2014-05-21 3497 瀏覽
川善茶居 Sinmei Tea❤️有一次同朋友睇雜誌既時候,雜誌介紹不同既綠茶甜品,其中一間就係川善茶居。因為自己係綠茶迷🍵,所以就決定去試🏃地點唔算難搵,只要係上環地鐵站A2出口向右行一陣就會見到。不過因為超級太雨☔️,所以同朋友都花左d時間先去到!一上到就見到有唔少人係門口等位,好彩提早一天訂檯。由於比訂檯時間早左少少到,侍應先比餐牌我同朋友睇。全英文既餐牌選擇唔算多,但有不少甜品及飲品提供,還有少量'小食'?!雖然有抺茶以外既甜品(e.g vegan apple cake/banana toffee pudding),但主要為了抺茶而來❤️入到去,其實地方唔算大,因為落雨關係,玻璃門露天既位置無開,有d可惜。環境都幾舒服,充滿懷舊感覺,店內都有唔少關於茶既擺設。我同朋友一行三人一共叫左五款綠茶口味。首先係matcha chocolate fondant! 雖然餐牌寫要30min,但係十幾分鐘就到。濃烈抺茶味既流心配雲呢拿雪糕一流。蛋糕同流心比例適中,唔會好膩。抺茶味唔會太甜太澀!值得試。飲品:Matcha soul抺茶豆奶,有桂花係面,入面有提子乾同杏仁片?抺茶味好濃,同桂花味都幾夾,
川善茶居 Sinmei Tea❤️
因為自己係綠茶迷🍵,所以就決定去試🏃

我同朋友一行三人一共叫左五款綠茶口味。

飲品:Matcha soul
抺茶豆奶,有桂花係面,入面有提子乾同杏仁片?抺茶味好濃,同桂花味都幾夾,不過唔太喜歡提士乾。

之後試左matcha angel cake同埋matcha cheese cake! Angel cake抺茶夠,都ok!而cheese cake芝士好重同牛油餅底都唔錯,唯一有少少缺點就係抺茶味唔太出。

跟住呢個matcha sizzling brownie係必食!
熱既鐵板放住brownie,再加上雲呢拿雪糕,視覺效果👍

淋上配有既抺茶汁,鐵板滋啦滋啦,真係好吸引!熱既brownie配埋凍既雪糕,加上濃濃既抺茶味,👍👍👍

雖然有唔少人係門口等,但店員都唔會限時或趕客走,cafe既舒適同休閒❤️
臨走既我唔小心倒瀉左杯野飲,店員都過黎清潔無嫌我麻煩,對唔住阿🙇
建議:去之前訂座會比較好,但weekend唔接受訂座。
2014-05-20
用餐優惠