2019-06-08 3677 瀏覽
話說早兩星期生日,搵左間茶餐廳式的法國菜,中伏到無朋友,今日結婚週年,都係安全些,搵返個老牌子既地方。上環一帶上樓餐廳,我試過幾間也不錯,特別是今次餐廳這幢大廈。餐廳間開兩邊地方,私隱度高,亦可能方便十零人包個細房,侍應安排左在房內靠窗枱。餐廳安排幾細心,我2人都安排張4人枱來,吾會太吝嗇。環境,燈光,合乎浪漫要求。上到來都吾想再睇菜單,餐廳有2/3/4道菜既tasting menu,最貼心既係,你可以自由配搭,吾要湯改頭盤,或加$80食多一個頭盤,呢點我係極讚,極度適合我呢種飲酒而吾想再飲湯,及又想食蟹肉同鵝肝做頭盤既麻煩客。當晚我吾太餓,和太太選了4道菜,兩頭盤一主菜一甜品。當中侍應係極細心去推介每一道菜,記住,佢係推介,吾係推銷,呢點其實一間高級餐廳既重點,當晚時令的有生蠔、藍青口、海魚,見隔離枱食晒三個時令菜,樣子不錯,只係今日實在太遲食lunch,食吾到咁多。酒款其實充足,而我因同時想飲紅白酒,就點了house wine,再一次讚既地方,係呢度侍應同餐廳都幾識做,份量都幾多,你知好多餐廳既杯裝酒,重慘過去wine & dine,差在佢未用量杯倒俾你,講真,一杯house wi

酒款其實充足,而我因同時想飲紅白酒,就點了house wine,再一次讚既地方,係呢度侍應同餐廳都幾識做,份量都幾多,你知好多餐廳既杯裝酒,重慘過去wine & dine,差在佢未用量杯倒俾你,講真,一杯house wine 7-80蚊,你開4,都收3xx,阿差都知你house wine 貴極咩100幾十,其實吾洗太計,餐廳豪爽,我咩叫我豪爽攞。今晚最窩心係既一點,係我叫到第3杯時,佢倒完後見我黎左龍蝦及牛扒,佢轉頭係我面前開支新酒,再倒多杯俾我,話食main course 吾好飲舊酒。我心真係一種感動,吾係佢豪一杯酒俾我咁簡單,係佢真係有心去serve 我呢餐飯,而呢一句說話,我亦相信,俾你刻意去做都未必做到咁靚仔。

甜品,不用說,基本功,寫字主動影相上蠟燭全部齊。特別讚個蘋果批,係侍應推介的,味道口感很特別。

其實都會再來試5度菜,值浪漫食客及法菜食客來一試。

白露荀配蟹肉
澳洲牛柳