2024-04-18 27 瀏覽
同朋友去了新開的樓上川味餐廳食晚餐,大家都想食辣椒刺激一下味蕾。餐廳主打川味冒菜,即是一碗辣油湯中有齊蔬菜肉,還可以加配麵條,夠晒飽肚!湯底選擇都好豐富,有8款選擇。我哋各自要了吉祥套餐,可選擇6款配料✨ 重慶麻辣湯 配搭:潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、毛肚、貴州丁家脆哨、滑雞片、油麥菜和薯粉麻辣湯味道夠正宗,麻香味濃!配料中暖特別是貴州丁家脆哨,用碗另上,脆卜卜好香口。毛肚和雞片都滾得剛剛好,兩樣都唔會太柴,不錯。✨貴州臭豆豉辣配搭:牛黃喉、貢菜、潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨、海帶結和薯粉湯底夠晒特別,顏色上無麻辣湯咁紅,但夠晒麻味!牛黃喉都好正,係特別驚喜地覺得好食,入口滑滑的,口感夠爽。✨麻辣魚皮 ✨酸辣土豆絲兩樣都係常見川菜菜式,味道都好正宗,價錢合理,份量都夠。✨酸梅青檸烏龍茶 ✨洛神花山楂蘋果兩款都係酸微微,食完辣嘢飲一飲即時可沖淡刺激感覺!

✨ 重慶麻辣湯

✨貴州臭豆豉辣

✨麻辣魚皮 ✨酸辣土豆絲
兩樣都係常見川菜菜式,味道都好正宗,價錢合理,份量都夠。

✨酸梅青檸烏龍茶 ✨洛神花山楂蘋果
兩款都係酸微微,食完辣嘢飲一飲即時可沖淡刺激感覺!