25
6
3
餐廳: COBO HOUSE
優惠: 食飯可賺里兼用里?立即訂枱吧!
用「里數加現金」付款,最高可賺$4=3里。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 會員每次賺取「亞洲萬里通」里數之消費上限為HKD10,000。
  • 會員凡於國泰夥伴餐廳用膳,每消費HKD4即可賺1里數。
  • 渣打國泰Mastercard®持卡人憑卡於夥伴餐廳簽賬消費,除可享基本餐飲類別之合資格簽賬HKD4=1里數獎賞及餐膳里賞HKD4=1里數獎賞外,於星期五、六及日的餐飲簽賬更可賺取額外HKD4=1里數獎賞("聯營信用卡餐飲簽賬里賞"),合共獲享HKD4=3里數。
  • 會員所賺取之「亞洲萬里通」里數將根據賬單總金額計算,包括服務費及稅項,但不包括小費。
  • 通過交易賺取里數時,不可使用與夥伴餐廳有關的其他推廣或折扣優惠。請於惠顧前先向有關餐廳查詢。
  • 賺取的里數(包括餐膳里賞及渣打國泰Mastercard餐飲簽賬里賞)將於認可餐膳消費交易後7個工作天內存入會員的賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
等級4
179
1
2021-10-12 6079 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5今年的慶生飯局源源不絕,實在太令人興奮 😊 這次是多年好友和老公瞞著我低調地安排,旨在為我帶來大大的驚喜 🥰 那天老公又偷偷帶我來到K11-Musea,原來是要拜會「她」!「COBO」意思是Community Of Bohemians,即波希米亞優閒風格。餐廳打破常規餐廳的飲食概念,將美食製作成一道道如藝術品呈現於顧客面前。餐廳現以季度形式推出個別食品素材為主題的set lunch,剛由10月1日起推出的第六章,主題食材為「Legumes Complexion」,利用各種不同豆類製成層次豐富、顛覆味蕾的佳餚。客人可自由挑選4/6/8道菜式,更可配合美酒wine pairing 🥂🍷值得一提,餐廳兩位主廚Chef Ray及Chef Devon是土生土長香港人,他們曾在各大米芝蓮餐廳任職,以其兩極的個性,泡製出一系列別具風格的美食。💋 4/6/8道菜午餐 ($680/1180/1480)💋 3小時香檳任飲🥂或4杯美酒wine pairing 🍷 ($5
更多
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

今年的慶生飯局源源不絕,實在太令人興奮 😊 這次是多年好友和老公瞞著我低調地安排,旨在為我帶來大大的驚喜 🥰 那天老公又偷偷帶我來到K11-Musea,原來是要拜會「她」!

「COBO」意思是Community Of Bohemians,即波希米亞優閒風格。餐廳打破常規餐廳的飲食概念,將美食製作成一道道如藝術品呈現於顧客面前。餐廳現以季度形式推出個別食品素材為主題的set lunch,剛由10月1日起推出的第六章,主題食材為「Legumes Complexion」,利用各種不同豆類製成層次豐富、顛覆味蕾的佳餚。客人可自由挑選4/6/8道菜式,更可配合美酒wine pairing 🥂🍷

值得一提,餐廳兩位主廚Chef Ray及Chef Devon是土生土長香港人,他們曾在各大米芝蓮餐廳任職,以其兩極的個性,泡製出一系列別具風格的美食。

💋 4/6/8道菜午餐 ($680/1180/1480)
💋 3小時香檳任飲🥂或4杯美酒wine pairing 🍷 ($580/$620)

麵包:型似德國brezel 🥨 的麵包,中等軟硬質感,卻帶著香濃的麥味,配上幼滑又香濃的黑松露鵝肝醬,很滋味~

(1) 綠豆
用綠豆製成的粉皮做基礎,配上日本迷你白海老、櫻花蝦及炸綠豆粒,海老鮮甜,櫻花蝦和炸綠豆粒香脆,帶出不同口感,再以菜心莖配雲呢拿油作點綴,菜式帶淡淡咖哩味,既開胃又新穎;個人略嫌粉皮做得不夠薄而已~

(2) 碗豆
碗豆粒化身為底層,夾雜著發酵蕃茄啫喱,中層是用日本提子汁經冷凍技術做成的泡沫層,形態恰似一片雲 ☁️ 樣子很可愛,而面層則是用來提升鮮甜度的日本晴王提子;最後的主角就是畫龍點睛的小麥油(terigu oil)提子汁,完全帶起整個菜式的豐富味道~

(3) 斑豆、白豆
這個斑豆和白豆的組合有點像我們的扁豆赤小豆湯 ☺️,大廚以牛肝菌、炸脆米粉和意想不到的潮州小鹹蜆來個fusion做法,加上比巴馬火煺更香更多油脂的Culatello火煺,還有矜貴的黑松露薄片,整體配搭新穎,有豐富的口感之餘,味道層次感亦很豐富~

