2021-04-02 2844 瀏覽
事緣我娘親生日啦,一家三口一齊嚟左K11 musea上面呢間cobo house食晏慶生啦叫左個佢地嘅8 course menu,成件事其實真係好好味嘅,因為佢地個廚有心思有設計,擺盤諗過度過之餘佢地嘅用料亦都真心上乘,而如果真係想有改善嘅話,下面就係小弟嘅小小個人意見喇🤓1. 面包crunchy得嚟入口鬆軟,黑蒜牛油香而不膩2.欠主體主題,三樣都爭出味3.一體性突出,質感相似4.南瓜子太搶味,其他味唔突出,芝士味因而顯得太淡,而南瓜蓉中亦有一陣類似香茅的刺激味道,與主體不和諧5.好食,蔥油餅香,雞絲juicy,芝士有after taste(魚泡鮮味),但winter truffle不是functional 的存在6.好好食,圓鱈品質高,入口先是脆口,切落去係滑嫩光滑平面,入口鮮嫩而不失其魚肉的鮮味,入口如豆腐,配合下面lasa醬的甲殼類鮮味,尤如在吃蟹肉,海鹽灑於表面更是錦上添花,口感味道層次豐富,下面pasta增加質感7.羊肉熟度完美,有rest夠,入口嫩滑juicy, 醬汁恰到好處,解膩而不失肉味,清淡而不失主軸,茄子亦調味恰當,入口甜美,只是調味宜再淡一點,配合羊肉清淡主題8.

1. 面包crunchy得嚟入口鬆軟,黑蒜牛油香而不膩
2.欠主體主題,三樣都爭出味
3.一體性突出,質感相似
8.甜品主題為清新(?),乳酪偏酸,蛋糕香味獨特,脆片及餅碎增加口感,有心思
2021-01-01