2022-07-01 1339 瀏覽
「下一站天后」,喺天后落咗車經A出口行出嚟,就有唔少餐廳選擇,菜式選擇非常多,而且大部份餐廳價錢比附近嘅大坑親民,真係花多眼亂。不過,近排天氣實在太熱,最啱就係食辣野刺激下食慾啦!所以我哋去到見見面,以川辣作為今晚嘅主題。開心涼粉食甜嘢會令人開心,望住對方食辣食到標晒眼水都同樣開心。呢個開心涼粉其實係麻辣涼拌涼粉,涼粉上灑上芝麻蔥花。涼粉爽口滑溜,涼粉掛上麻辣汁,不失為好好嘅開胃菜。麻辣牛柏葉索晒麻辣汁嘅牛柏葉絕對夠驚喜!牛柏葉口感爽口,雖然切得幼身,但就索盡麻辣汁。麻辣比例啱啱好,非常有層次,不過略嫌份量偏少。烤海鱸魚+萵筍今晚嘅主菜就揀咗烤魚,魚類選擇有桂花魚、海鱸魚同青江魚。呢道餸絕對係誠意之作,因為魚身有事先略為煎左,魚肉不會散碎,亦吸咗唔不少湯汁。海鱸魚雖然無桂花魚咁滑,但肉質相對彈牙,而且魚骨唔多,啱晒怕骨嘅朋友。至於烤魚嘅另一個精粹係啲配菜,呢度嘅配菜有魔芋、雲耳、芹菜同比較少見嘅馬鈴薯寛粉。不過個麻辣汁愈煮愈濃,越食越鹹又麻又辣,需要加湯稀釋一吓。我哋另外加咗萵筍,切得厚薄適中,唔需要煮太耐就已經軟身,食得!炸饅頭(6件)上菜前店員主動幫我哋換上乾淨嘅碗碟,避免屬於甜食
開心涼粉

麻辣牛柏葉

烤海鱸魚+萵筍

炸饅頭(6件)
上菜前店員主動幫我哋換上乾淨嘅碗碟,避免屬於甜食嘅饅頭沾到碗入面嘅麻辣汁,呢個細心舉動值得一讚!饅頭size比平常食開嘅細粒啲,兩人都食得曬。饅頭炸到金黃酥脆,除咗增加飽腹感,亦係一個唔錯嘅飯後甜品
2022-06-29