2022-09-21 794 瀏覽
某日食lunch 經過見到大大幅相,上面寫住肉料理。好奇上OpenRice 睇吓發現原來係一間新開嘅日式西餐廳。依排工作壓力好大,今日放工想喺附近食餐好嘅慰勞吓自己,諗起依間餐廳就黎試吓。餐廳只有一個full course dinner menu。店員話因為餐廳剛剛新開張,sparkling water 或still water都係免費。除此之外,所有客人都會送上每人一杯Sparkling wine。店員仲送上兩碟小菜: 大根同海帶。等我地喺用餐過程中可以隨意去食,每道菜之間亦可清清口腔嘅味道,中和油膩感。UNI SASHIMI TOAST厚厚嘅鮮甜海膽加上有焦糖洋蔥,配上香脆多士。食物嘅精緻程度,作為今晚嘅第一道菜,已經足以令我地期待接落嚟嘅菜式。第二道菜係二選一,我地今晚就一人揀左一款,咁就可以試晒兩樣。WAGYU STEAK TARTARE佐賀A4和牛入而混合左Wasabi同埋Pickles,面頭加左生嘅鵪鶉蛋。將佢地撈埋放上脆脆嘅多士上面食,多重口感之餘,味道真係無得頂!MATSUBA CRAB最底係用日本高湯整嘅啫喱,上面有松葉蟹同魚子醬。撈埋旁邊嘅蟹膏一齊食,令整體味道更豐
UNI  SASHIMI  TOAST
WAGYU  STEAK  TARTARE
MATSUBA CRAB
最底係用日本高湯整嘅啫喱,上面有松葉蟹同魚子醬。撈埋旁邊嘅蟹膏一齊食,令整體味道更豐富,更多層次。
MATSUBA  CRAB
IKURA PUDDING
店員上菜時介紹依道係餐廳招牌菜,獨特之處係Yorkshire pudding 其他地方係用鹽,但依度係用糖,外脆內煙靭 !Pudding 裝住滿滿嘅明太子mousse,上面加埋大大粒嘅三文魚子!一啖將佢放晒入口絕對係最佳食法!大滿足😋🈵
IKURA  PUDDING
CHARCOAL GRILL - A5 JAPAN WAGYU
見到menu 已經好期待依道菜!宮崎A5和牛,旁邊仲有日本菇同大蔥。和牛油花分布平均,入口充滿油香,軟腍鬆化!肉嘅生熟程度燒到剛剛好!
CHARCOAL  GRILL  -  A5  JAPAN  WAGYU
SAKE CLAYPOT RICE
用瓦煲上嘅三文魚炊飯,一打開煲蓋就聞到好香!三文魚煮到3-4熟,上檯後等客人將三文魚攪碎撈埋啲飯黎食咁就熟得剛剛好!用瓦煲上所以會有脆脆嘅飯焦,非常香口!食完個飯非常滿足!
SAKE  CLAYPOT  RICE
HOJICHAMISU & YUZU PULM WINE
黎到今晚最後一道菜,就係甜品喇!依個睇落好似Tiramisu 嘅甜品,其實係用左焙茶同柚子梅酒去整。有驚喜,清新得黎又唔會太甜!伴隨住個甜品亦會有一杯同款嘅柚子梅酒可以品嘗!
HOJICHAMISU  WITH  YUZU  PULM  WINE
YUZU PULM WINE
非常滿足嘅一餐!坐bar檯可以睇住大廚為我地準備食物!人多想傾計嘅可以選擇餐廳另一邊嘅座位。上菜速度剛剛好,大廚仲會好細心問我哋駛唔駛抖一抖先上甜品。店員上每道菜都會詳細介紹同建議我地點樣食!👍🏻好鍾意佢地每隻碟都會有微溫,令食物出品質素不會被打折扣!抵讚!👍🏻👍🏻
2022-09-20
UNI  SASHIMI  TOAST