餐廳: 鮨燐
資訊:

2023-02-19 102 瀏覽
今晚朋友為我準備了一餐超級精彩嘅清酒xOmakase,首先朋友約了我在上環等跟隨朋友帶路就去到這間日本料理餐廳, 起初以為是食吓日式料理,估不到今次係清酒xOmakase外,還有邀到天吹酒造代表來到香港為我們介紹佐賀縣著名清酒,邊欣賞師傅用上不同技巧將 時令嘅食物,由師傅一道一道為食客準備及配上由天吹酒造代表介紹不同清酒口味,這樣絕對係一個難忘之夜,有飲有食!一間擁有320年的歷史嘅酒莊,有別於其他做法,會使用花酵母釀造,所以今次品嘗到嘅清酒🍶都帶有不同味道!先以前菜三點開始有清爽滑溜的口感嘅穴子苗、中間有口感扎實汁煮好嘅黑梅貝味道爽口清甜、還有靜岡縣糖蕃茄配上味道清爽肥厚嘅 沖繩水雲,作為今晚嘅開始,再配上天吹純米吟釀生(草莓花酵母),因純米吟醸是以草莓酵母發酵釀造。所以入口有陣陣果香,口感豐富鮮美,充滿甜甜的紅莓及草莓味道。真係非常之易入口。接住就係刺身鲂鮄魚,肉質富彈性,肉質鮮甜爽口,夾埋香蔥入口味道香濃左口魚,咬落既爽又甜感豐富有嚼勁及左口魚裙邊,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香,入口即溶,亦可配上酸汁入口再來就係天吹超辛口特別純米酒,以秋海棠酵母釀製,雖然名字有超辛,但口
先以前菜三點開始
接住就係刺身
鲂鮄魚,肉質富彈性,肉質鮮甜爽口,夾埋香蔥入口味道香濃
再來就係天吹超辛口特別純米酒,以秋海棠酵母釀製,雖然名字有超辛,但口感溫和,不覺辣感
長崎小長井真蠔, 海水味較濃厚,蠔肉飽滿甘甜,口感偏爽
今次就配以日下無雙純米酒青龍 (7號酵母),酒樽上嘅「青龍」標誌十分搶眼,陣陣嘅麝香香氣撲鼻,入口濃郁厚實,更令刺身味道更鮮
針魚刺身,師傅以多片針魚片疊起再切成,魚味略淡但帶優厚油脂,可配上香蔥豉油入口味道更佳
來自長崎縣須萬鰹魚,師傅火炙將鰹魚肉本身的香氣和滋味帶出,且中心部位仍是半生狀態,吃來入口即化
含脂量少、肉質實、有咬嘅赤身及師傅以火炙後嘅大拖羅,大拖羅上佈滿精緻的魚油花紋,口感入口即溶,油香四溢而又鮮味無比
天麩羅會配上天吹生酛純米大吟釀雄町(杜鵑花酵母),用傳統的生酛釀造法製作的,需要更多的時間和清酒大師的手藝。入口有陣獨特鮮花香氣

目光魚,味道香濃,肉質嫩滑,油脂豐富
雪之芽入口爽甜
長野縣小洋蔥肉質柔嫩
行者蒜味道清香帶點甜味
壽司就配以日下無雙純米大吟釀45,以一個鮮紅色酒樽,入口帶點酸味和苦味
赤鱲魚在日本料理中的真鯛,入口肉質清鮮甜美配埋個壽司飯十分好味😋
新鮮北寄貝肉質呈淺灰色,鮮甜得來帶有海水味,口感腍滑味道相當鮮甜
再配以天吹裹大吟釀愛山(六道木花酵母),入口時味道豐富,擁有大吟釀獨有的清爽口感。以六道木花酵母釀造,像果實酒般散發陣陣清香
經師傅火炙後嘅深海池魚有清爽口感,又帶有豐厚的油脂,魚肉味道偏甘甜
來自九洲嘅赤鯥魚屬於深海魚,肉質爽彈且油脂豐富,微炙烤的赤鯥肉更散發著誘人的焦香味
白海膽呈淺黃色,顏色比馬糞海膽淡,因此日本人有時稱其為白海膽,白海膽最大特色就是生殖腺粒大而長,而白海膽入口比紫海膽清淡,甘甜度較低,海水味較重,口感極佳。同埋這裡用上日本海膽五大品牌之一嘅橘水產絕對食得放心
當完成了完美嘅壽司後就跟上 熱燙燙味噌湯,解一解今晚嘅油膩
甜品就係自家製嘅抹茶奶凍,入口抹茶味道濃郁奶凍入口香滑
而今晚大家都十分盡興,真係任你選擇自己喜歡嘅清酒不停再加,如果你是清酒🍶控,遇上這樣嘅清酒搭配,一定要一試,不論氣氛、環境、服務、同食物質素真係超級鍾意❤️,下次再有同類活動一定要參與