(4) 紅扁豆
第一道主菜是精緻的白鱈魚,皮脆肉嫰,肉質比較結實,油份重,魚肉浸在香濃的紅蘿蔔油裡,味道非常新穎。紅扁豆則用上脆炸的方式呈現,與魚肉配成相反的口感,很有趣。另外還有大根薄片來提升魚肉的甜味,喜歡刺激的朋友可以沾上碟旁的韓式辣麵豉醬,整體味道突然變成另一個更豐富的層次~

(5) 紅腰豆、紅蘭度豆
另一道主菜是燉煮牛肋條及牛肚,肉味較濃郁,質感則帶點咬口,用上墨西哥香辣肉醬來襯托,整體味道微辣,配以炸羽衣甘藍和用紅蘭度豆造成的酥餅來吃,質感煙靭,很特別

(6) 納豆、紅豆、黃豆
最後的甜品竟然是納豆雪糕,輕帶納豆味,再淋上沖繩豉油糖漿,加上底層的紅豆蓉,還有那片脆炸豆腐皮,整體不會太甜,反而散發着淡淡的豆香,無論味道、口感都是前所未有的新感受!
214 瀏覽
0 讚好
0 留言
麵包
117 瀏覽
0 讚好
0 留言
綠豆(粉皮)
109 瀏覽
1 讚好
0 留言
豌豆
99 瀏覽
0 讚好
0 留言
斑豆、白豆(火腿)
86 瀏覽
0 讚好
0 留言
紅扁豆(白鱈魚)
77 瀏覽
0 讚好
0 留言
紅腰豆、紅蘭度豆(牛肋條)
66 瀏覽
0 讚好
0 留言
納豆雪糕、紅豆、黃豆(炸腐皮)
66 瀏覽
0 讚好
0 留言
Wine  Pairing
$620
63 瀏覽
0 讚好
0 留言
162 瀏覽
0 讚好
0 留言
99 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-10-10
用餐途徑
堂食
人均消費
$1500 (午餐)
慶祝紀念
生日
推介美食
麵包
綠豆(粉皮)
豌豆
斑豆、白豆(火腿)
紅扁豆(白鱈魚)
紅腰豆、紅蘭度豆(牛肋條)
納豆雪糕、紅豆、黃豆(炸腐皮)
Wine  Pairing
$ 620
  • Legumes  Complexion
等級4
265
1
2021-12-13 530 瀏覽
朋友生日,選了Cobo House,在網上見評論甚佳,抱著期望,一心要試試Fine Dining。去到門口,看見其獨特高雅的裝修,檯與檯之間十分之寛敞,很舒服。旁邊全是落地大玻璃,可見維港靚景。👍🏻今期菜單以豆為主題,枱面上以試管裝了將會入饌的6種豆,有趣!餐牌亦很特色,是檯頭的式仔。👍🏻餐牌只有三個選擇,是四道菜($ 680) ,六道菜($1180) 及8道菜($1480),我們四人都選了6道菜。先上餐包,樣子已很美,碟亦係。麵包皮有點煙靭,很香牛油味及麥味,唔搽旁邊的黑松露醬都好好味。👍🏻👍🏻👍🏻第一個前菜是用碗豆做底層,中層似豆腐,面是麝香提子汁做的啫哩,樣子十分之可愛。可惜味道只是清清淡淡的,並不特別吸引。👎🏻第二道菜樣子十分之吸睛,放在一張紙上,增加碟面的圖案。底層是用碗豆磨成蓉然後炸成脆片,香香脆脆,上面是軟殻蟹,放上食用花,靚。食落香口,軟殻蟹味道濃旭,好味。😋😋😋第三道菜白豆及牛肝菌做底,中層是西班牙火腿,而面層放上黑松露。這道菜味道還可以,因有黑松露及牛肝菌提香,但味道不很協調,不是我杯茶。👎🏻👎🏻第四道菜,用白蘿蔔做面,紅扁豆做成豆腐模樣,無疑食落有特別口感,但味道
更多
朋友生日,選了Cobo House,在網上見評論甚佳,抱著期望,一心要試試Fine Dining。


去到門口,看見其獨特高雅的裝修,檯與檯之間十分之寛敞,很舒服。旁邊全是落地大玻璃,可見維港靚景。👍🏻


4 瀏覽
0 讚好
0 留言



今期菜單以豆為主題,枱面上以試管裝了將會入饌的6種豆,有趣!餐牌亦很特色,是檯頭的式仔。👍🏻


3 瀏覽
0 讚好
0 留言



餐牌只有三個選擇,是四道菜($ 680) ,六道菜($1180) 及8道菜($1480),我們四人都選了6道菜。





先上餐包,樣子已很美,碟亦係。麵包皮有點煙靭,很香牛油味及麥味,唔搽旁邊的黑松露醬都好好味。👍🏻👍🏻👍🏻


4 瀏覽
0 讚好
0 留言



第一個前菜是用碗豆做底層,中層似豆腐,面是麝香提子汁做的啫哩,樣子十分之可愛。可惜味道只是清清淡淡的,並不特別吸引。👎🏻


3 瀏覽
0 讚好
0 留言



第二道菜樣子十分之吸睛,放在一張紙上,增加碟面的圖案。底層是用碗豆磨成蓉然後炸成脆片,香香脆脆,上面是軟殻蟹,放上食用花,靚。食落香口,軟殻蟹味道濃旭,好味。😋😋😋


