2018-08-06 74 瀏覽
辛苦左一星期,周末梗係要食好D,反正黎銅羅灣行sogo,就約朋友試下附近既日式居酒屋,上網搵到依間,而且經openrice 訂枱仲有25里數送。 坐低之後侍應就放低D野菜,開下胃先。 食日本餐廳魚生梗係唔少得,之前睇人地D 食評,好多人都叫特上什錦刺身六點,咁我同朋友都決定試下佢。 整盤賣相精美,一共有六款刺身,每款有三件,而今日刺身有日本帶子、三文魚、甜蝦、海膽、赤身同埋油甘魚。 海膽係日本海膽,入口鮮甜唔腥,每件份量幾多,加埋片青瓜,味道清新。三文魚肥美,油甘魚都唔錯。 另外,依度串燒都好出名,尤其荔枝豬肉卷係必點。 荔枝豬肉卷真係好出色,一咬落去,首先試到既係甜名十足荔枝,再夾住略帶小咸既豬肉,口感一絕。 另外亦叫了鹽燒雞翼 食得出炭燒的味道,燒到唔會太燶,而且雞翼肉汁仍然鎖住係入面,鹽份量適中,唔會太咸。 本黎想試海膽炒飯或者墨汁炒烏冬,因為我見好多人都有點,但驚太熱氣同太飽食唔哂,最後點了牛肉稻庭烏冬。 但原來牛肉稻庭烏冬分量都好多,牛肉有好多片,湯底幾鮮,成個烏冬都十分足料,食埋個烏冬就真係十分滿足了。

坐低之後侍應就放低D野菜,開下胃先。

另外,依度串燒都好出名,尤其荔枝豬肉卷係必點。

另外亦叫了鹽燒雞翼