2017-03-18 1104 瀏覽
朋友話想響荃灣食泰國菜,即時諗起呢間泰國餐館,所以二話不說即時向朋友推介後訂位,因為三年前此餐館既第一篇食評都係由小妹操刀,所以都好奇現時餐館食物質素情況,順道可以開心share裝修擺設無太大改動,可能因為早食關係(到達時晚上6:15),所以人流未算多,由於小妹懷孕已8個月關係,侍應特意安排一個既稍為寬敞又安全既卡位俾我地,我地四人Order以下菜式:椰奶雞湯:小妹除左愛好冬陰功外,就係呢個椰奶雞湯,餡料除雞肉外,仲有蕃茄仔及菇,飲落有椰奶香之餘,仲帶有蕃茄少少酸甜味及南薑香茅味,未試過既朋友可以一試金坊柚子沙律:柚子香甜,沙律內有花生碎,味道唔錯馬拉盞炒椰菜苗:原本打算叫蒜蓉炒椰菜苗,有位女侍應建議馬拉盞會好食D因椰菜苗本身淡味,果然夠惹味及與椰菜苗味道好夾,正香濃芝士蝦丸:上台時嚇到呆左,完全無諗過咁大粒咁足料,勁濃郁芝士味,超正馬拉盞海鮮炒粉絲:海鮮配料唔多及味道一般,不過反而粉絲好香好惹味泰式青咖哩:少少辣,味道OK蒜蓉飽條:每條麵包充滿金黃色及濃郁牛油蒜香味,值得推介印度薄餅:味道普通結帳前奉送甜品(送完即止),只收水錢(每位$3,無論有無叫飲品),免收加一(除非餐牌指明公眾
,所以都好奇現時餐館食物質素情況,順道可以開心share

椰奶雞湯:
椰奶雞湯
金坊柚子沙律:
柚子香甜,沙律內有花生碎,味道唔錯
金坊柚子沙律
馬拉盞炒椰菜苗:
馬拉盞炒椰菜苗
香濃芝士蝦丸:
上台時嚇到呆左,完全無諗過咁大粒咁足料,勁濃郁芝士味,超正
香濃芝士蝦丸
馬拉盞海鮮炒粉絲:
海鮮配料唔多及味道一般,不過反而粉絲好香好惹味
馬拉盞海鮮炒粉絲
泰式青咖哩:
少少辣,味道OK
泰式青咖哩
蒜蓉飽條:
每條麵包充滿金黃色及濃郁牛油蒜香味,值得推介
蒜蓉飽條
印度薄餅:
味道普通
印度薄餅
結帳前奉送甜品(送完即止),只收水錢(每位$3,無論有無叫飲品),免收加一(除非餐牌指明公眾假期日子外才收加一),以此單為例,免加一起碼平左$70,加上侍應送菜勤快,所以無論價錢、服務及食物質素,都係超值之算,值得推介

2017-03-17
椰奶雞湯