2014-03-03
幫襯六福都已經N咁多次,不過對上一次都係一年前,由於有朋自遠方來所以又再拜訪!品質絕對冇退步,當然價錢就有升冇跌啦!由於淨係得兩個女仔,所以淨係叫咗五碟餸。我哋係海旁買咗海鮮,不過唔知點煮,由佢地提議,結果扇貝就用左黎蒜蓉粉絲蒸,至於本地花蟹就用來薑蔥炒。另外再叫椒鹽豆腐,清炒菜心,同埋豉油王炒麵。首先上椒鹽豆腐,waiter 好好人,見我哋得兩個女仔所以提議半份size. 椒鹽豆腐上枱熱騰騰,外脆內軟,椒鹽味濃厚,比我記憶中嘅quality還超班,可能好耐無食。我記得有一次只係luke warm 一啲都唔掂,今次 reputation redeemed! 然後上薑蔥炒蟹,香到爆!我個外國朋友食到唔停,第一次食呢味餸,佢話簡直係a classic dish. 講真,啲薑蔥及調味仲吸引過隻蟹。蟹肉絕對有鮮味,唔會比調味蓋過。Waiter 仲好細心自動幫我地換左兩次碟。再上蒜蓉粉絲蒸扇貝,因為我哋忙住食蟹,搞到啲扇貝變冷了,有點可惜。不過D粉絲同埋個豉油汁好好食。可能我哋買得唔好,扇貝肉有點兒tough. 如果我有一個提議,就係叫六福唔好比咁多蒜頭!最後來清炒菜心,叫左小油真係有小油。菜心
最後來清炒菜心,叫左小油真係有小油。菜心好嫩,炒到 al dente. 第一次食菜心嘅朋友,都話好欣賞,因為清炒少油不落salt, 間接可以clear our taste buds,然後再欣賞出晒名既豉油王炒麵。
好可惜..... 原來唔記得落單,而我哋兩個女仔都捧住個肚,所以取消左order. No big deal until they forgot to take off the charges on my bill. 😳
海鮮自己買$250. 埋單$410 已包括了烹調費,講真唔係太抵。不過食得好開心,下次再戰清蒸海上鮮at 六福!