香港食串炸選擇唔多,呢間一直係我嘅checklist想試好耐,滿心期待,點知有位waiter過度hardsell嘅服務態度令我成餐飯食得好有壓迫感,個體驗好差,就算食物水準本身係唔錯都唔會有下次。四大反感位1️⃣迫客人要每人一杯飲品一坐低waiter問我地飲唔飲酒,我地唔飲,叫左一杯凍柚子蜜,後尾waiter再問我地第二杯飲品要咩,佢問到咁樣,客人根本唔好意思拒絕,我自己望過menu,佢冇寫明限定每位客人要至少order一杯飲品,我情願你白紙黑字寫明,咁樣大家冇咁尷尬最後都如佢所願叫多杯飲品2️⃣迫客人要落第2 round order我地落完一次單後,叫左14串炸串,食到7788嘅時候,waiter主動走過黎問:食得差唔多喇喎,係時候睇下第2 round 食咩喇喎,嗱,我推介……..(下刪一萬字)其實就算你唔講,我哋加單與否,自己有分數,你擺得啲紙仔喺度俾人劃,客人就有自由同空間自己決定要唔要加,同埋嗌乜嘢3️⃣推介咗2次宮崎和牛special menu餐廳當晚有個期間限定宮崎和牛menu,價錢大約係$698 有4-5款食物。Waiter第一次推介時我拒絕左,食到一半,waiter又再推介多次呢個

四大反感位

1️⃣迫客人要每人一杯飲品

最後都如佢所願叫多杯飲品

2️⃣迫客人要落第2 round order

3️⃣推介咗2次宮崎和牛special menu

餐廳當晚有個期間限定宮崎和牛menu,價錢大約係$698 有4-5款食物。Waiter第一次推介時我拒絕左,食到一半,waiter又再推介多次呢個和牛menu,感覺係好chur好進迫

4️⃣提議客人改單叫貴價蝦

我哋當晚有叫到海老($29),個waiter收到order後提議我不如改叫天使海老($46)。我去過咁多餐廳,從未試過有waiter會咁樣俾壓力個客人食咩
最後我拒絕左佢嘅建議,去到最後埋單,個waiter一句多謝拜拜都冇,同最初個種殷勤嘅態度係天淵之別

平心而論,呢間餐廳本身價錢絕對係偏貴,而且我地當晚亦都唔係慳住食,埋單都要每人$400,但就算你食物質素好高水準都好,如果你用呢種方法態度去做生意,冇人會再幫襯

2022-10-30