3 瀏覽
0 讚好
0 留言



第三道菜白豆及牛肝菌做底,中層是西班牙火腿,而面層放上黑松露。這道菜味道還可以,因有黑松露及牛肝菌提香,但味道不很協調,不是我杯茶。👎🏻👎🏻


3 瀏覽
0 讚好
0 留言



第四道菜,用白蘿蔔做面,紅扁豆做成豆腐模樣,無疑食落有特別口感,但味道有點怪怪的,不好味。☹️☹️


2 瀏覽
0 讚好
0 留言



第五道菜是主菜,有黑毛豬 ,旁邊是蒜苗,醬汁是以味噌做成,還有黑松露醬。肉質嫩滑,濃濃豬肉香味。


可惜的是其中一件放了我不喜歡的醬,反而影響整體感覺。黑毛豬本身的肉質已好味,無須加什麼調味料。


5 瀏覽
0 讚好
0 留言



甜品是以豉油做成的雪糕及蛋糕,有創意。口感軟滑,味道十分之咸,不好味。👎🏻👎🏻👎🏻


2 瀏覽
0 讚好
0 留言

服務方面,員工有禮貎,每道菜出場時都會介紹,但感覺態度冷淡,像背書,有點可惜。


整體而言,Cobo House 的食物無疑是花了很多心機去設計,但味道卻不佳,以這個價錢或更低價錢,有很多更佳的選擇。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-11-04
用餐途徑
堂食
人均消費
$1300 (晚餐)
等級3
34
0
6天前 0 瀏覽
好彩月頭book左,仲食到晚餐新menu係飛禽走獸😂選擇左8 courses menu麵包好好食👍🏻配埋黑松露牛油好夾前菜鵝肝雪糕最好食,蒸蛋好滑,迷你生煎包好可愛😆雞肉配珍珠蠔個配搭幾新奇,估唔到又幾夾烏冬個湯好有雞同海鮮味,望落好creamy但食落又唔會太漏,唔錯熟魚配鵝肝又係好少食到的配搭,好食😋慢煮薯仔再炸的做法非常好,舊薯仔真係好好食!大根配乾式熟成鴿肉,鴿肉煮得好嫩滑黑松露雞肉薏米加左少少紅油,個味好特別,口感煙勒,印象幾深刻主菜係鴨肉卷,配埋個醬好好食👍🏻👍🏻👍🏻朋友選擇轉食魚,我覺得鴨卷好食啲之後有個清味蕾的鹹蛋小雪糕,雖然食唔出鹹蛋味,但連埋個酥炸脆餅底食都好正另外因為生日所以叫左佢個signature 蛋蛋甜品,裏面係杏脯醬,個人對杏脯感覺一般,甜品外型設計比味道出色叫左杯sunny side up mocktail都好好飲,而且個樣好適合打卡影相Overall呢個menu全部都幾特別同都幾好食,但份量少左啲,男仔可能會唔夠飽,如果餐前包多一兩件會更好。性價比算唔錯,每6個星期轉menu,我會想再試的👍🏻
更多
好彩月頭book左,仲食到晚餐
新menu係飛禽走獸😂選擇左8 courses menu
麵包好好食👍🏻配埋黑松露牛油好夾
前菜鵝肝雪糕最好食,蒸蛋好滑,迷你生煎包好可愛😆
雞肉配珍珠蠔個配搭幾新奇,估唔到又幾夾
烏冬個湯好有雞同海鮮味,望落好creamy但食落又唔會太漏,唔錯
熟魚配鵝肝又係好少食到的配搭,好食😋慢煮薯仔再炸的做法非常好,舊薯仔真係好好食!
大根配乾式熟成鴿肉,鴿肉煮得好嫩滑
黑松露雞肉薏米加左少少紅油,個味好特別,口感煙勒,印象幾深刻
主菜係鴨肉卷,配埋個醬好好食👍🏻👍🏻👍🏻
朋友選擇轉食魚,我覺得鴨卷好食啲
之後有個清味蕾的鹹蛋小雪糕,雖然食唔出鹹蛋味,但連埋個酥炸脆餅底食都好正
另外因為生日所以叫左佢個signature 蛋蛋甜品,裏面係杏脯醬,個人對杏脯感覺一般,甜品外型設計比味道出色
叫左杯sunny side up mocktail都好好飲,而且個樣好適合打卡影相
Overall呢個menu全部都幾特別同都幾好食,但份量少左啲,男仔可能會唔夠飽,如果餐前包多一兩件會更好。性價比算唔錯,每6個星期轉menu,我會想再試的👍🏻
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2022-01-03
用餐途徑
堂食
人均消費
$1500
慶祝紀念
生日
等級3
36
0
2021-12-18 237 瀏覽
Tasting menu幾特別,想分享下。可能因為我們沒有訂檯,所以沒有窗邊位,但餐廳環境寬敞,坐在靠入一點的檯都可以欣賞維港景色。坐得很舒服,時間不經不覺經過,吃了兩小時有多都不會悶場。我們兩個男仔,最關注的是能否食得飽。侍應說雖然食物分量不大,但餐單用豆做主題,所以會飽,最後我們離開的時候又真的夠飽。Tasting menu 有兩款,可以選6道或者8道菜。侍應每次上菜時都會好像演講嘉賓登台一樣,緩步走到食客面前,流利地介紹小碟上複雜的菜式。食材太刁鑽,正常人應該不太聽得懂眾多食材的名稱,聽得懂也不容易記得住。最記得的是一些零碎,無無聊聊有誇張的搞笑位,例如說其中一碟靈感來自我們身後的一幅畫,食物就是藝術人生。看著動作生鬼又一臉認真背誦台詞的講者,我不爭氣地笑了出來……每道菜都有分子料理的特色,不是以量取勝,而是細細分又香噴噴,讓你珍而重之地細細品嘗。有些食材可以好奇特地出現,例如豆腐會出現在焦糖味的甜品裡而又出乎意料地和諧;肉加豆再混合醬油又可以變成日本風味小菜……只不過,有三個地方可以改善:(1)明明門口有實體menu,但埋位就只有一塊木雕qr code menu。我同朋友掃極都
更多
Tasting menu幾特別,想分享下。

