2018-06-06
希慎樓上都幾多好野食,今次同朋友黎食中菜~佢啲餐具幾得意,同點心用嘅差唔多。點心紙都幾多選擇,見到好多心頭好,花多眼亂~叫咗4個小食、1個炒飯同1個湯~小食叫咗蒜蒸勝瓜金菇,整得好入味,特別係墊底嘅金菇,整完好似自己bbq包個啲咁,超好食!另外再叫咗蜂蜜柚子蝦球,師傅落咗好多醬汁,令個蝦球甜甜哋咁好refresh~蝦球都炸得好好,唔會話沾得太多粉令到皮好厚~再嚟叫咗個蜜椒土豆安格斯牛柳粒,牛柳粒炒得好軟身好好食,配埋蜜椒感覺甜甜哋咁,而薯仔又吸哂味。最後叫咗治味鳳爪,口感好彈牙,味道都好好,係麻辣味但唔係死辣,會令人愈食愈上癮。飯叫咗鮑魚雞粒炒飯,bb size嘅鮑魚滿佈成煲飯,每啖都有豐富嘅口感,超足料!湯方面就叫咗天山雪蓮燉海星,好得意地用茶杯裝湯,令客人分階段飲,而茶壺入面嘅湯又唔會涷咗,揚開個蓋都幾足料,唔怪得咁好飲,令人想不停續杯~