2021-01-23
今日去深水埗玩具街諗住買啲嘢,途中經過呢間古早味蛋糕,見到店員好熱心咁樣為客人介紹每款唔同口味嘅蛋糕,我聽聽下都有啲心郁郁想試,於是都買咗兩款啦。店員話呢間古早味蛋糕係全香港唯一一間用最正宗做法,係用低溫慢焗,唔似得平時其他地方買嗰啲係高溫快焗。所以呢度嘅蛋糕有黃金邊、黃金底,唔會燶邊或者燶底嘅。更重要嘅係,佢低糖少油,唔用牛油,用植物油,健康好多。見到佢Menu有成50幾款以上嘅口味,不過唔係每日有齊晒50幾款口味,每日有大約10幾款唔同口味。今日我買嗰兩款係咖啡合桃同埋芋泥味。咖啡合桃 $70呢個咖啡味好濃,同埋唔止表面有兩大粒合桃,每啖蛋糕入面都有好多合桃碎粒,啱晒鍾意食果仁又鍾意飲咖啡嘅我。好彩買咗呢隻味姐。芋泥 $60芋泥做古早味蛋糕嘅夾心都真係第一次見。我就好鍾意食芋泥嘅,所以第一時間就揀咗呢隻味啦。店員話因為舖頭幾近街市,所以真係每日見到街市有咩材料靚,就會買黎整蛋糕。今日有芋泥味,應該係今次啲芋頭真係好靚。蛋糕係原味嘅,蛋味好重,食落亦都超濕潤,鬆軟到差啲拎唔起,真係台灣嘅感覺。中間嘅夾心係芋泥,超流心,芋頭味好濃,呢個正!店員話蛋糕放兩日後食都會一樣咁綿密濕潤,有個好
今日我買嗰兩款係咖啡合桃同埋芋泥味。
咖啡合桃 $70
芋泥 $60
店員話蛋糕放兩日後食都會一樣咁綿密濕潤,有個好正嘅翻熱方法係用電飯煲嘅保溫功能,冚蓋焗3-4分鐘之後拎出黎食就得啦。
食完呢間之後先知道,原來香港都可以食到真正古早蛋糕嘅口味,交通又咁方便,一出地鐵站A2出口行多幾步就到,我一定會再去多幾次幫襯。下次買埋比朋友一齊食。
另外店員都俾咗一張印花卡我,半年內集齊12個印花,可以免費送原味一件。既然我都諗住多啲嚟買,我諗半年內集齊12個印花無難度!