可能因為我們沒有訂檯,所以沒有窗邊位,但餐廳環境寬敞,坐在靠入一點的檯都可以欣賞維港景色。坐得很舒服,時間不經不覺經過,吃了兩小時有多都不會悶場。

我們兩個男仔,最關注的是能否食得飽。侍應說雖然食物分量不大,但餐單用豆做主題,所以會飽,最後我們離開的時候又真的夠飽。

Tasting menu 有兩款,可以選6道或者8道菜。侍應每次上菜時都會好像演講嘉賓登台一樣,緩步走到食客面前,流利地介紹小碟上複雜的菜式。食材太刁鑽,正常人應該不太聽得懂眾多食材的名稱,聽得懂也不容易記得住。最記得的是一些零碎,無無聊聊有誇張的搞笑位,例如說其中一碟靈感來自我們身後的一幅畫,食物就是藝術人生。看著動作生鬼又一臉認真背誦台詞的講者,我不爭氣地笑了出來……

每道菜都有分子料理的特色,不是以量取勝,而是細細分又香噴噴,讓你珍而重之地細細品嘗。有些食材可以好奇特地出現,例如豆腐會出現在焦糖味的甜品裡而又出乎意料地和諧;肉加豆再混合醬油又可以變成日本風味小菜……

只不過,有三個地方可以改善:
(1)明明門口有實體menu,但埋位就只有一塊木雕qr code menu。我同朋友掃極都掃不到,最後侍應只能給我們用他們的padpad看menu。除了找阿茂,還可以找另一個整餅的~
(2)我喜歡紫蘇葉的味道,所以點了紫蘇葉mocktail,但紫蘇葉味可以突出些。
(3)其中一碟菜有不同濃度的肉,如果侍應提點進食先後次序,一定可以提升享受。

