2015-12-01 951 瀏覽
男朋友又搵到新野食「沾麵」地點不是銅鑼灣中心地帶,不過都唔算遠,只係偏僻左少少,要仔細看先知有間舖。入到店內,只有20個坐位,面積不大。所以店舖內有掛鉤、椅子下有層板,方便大家擺放隨身物品、手袋,好窩心的設計。店內張貼【期間限定】,呢4個字真係好吸引我,雖然價錢要$188,但我都好想試呀,有海膽又有三文魚子wor!!!! 牆上仲貼左沾麵食法,據男朋友所知沾麵一開始是設計給勞動階層的人食的,所以食法有點不同,濃湯是微溫,不是熱的,這是方便勞動階層,減短食飯時間,盡快工作。係食法告示最尾個點,又再次吸引我「芝士飯」,真係好想食埋。所以我們總共order了2杯麵,2串串燒,同一個芝士飯。沾麵是一碗材料及麵,一碗濃湯的。濃湯有著陣陣香味,以龍蝦加海膽汁煮成,非常濃郁,而且要做到掛麵效果,所以濃湯質地比較厚身。看到晶瑩剔透的三文魚子,引起食慾,再看到3份海膽,心裡已經好滿足!!海膽及三文魚子都好鮮甜,海膽是整整3份,分量足料理!!櫻蝦沾麵,濃湯的面就看到好多好多的蝦,好足料,配以叉燒食用,我個人就覺得櫻蝦濃湯是比較咸一點,男朋友就喜歡這款多一點!!!食左2碗麵其實都幾飽,應該係因為湯濃,而且麵和
男朋友又搵到新野食「沾麵」
入到店內,只有20個坐位,面積不大。
係食法告示最尾個點,又再次吸引我「芝士飯」,真係好想食埋。
海膽沾麵
所以我們總共order了2杯麵,2串串燒,同一個芝士飯。
沾麵是一碗材料及麵,一碗濃湯的。
海膽沾麵
海膽及三文魚子都好鮮甜,海膽是整整3份,分量足料理!!
櫻蝦沾麵
芥末雞軟骨棒
食左2碗麵其實都幾飽,應該係因為湯濃,而且麵和材料的分量都足夠!!
看到我最喜歡的雞軟骨,我真係忍不住要order,仲要有我喜歡的芥末口味。
一上台,與我想像的不同,我以為是一粒粒雞軟骨,原來這是將雞肉及雞軟骨混合,而且品嘗後感覺更有口感,因為咬下去的口感真的好特別,食到肉又食到軟骨的骨感,再加上醬汁真的好好味!!
芝士雞軟骨棒
而芝士口味都一樣好味,芝士味香濃,我建議喜歡芝士的大家一定要去試!!
芝士雜炊
最後就來個芝士飯啦~~只需加$20就可以享用,其實芝士飯係將剩下的濃湯加飯及芝士弄成的,平時是會由客人自行在台上煮的,所以台上是有爐的,不過有太多好似我這樣不懂煮食的人,所以職員都好樂意幫助煮的。
芝士雜炊
一絲絲的芝士,加上濃郁的濃湯,加上米飯,芝士飯根本是精華所在!! 這是最好的結尾。
2015-11-18
櫻蝦沾麵