餐廳: 南記海鮮飯店
資訊:

2023-02-02 540 瀏覽
尋日釣咗4條鱲魚,攞去三聖南記,叫佢加工做刺身。簡直離曬譜,一嚟到竟然係冇起魚皮,我都未試過食刺身唔起皮。食落口係完全咬唔到,好似食橡膠咁。跟住同返個侍應講,個侍應話,我都冇辦法,今日嗰個係幫廚,叫我哋自己去諗點樣整返條魚。你話係咪黐乜線。後尾我哋將啲魚生用返嚟炒球。但係難食到不得了。無味…魚頭,魚骨攞咗去做椒鹽。已經叫佢落重味啲,但係竟然一啲椒鹽味都冇,淡到不得了。我哋仲買咗成千蚊海鮮佢俾佢整。整咗個豉椒炒花甲。竟然係冇豉椒嘅。啲花甲好似出咗水先至炒,完全冇味同埋好韌,啲肉甩曬出嚟,好似翻炒過咁。跟住仲有個蝴蝶蚌,油鹽水煮,係一啲鮮味都冇曬,又係出咗水先至再用油鹽水再煮,又係硬到阿媽都唔認得。跟住叫咗隻燒鵝,佢話係馳名嘅燒鵝,竟然係冇味嘅,好似完全冇醃過一樣。叫咗碟蒜蓉炒白菜,又係冇味嘅,蒜蓉都唔多粒,冇落鹽一樣。仲有芝麻班,攞去俾佢蒸。條芝麻斑蒸到超難食,嗰啲魚豉油好似啲湯咁,又嚡又過曬火。叫佢過大廚嚟試下啲嘢食。試完仲要坐係我哋後面唔出聲,跟住就係聽到佢在打電話買波,完全冇入返去個廚房度唔知做乜。到最後仲要收足我哋加工錢,完全冇惗過自己整錯嘢。好後悔攞咗去呢間嘢度整,食到一肚氣。

叫咗碟蒜蓉炒白菜,又係冇味嘅,蒜蓉都唔多粒,冇落鹽一樣。

到最後仲要收足我哋加工錢,完全冇惗過自己整錯嘢。

好後悔攞咗去呢間嘢度整,食到一肚氣。仲要嘥咗我哋啲魚同埋海鮮。

呢間嘢大家千祈咪去,盞浪費曬你哋啲海鮮。
黐線有皮魚生刺身