這晚的體驗好舒適,好relaxing。如果連個別小問題都改善,就perfect池了。

8 瀏覽
0 讚好
0 留言

23 瀏覽
0 讚好
0 留言

3 瀏覽
0 讚好
0 留言

3 瀏覽
0 讚好
0 留言

3 瀏覽
0 讚好
0 留言

3 瀏覽
0 讚好
0 留言

3 瀏覽
0 讚好
0 留言

2 瀏覽
0 讚好
0 留言

3 瀏覽
0 讚好
0 留言

3 瀏覽
0 讚好
0 留言

3 瀏覽
0 讚好
0 留言

4 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$1500 (晚餐)
等級3
60
1
2021-11-18 1565 瀏覽
看到宣傳話Cobo House呢個月menu係 Italian x Asian,之前一直想試下呢間餐廳,所以book咗枱去食,叫了八道菜的full experience。第一道係三種不同顏色的意大利蕃茄,侍應建議由淡至濃食,分別配搭的醃檸檬醬、焦糖橄欖醬以及日本うまみ醬,分別帶來酸、甜、鹹的味道,即使係咁,都不改蕃茄清新的味道。第二道是pane carasau,意大利的長扁身的薄餅,上面鋪滿混合了青醬的mascarpone cheese,是常用於tiramisu同cheese cake,味道濃郁,另有魚子醬、無花果,以及無花果汁整成的圓珠。無花果為整道偏鹹的前菜增加一點酸甜的味道,不過個人覺得味道仍然偏濃。第三道是北海道帶子,中間有一小片的意大利豬背油Lardo,食到帶子鮮味之餘,仲有淡淡油香,頂層的小椰菜經焦糖化處理,為整道菜帶來脆脆的口感,一流。不得不提當然是旁邊的卡邦尼泡沫,用蛋黃、意大利bacon、羊奶芝士、瑤柱高湯整成,泡沫上灑上了昆布粉,味道幾濃的,建議先試一啖無醬的帶子,然後再連醬,就會食到分別。第四道是arancini,意大利的飯團,一般做法係喺飯團內加芝士、肉醬等,但
更多
看到宣傳話Cobo House呢個月menu係 Italian x Asian,之前一直想試下呢間餐廳,所以book咗枱去食,叫了八道菜的full experience。
10 瀏覽
0 讚好
0 留言

第一道係三種不同顏色的意大利蕃茄,侍應建議由淡至濃食,分別配搭的醃檸檬醬、焦糖橄欖醬以及日本うまみ醬,分別帶來酸、甜、鹹的味道,即使係咁,都不改蕃茄清新的味道。

17 瀏覽
0 讚好
0 留言

第二道是pane carasau,意大利的長扁身的薄餅,上面鋪滿混合了青醬的mascarpone cheese,是常用於tiramisu同cheese cake,味道濃郁,另有魚子醬、無花果,以及無花果汁整成的圓珠。無花果為整道偏鹹的前菜增加一點酸甜的味道,不過個人覺得味道仍然偏濃。
30 瀏覽
0 讚好
0 留言

第三道是北海道帶子,中間有一小片的意大利豬背油Lardo,食到帶子鮮味之餘,仲有淡淡油香,頂層的小椰菜經焦糖化處理,為整道菜帶來脆脆的口感,一流。不得不提當然是旁邊的卡邦尼泡沫,用蛋黃、意大利bacon、羊奶芝士、瑤柱高湯整成,泡沫上灑上了昆布粉,味道幾濃的,建議先試一啖無醬的帶子,然後再連醬,就會食到分別。

23 瀏覽
0 讚好
0 留言

第四道是arancini,意大利的飯團,一般做法係喺飯團內加芝士、肉醬等,但今次大廚將飯團壓成飯餅,面頭有乾的菇片和冬菇粉,以及青瓜粒,配兩款醬,橙色的是XO醬,飯餅點呢個食,完全似食煎燶咗的蘿白糕咁,個人prefer另一款白色的tzatziki醬,用青瓜同檸檬整的乳酪醬,夾返本身偏鹹的飯餅食,味道清新啲。

22 瀏覽
0 讚好
0 留言

接住出場的係較多汁的raviolo,雲吞皮用墨汁整成,餡係鱈場蟹肉和膏。Raviolo上面係生的羅馬生菜,底係發酵過,味道較酸的羅馬生菜。平時食蟹會點蟹醋提升鮮味,今次就靠呢種發酵羅馬生菜的酸味來吊味,酸味唔算強烈,但依然有啲蓋過了蟹肉的味道,唔太能做到提鮮效果。

19 瀏覽
0 讚好
0 留言

嚟到中後段,係時候嚟啲主食,今次係semini pasta,即係米狀意粉,配上幾片油香勁濃的劍魚腩薄片,怕太漏,可以以車厘茄的酸味中和一下,怕成碟嘢淋糍糍,面頭嗰片炸脆咗的菜心就可以增加返口感。

21 瀏覽
0 讚好
0 留言

主菜加了$180,由牛仔肉升級為A3和牛西冷,火喉一流,另配上一片中拖羅。醬汁有三款,包括白甘筍puree、日本白豉油,仲有青色的gel,由青提子和酸豆製成,味道較甜。原本菜式以牛仔肉為主,油分低,所以會配上一片中拖羅 balance 返,但由於我加咗錢要和牛,結果兩者夾埋有啲太油了,可能唔加錢要和牛的整體感覺會較好。另外擺盤嚟講,呢一碟最失色,好似趕住上菜咁放埋啲嘢一齊,有啲扣分。

31 瀏覽
0 讚好
0 留言


最後甜品有兩款,infuse咗港式檸茶味道的巴巴蛋糕,第一次食呢種甜品,咬落去入面充滿住水份,感覺就係浸咗喺檸茶入面的蛋糕仔咁,十分有趣,雪糕係burrata cheese,奶味非常濃郁,剛好與巴巴蛋糕的清新相映成趣。
15 瀏覽
0 讚好
0 留言

另一款甜品係以espresso整成的泡狀物體,要一啖連埋底下的鳥結糖同斑蘭葉一齊啜入個咀,個泡就會喺嘴內爆開,混合三種味道,以espresso的苦味最搶,但慢慢斑蘭葉的香會散喺口中,鳥結的甜亦會稍為中和苦味,會感受到變化過程。


