點綴之餘仲可以用來點蛋糕,感覺冇咁甜

整體呢餐飯感覺似係啲feel蓴菜,但係唔係鬼五馬六嗰種,而係都幾和諧,有創意之餘唔會太花巧嘅晚餐。