1K
2017-08-09 1238 瀏覽
早幾年前一班人食飯,總係揀放題、任飲任食邊爐,近年食得精啲,有時寧願俾多少少錢,好過次次「吃到飽」飽到上心口。呢間酒鍋之前已經同男朋友食過,當時放左相片去社交平台,朋友見到大讚吸引,於是約我再同佢食。地點問題,我地今次食嘅係銅鑼灣店,冇左佢最喜歡嘅露台位。餐廳位於銅鑼灣 V Point,呢頭多左好多食店,除左以往座陣嘅拉麵店,仲有越南野、韓國炸雞、粵菜、日本菜等,選擇甚多,酒鍋就喺27樓,我終於知點解大家話呢間分店都幾好view~餐廳裝潢別緻,帶點中國風,近門口嘅係色彩鮮豔嘅卡位,靠近裡邊有唔少細枱,而角落位置雖然唔係房間,但感覺都自成一角。想望到維港景色,坐近窗邊,記得預約時問聲呢,因為不論平日定假日,呢度都係咁受歡迎。如果walk in,真係唔肯定有冇位。雖然我地都預約左位置,但當日較full,未能坐近窗邊,但都隱約可以望到窗外情況,由6pm入座,天仲光,食到8pm天都黑齊,夜景確實幾靚,賞心悅目。隔離枱一坐低餐牌都未揭,就開始影相呢。餐牌選擇豐富,走嘅係中上價位路線,單單係鍋底都有好多款式,我估大部分人都係俾佢地嘅多格鍋吸引而來,一個鍋試到幾款湯底,周圍幾枱都係點招牌湯底。配料選

餐牌選擇豐富,走嘅係中上價位路線,單單係鍋底都有好多款式,我估大部分人都係俾佢地嘅多格鍋吸引而來,一個鍋試到幾款湯底,周圍幾枱都係點招牌湯底。配料選擇豐富,如果人多,我地就可以試多幾款喇,有各款肉類、海鮮、刺身、小籠包、自家制餃、丸類、粉麵、蔬菜等,仲有小食同小炒,花多眼亂,適合多人聚會。

醬料

豉油

至於我地食嘅仍然係呢個《酒鍋十三道豐味,歡樂時光套餐》,人少少點套餐唔洗煩,包湯底、海鮮、牛、餃、丸、蔬菜、烏冬等,按人頭收費,每位 $328,驟眼睇會以為得好少野,兩次經驗話我知,份量足夠有餘呢
唯一要挑剔就係呢個套餐唔包括飲品,一係就單點;一係就加$40任飲紅白酒、啤酒、汽水;加$60可包括清酒;或者好似我地咁飲冰水 (笑)。不過留意呢個餐係週一至週五:6pm-8:30pm前離座;或者週日至週四嘅10:30pm-1:00am供應。
小食頭盤:炸雞翼、鬼馬油炸鬼、燒豬頸肉、炸紫蘇釀墨魚,四款小食都係新鮮炸起,熱辣辣。豬頸肉嫩腍;油炸鬼炸得香脆呢,紫蘇葉釀墨魚幾特別,墨魚彈牙;炸雞翼有別於尖沙咀店,分成一半,細細隻,炸得有點過龍。整體中規中矩,只係略油。

四國豐味:湯底共有四款,分別係四川麻辣鍋、肉骨茶鍋、椰子雞鍋、青咖喱鍋,一次過試到幾款,除左椰子雞鍋外,其餘三款都係濃味之選,啱哂我同重口味嘅朋友。全部鍋底入面都有配料架,不過個人認為尖沙咀店足料啲。四川麻辣鍋中有豆卜、芽菜、豬皮,好入味!椰子雞鍋中嘅雞比較鞋口,但鍋底清清地;肉骨茶鍋冇乜味精感,朋友都幾喜歡呢陣香濃藥材味
至於青咖喱就略鹹,辣度高,但裡面超足料,又有蝦、又有蜆,其實幾抵食

四國豐味

四川麻辣鍋

椰子雞鍋
肉骨茶鍋

青咖喱鍋

海蝦、蕃薯蜆:好新鮮,隻蝦都俾刺穿都仲郁緊,蜆都係未死,蝦夠大隻,肉質爽口彈牙,新鮮即是新鮮
蜆肉大粒冇沙,仲帶海水味

海蝦、蕃薯蜆

美國安格斯牛頸脊、日本黑毛豬腩肉:套餐黎計,牛、豬嘅質素都ok啦,牛肉肥脂均勻,比較薄身,輕輕淥就食得,牛味重;豬肉則較鞋口,但食落就唔會話太肥膩。

日本黑毛豬腩肉

鮮蝦水餃、菠菜皮韭菜餃、洋蔥豬肉蛋餃:店方自家製餃類,size唔會好大粒,不過個人認為一般般。洋蔥豬肉蛋餃頗特別,朋友就話幾好食。
芝士手打蝦丸、手打墨魚丸:手打丸類亦係細細粒,以芝士蝦丸比較好食,裡面嘅芝士有少少演心效果,食落彈牙。

酒鍋啤酒熊:相機食先一流,個樣係幾可愛,第一次食嘅朋友都忍唔住影番張相。但其實都係墨魚丸嘅朋友,味道一般般。

鮮蝦水餃、菠菜皮韭菜餃、洋蔥豬肉蛋餃、芝士手打蝦丸、手打墨魚丸、酒鍋啤酒熊

酒鍋啤酒熊:

黑椒牛筋丸、台灣香菇貢丸、脆皮芝士腸:配料正正常常。

黑椒牛筋丸、台灣香菇貢丸、脆皮芝士腸

即炸手工響鈴卷:幾脆口架。

即炸手工響鈴卷

稻庭烏冬、蔬菜拼盤、雜菌拼盤:烏冬成pat野咁,但其實好好食,吸收哂湯底嘅味道,而且幾煙韌。蔬菜、雜菌拼盤嘅份量都挺多!

稻庭烏冬

蔬菜、雜菌拼盤

呢個餐足夠兩人食有餘!餐廳環境不俗,有景觀;我地入座時間早,店員服務都十分好,仲要主動提出幫我同朋友影相,認真細心,感謝啊!

2017-08-07
四國豐味