八道菜$1480,價錢算合理,水係好似茶位咁計,飲幾多枝sparkling都係同一價錢,餐廳環境幾舒適,侍應反應快亦有禮貌,整體體驗係唔錯,下次想喺日頭嚟,可以清楚望住維港景應該會食得仲開心。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-09-23
用餐途徑
堂食
人均消費
$1800
等級1
1
0
Cobo 的食材,烹饪与摆盘耳目一新,厨师有创意👍 很开心与友人一起分享美食度过愉快的夜晚,美中不足是五人的桌子被透明隔断分成两边。客人全部完成两针疫苗,餐厅的员工确没有完成至少一针的要求!是否打疫苗是个人选择,与亲友分享美食与快乐是大众的共同诉求,个人的决定凌驾于大众之上,这是自由还是自私? 社会的文明程度=大众参与公民责任的程度社会的大家庭需要每个人的积极参与配合,期待COBO早日成为C类餐厅!🥂
更多
Cobo 的食材,烹饪与摆盘耳目一新,厨师有创意👍 很开心与友人一起分享美食度过愉快的夜晚,美中不足是五人的桌子被透明隔断分成两边。客人全部完成两针疫苗,餐厅的员工确没有完成至少一针的要求!是否打疫苗是个人选择,与亲友分享美食与快乐是大众的共同诉求,个人的决定凌驾于大众之上,这是自由还是自私? 社会的文明程度=大众参与公民责任的程度
社会的大家庭需要每个人的积极参与配合,期待COBO早日成为C类餐厅!🥂
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐日期
2021-10-22
用餐途徑
堂食
人均消費
$1200 (晚餐)
等級3
34
0
2021-10-09 1637 瀏覽
We had a very enjoyable dinner here to celebrate our birthday 🥳 the decoration is absolutely romantic. We really like the harbour night view here. In addition, all the dishes were very delicate and delicious. I would recommend to try the very unique cocktail called Childhood~ there were sprinkles on the edge of the glass and that escalated the taste of the drink with sweetness😜 we were served with the 6 courses unspoken menu. I think the portion was just right for ladies but might not be enough
更多
We had a very enjoyable dinner here to celebrate our birthday 🥳 the decoration is absolutely romantic. We really like the harbour night view here. In addition, all the dishes were very delicate and delicious. I would recommend to try the very unique cocktail called Childhood~ there were sprinkles on the edge of the glass and that escalated the taste of the drink with sweetness😜 we were served with the 6 courses unspoken menu. I think the portion was just right for ladies but might not be enough for men😳
21 瀏覽
1 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2021-09-05 2760 瀏覽
因為好朋友生日想試呢間餐廳,所以我提早打電話問左有Window Seats就上網俾deposit($500)訂座,餐廳都有再打電話黎確認預訂成功。到用餐當日,我拎住送俾朋友嘅氣球保鮮花盒去到餐廳門口準備入座,當時有位男職員見到就問我氣球諗住放喺邊度,我隨口就答左放喺枱面(因為係諗住送俾我朋友影相打卡),然後男職員就表示個氣球放喺枱面會影響其他客人嘅用餐體驗,有balloon係要包場,言下之意係我唔能夠進入餐廳用餐,我當時係覺得十分驚訝😨,因為食過咁多間餐廳未聽過有餐廳因為帶氣球而唔俾入,亦表示因為呢個氣球係一盒保鮮花,係送俾我朋友嘅生日禮物,可以放喺櫈上面,同埋其實都係諗住拎出嚟影幾張相姐,加上我喺訂枱嘅時候並無收到任何電話或電郵通知我唔可以帶氣球,然後職員先表示要入去幫我問一問。最後我被安排坐左喺門口附近嘅枱,於是我問佢因為我預訂時講左係訂window seats,可唔可以坐圓枱果邊,佢再次表示果邊main dining area有其他客人會影響到佢哋,果刻我真係有啲唔高興,因為覺得自己好似做錯啲咩事或者帶左違禁品而俾人隔離咁🥲,然後我打電話俾我朋友同佢講發生左咩事,問下要唔要轉另一
更多
因為好朋友生日想試呢間餐廳,所以我提早打電話問左有Window Seats就上網俾deposit($500)訂座,餐廳都有再打電話黎確認預訂成功。


到用餐當日,我拎住送俾朋友嘅氣球保鮮花盒去到餐廳門口準備入座,當時有位男職員見到就問我氣球諗住放喺邊度,我隨口就答左放喺枱面(因為係諗住送俾我朋友影相打卡),然後男職員就表示個氣球放喺枱面會影響其他客人嘅用餐體驗,有balloon係要包場,言下之意係我唔能夠進入餐廳用餐,我當時係覺得十分驚訝😨,因為食過咁多間餐廳未聽過有餐廳因為帶氣球而唔俾入,亦表示因為呢個氣球係一盒保鮮花,係送俾我朋友嘅生日禮物,可以放喺櫈上面,同埋其實都係諗住拎出嚟影幾張相姐,加上我喺訂枱嘅時候並無收到任何電話或電郵通知我唔可以帶氣球,然後職員先表示要入去幫我問一問。


