2023-01-12
🌟餐廳:三日月📍地址:尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖💰價位:~$400 - $800⏰營業時間:星期一日 12:00 - 15:00 / 18:00 - 22:00📱電話:21161735 / 98517951 (WhatsApp)話咁快又放完連假啦,又要繼續忙於工作~難得今日一早就係尖沙咀做哂所有野,一於搵埋朋友去歎返個鐵板燒,慰勞下自己先!揀左呢間「三日月 」,位於金馬倫廣場,夠哂方便之餘,環境仲好闊落同寧靜!———————————————————今次我地order左「三日月A5宮崎和牛鮑魚」鐵板餐 (一人前/$998) ~———————————————————🌟前菜三小點🌟🔹煙燻雞肉🔹麻醬豆腐🔹醬油茄子- 三款前菜各具特色,店員亦好細心講解每款菜式及按淡至濃味次序進食。我最鍾意煙燻雞肉,微微煙燻味更能帶出雞肉既鮮甜味。———————————————————🌟沙律🌟🔹無花果沙律配柚子沙律汁- 沙律菜夠新鮮爽脆,配以柚子沙律汁,帶點微微酸好開胃~———————————————————🌟季節時令生蠔🌟🔹三陸產風雅生蠔- 風雅生蠔大大隻非常厚身,入口好creamy,伴上醋蘿蔔蓉
📍地址:尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
💰價位:~$400 - $800
話咁快又放完連假啦,又要繼續忙於工作~
🌟前菜三小點🌟
🔹煙燻雞肉
🔹麻醬豆腐
🔹醬油茄子
我最鍾意煙燻雞肉,微微煙燻味更能帶出雞肉既鮮甜味。
🌟沙律🌟
🔹無花果沙律配柚子沙律汁
- 沙律菜夠新鮮爽脆,配以柚子沙律汁,帶點微微酸好開胃~
🌟季節時令生蠔🌟
🔹三陸產風雅生蠔
- 風雅生蠔大大隻非常厚身,入口好creamy,伴上醋蘿蔔蓉,更能突顯蠔既鮮味!
🌟極上剌身五點🌟
🔹牡丹蝦
🔹油甘魚
🔹活帶子
🔹吞拿魚赤身
🔹吞拿魚拖羅
- 各款刺身都好新鮮而且厚薄適中~
我最愛吞拿魚拖羅,油脂感好濃郁,無筋之餘啖啖肉,好滿足!!
🌟鮮活南非鮑魚🌟
- 鮑魚好生猛,鐵板燒師傅即席烹制,每一片都好爽彈,鮮味濃郁~
搭配餐廳特調既海藻鮑魚膽濃汁,更能提鮮!
———————————————————
🌟鐵板燒海鮮🌟(二選一)
🔹深海野生白鱈魚
🔹帝王虎蝦
- 我地兩個人可以每人叫一款試齊兩款haha
白鱈魚魚肉結實,魚油味充足!帝王虎蝦更精彩,師傅擺盤夠哂精緻,蝦肉好爽彈,再配埋以蝦頭蝦膏煮制既醬汁,好鮮味!!
———————————————————
🌟鐵板燒肉類🌟(四選一)
🔹鹿兒島黑毛豬肩
🔹美國安格斯牛柳
🔹A4鹿兒島和牛薄燒卷 (+$100)
🔹A5宮崎和牛西冷厚燒 (+$150)
- 我地揀左鹿兒島黑毛豬肩及美國安格斯牛柳~
鹿兒島黑毛豬肩肉質粉嫩多汁,入口好鬆軟~至於美國安格斯牛柳煎至外脆內軟,牛味濃郁~
餐廳仲提供酸汁、芝麻醬、味噌汁、鹽及蒜片,我地可以按自己喜好搭配肉類,每一啖都唔同滋味!
🌟鐵板燒 飯/麵類🌟
🔹鐵板炒飯
🔹稻庭烏冬(+$10)
- 鐵板炒飯賣相好靚,師傅加入大量櫻花蝦及蔥花,香氣十足,飯粒夠哂乾身,好出色!餐廳仲提供熱辣辣既鰹魚清湯,我地仲可以試埋茶漬飯既食法,抵讚!
🌟茶碗蒸🌟
- 茶碗蒸用料豐富,加入木耳絲及三文魚籽,增加口感,上層仲加入黑松露油,夠哂邪惡~
🌟鐵板燒日本野菜🌟
- 餐廳安排日本空運野菜,有露荀,南瓜,蓮藕及冬菇~簡單用鹽調味以鐵板炒制已經好好味,夠哂鮮甜及健康!
🌟味噌湯🌟
- 食左咁多野用一碗熱辣辣既味噌湯暖下胃,大滿足!
🌟甜品🌟
🔹白桃雪葩
🔹日式蕨餅
- 白桃雪葩酸酸地,入口清新,解膩一流~
- 日式蕨餅搭配埋自家制紅豆及黑豆粉,夠哂煙韌!
🌟🌟特別推介 - 立鱗燒魚🌟🌟
- 季節限定之選:我地另外單點咗外邊好少食到既立鱗燒魚~
制作過程講求師傅既手勢及心機~魚既鱗片炸至脆卜卜超惹味,食落肉質緊緻一梳梳,魚油味濃,大推!!
😋味道:4.5/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4/5
💵價錢:4.5/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳地點位於尖沙咀金馬倫廣場,地點超級方便,行完街上黎食飯一流~裝修用上簡約嘅日式木系風,讓人有一個好舒適既地方進餐。值得一提,鐵板燒師傅亦好親切,細心講解每道菜式,抵讚!