2018-05-24 89 瀏覽
最近好姐妹發掘到旺角朗豪坊附近有間餐廳,入面有平價omakase,我地當然要一齊去試下啦! 一入到去已經好有日本味道,天花板上掛左日式燈籠,大大個吧枱可以比你見到師傅即席炮製美食,而座位前面放著各式各樣新鮮海產,真係見到都流哂口水。話名要食omakase,我地就要左個omakase串燒套餐,每人只係$308! 首先有前菜沙律,沙律醋酸酸地幾開胃。再黎有三品刺身,有三文魚、甜蝦同帶子,厚切三文魚同珍寶帶子啖啖肉,而且甜蝦都好鮮甜,三樣都好新鮮。之後有煮物蜆清湯,雖然只有一隻中型蜆,但啖湯加上昆布同本菇十分鮮甜。飲完湯清完個口之後,就有豚角煮。一上菜見到一大嚿東坡肉既物體已經嚇一嚇,心諗一定好肥! 但我地當然都會試啦,一試就停唔到,首先豬肉已經煮到好淋鬆化,一層肉一層肥分佈得好平均,就算真係完全唔食肥,都好容易拆開。但其實連埋D肥肉食都唔覺好油膩。而且個汁味道調教得好好,真係可以肉連汁撈一碗飯!到重點既串燒,有五款由廚師發辦既串燒,分別有芝士白汁燒蠔、煙肉車厘茄、雞軟骨、鰻魚同冬菇。5樣野都燒得好好,完全唔油、無焦,而且好香脆。最欣賞係串鰻魚,無骨而且鰻魚醬份量岩岩好。接近尾聲有綠茶蕎麥冷

而座位前面放著各式各樣新鮮海產,真係見到都流哂口水。

首先有前菜沙律,沙律醋酸酸地幾開胃。

接近尾聲有綠茶蕎麥冷麵/燒三文魚飯團,我地各要左一個。先講冷麵,
綠茶味唔算濃,麵質煙un,而冷麵汁本身唔算好濃,
店員教我地將生鵪鶉蛋、蔥花同wasabi加入去,撈完之後幾好食。

而燒三文魚飯團雖然都有唔少三文魚肉,但食落比較淡味,加少少豉油食好D,但飯團燒到好香脆,有食緊飯焦既感覺。

飲品方面,每人有一支冰凍既清酒,店員仲會拎唔同既酒杯比你揀一隻。唔飲酒既朋友都可以轉汽水。

最後甜品部分有水果,分別有超甜哈密瓜、提子同士多啤梨。

平時普通omakase起碼都$700以上,但呢度竟然用一半價錢,只係$300就可以食到,真心抵食! 食物質素仲要好唔錯,加上服務一流,特別係經理,會同你傾下計,仲會主動幫你影相,真係好值得上黎試下!