最後我被安排坐左喺門口附近嘅枱,於是我問佢因為我預訂時講左係訂window seats,可唔可以坐圓枱果邊,佢再次表示果邊main dining area有其他客人會影響到佢哋,果刻我真係有啲唔高興,因為覺得自己好似做錯啲咩事或者帶左違禁品而俾人隔離咁🥲,然後我打電話俾我朋友同佢講發生左咩事,問下要唔要轉另一間餐廳食,因為我怕座位唔係佢理想中嘅Window Seats,始終係同佢慶祝生日都想佢食得開開心心,最後大家覺得因為俾咗deposit唔想浪費就冇去到第二間餐廳食。


然後男職員聽到我講電話,佢再向我提出可以安排返坐返圓枱果邊因為見到我將氣球花盒放喺櫈上面都唔係好高,我就表示等朋友過嚟睇吓需唔需要轉枱。等朋友到左,我地就轉左去圓枱,因為覺得景觀靚啲,職員亦不忘提醒我哋唔可以拎盒花出嚟,影相時先可以拎出嚟。


餐廳做緊Italian x Asian嘅菜式,我哋叫左4個course - $680/per person
1️⃣Italian tomatoes - 幾特別有三種蕃茄,但我個人本身麻麻地蕃茄
Italian tomatoes
96 瀏覽
2 讚好
0 留言

2️⃣Semini pasta - pasta 上面嘅炸菜心幾好食
Semini pasta
97 瀏覽
0 讚好
0 留言

3️⃣Veal fillet - 牛肉部分煮得岩岩好,吞拿魚都唔錯,配埋唔同嘅醬汁食幾新鮮
Veal fillet
104 瀏覽
0 讚好
0 留言

4️⃣Fruit tomato sorbet - 味道有啲咸咸地,唔知係個sauce定芝士,個人覺得麻麻地
Fruit tomato sorbet
102 瀏覽
0 讚好
0 留言


坦白講,食物方面味道就一般,要注意食物portion 比較細,女仔係夠食嘅,如果男仔就可以叫多幾個course ,個人覺得比較好食嘅係份牛肉。

環境方面係靚嘅,好適合打卡影相,但係如果要慶祝生日或者特別日子嘅朋友就要注意下份禮物,避免影響到其他客人嘅用餐體驗,唔講我真係以為自己帶左個熱氣球去餐廳。🥲
136 瀏覽
2 讚好
0 留言


服務態度方面一般,如果餐廳唔歡迎客人帶氣球類禮物,建議餐廳可以喺預訂網頁上面列明同埋電話提醒返客人可能需要包場,咁就可以避免不必要嘅麻煩。

總結,原本諗住開開心心請朋友食餐生日飯,明白餐廳可能有佢嘅考慮,我都唔知有冇影響到其他客人嘅用餐體驗,如果有我喺度講返句唔好意思,但係我嘅用餐體驗就真係俾佢影響咗,今次午餐體驗真係不太愉快。兩個人食左千五蚊,值唔值得就見仁見智,老實講午餐俾得呢個價錢真係會對餐廳期望高少少,呢個價錢亦有好多其他餐廳可以選擇,所以今次用餐真係比較失望,如無意外亦無下次。

最後,祝我好朋友生日快樂😊❤️🎂

第一次寫食評,多多包涵,謝謝您們花時間收看❤️🙇🏻‍♀️
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$748 (午餐)
慶祝紀念
生日
等級3
52
0
2021-07-11 3849 瀏覽
朋友嘅生日飯揀咗呢一間Cobo House,提早幾日打去book位,員工要我哋自己上網book位而每一個人頭要先比$500嘅Deposit,佢就話今次係生果嘅主題純粹係因為朋友生日想環境靚啲所以先揀呢一間餐廳,而且見食物都幾特別要睇佢嘅 Menu,就要Scan 木嘅QR code有兩個價錢嘅餐,$10xx 六道菜,$14xx 八道菜,我見佢每一道菜都好似好細碟,怕六道菜唔夠食所以叫咗八道菜!我哋仲叫咗一支紅酒,紅酒我就唔係好識咩為之靚,淨係識睇價錢😅我哋已經叫咗支價錢算係平嘅紅酒,成為$1080餐廳介紹有八隻小熊嘅糖果喺我哋面前,每食完一道菜佢建議我哋食一粒小熊糖,呢個諗法係幾特別!因為我都唔知啲菜式叫乜嘢名,連佢每一道菜裏面係啲咩都未必知道🤪,整體來講食物質素可以,但唔算真係好好食,某一兩道菜式係有驚喜,最失望係個main course,本身係羊,但因為我哋三條女都唔食羊,所以轉左牛俾我哋食,首先佢冇問我哋牛要幾多成熟,不過都唔緊要,好食就得,但我覺得佢哋嘅牛唔係咁靚,而且每一塊都有渣,我完全咬唔難,呢個係最失望整體來講環境係唔錯,想氹吓女朋友開心,食下生日飯都可以試吓,因為啲菜式係
更多
朋友嘅生日飯揀咗呢一間Cobo House,
提早幾日打去book位,員工要我哋自己上網book位而每一個人頭要先比$500嘅Deposit
,佢就話今次係生果嘅主題

純粹係因為朋友生日想環境靚啲所以先揀呢一間餐廳,而且見食物都幾特別

要睇佢嘅 Menu,就要Scan 木嘅QR code
有兩個價錢嘅餐,$10xx 六道菜,$14xx 八道菜,我見佢每一道菜都好似好細碟,怕六道菜唔夠食所以叫咗八道菜!我哋仲叫咗一支紅酒,紅酒我就唔係好識咩為之靚,淨係識睇價錢😅我哋已經叫咗支價錢算係平嘅紅酒,成為$1080

餐廳介紹有八隻小熊嘅糖果喺我哋面前,每食完一道菜佢建議我哋食一粒小熊糖,呢個諗法係幾特別!

因為我都唔知啲菜式叫乜嘢名,連佢每一道菜裏面係啲咩都未必知道🤪,整體來講食物質素可以,但唔算真係好好食,某一兩道菜式係有驚喜,最失望係個main course,本身係羊,但因為我哋三條女都唔食羊,所以轉左牛俾我哋食,首先佢冇問我哋牛要幾多成熟,不過都唔緊要,好食就得,但我覺得佢哋嘅牛唔係咁靚,而且每一塊都有渣,我完全咬唔難,呢個係最失望

整體來講環境係唔錯,想氹吓女朋友開心,食下生日飯都可以試吓,因為啲菜式係幾特別,食一次就夠!因為始終平均一個人要$2000,而且佢食環境多過食佢嘅食物,唔係咩特別日子都唔會嚟

75 瀏覽
0 讚好
0 留言
121 瀏覽
0 讚好
0 留言
51 瀏覽
0 讚好
0 留言
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
31 瀏覽
1 讚好
0 留言
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
14 瀏覽
0 讚好
0 留言
13 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-09
用餐途徑
堂食
人均消費
$2000 (晚餐)
慶祝紀念
生日
等級3
79
0
2021-07-09 2395 瀏覽
一開始以為呢個係第一度菜後來發現唔係🤭原來今次的menu是以朱古力做主題每度菜用左唔同朱古力去做每塊朱古力上有張label寫左朱古力嘅名同可可含量每度菜食完之後可食返相應嘅朱古力連個label都食得😳👍🏻總括黎講,每度菜都有佢嘅特色有趣的是,食完度菜,再食返嗰塊朱古力又真係搵到嗰隻朱古力嘅味想不到朱古力都可以做到咁多度菜出黎仲要全部都好好食!
更多
65 瀏覽
0 讚好
0 留言

一開始以為呢個係第一度菜
後來發現唔係🤭

原來今次的menu是以朱古力做主題
每度菜用左唔同朱古力去做
每塊朱古力上有張label
寫左朱古力嘅名同可可含量

每度菜食完之後
可食返相應嘅朱古力
連個label都食得😳👍🏻
51 瀏覽
0 讚好
0 留言

29 瀏覽
0 讚好
0 留言
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言

18 瀏覽
0 讚好
0 留言

18 瀏覽
0 讚好
0 留言
16 瀏覽
0 讚好
0 留言


總括黎講,每度菜都有佢嘅特色
有趣的是,食完度菜,再食返嗰塊朱古力
又真係搵到嗰隻朱古力嘅味
想不到朱古力都可以做到咁多度菜出黎
仲要全部都好好食





(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-05-21
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
等級1
4
0
2021-07-02 2403 瀏覽
有朋友生日Book 左4-course lunch 慶祝一下想坐靚位 記得提早網上預約職員會再提早電話confirm booking可以同職員request 坐近窗邊 圓檯咁就可以一邊享受住維港景色一邊品嚐美食☺️講返食物 餐廳會6-8星期轉menu真係少d創意都唔得 適逢水果當造呢期既主題就係水果由前菜到甜品 每一個環節都好有驚喜水果同食物配合得宜 非常清新而上菜時間亦掌握到 唔會過慢亦唔會過快 唔會話催住你走份量對於女仔黎講係足夠既但男仔可能就只係勉強
更多
有朋友生日
Book 左4-course lunch 慶祝一下

想坐靚位 記得提早網上預約
職員會再提早電話confirm booking
可以同職員request 坐近窗邊 圓檯
咁就可以一邊享受住維港景色
一邊品嚐美食☺️

講返食物 餐廳會6-8星期轉menu
真係少d創意都唔得
適逢水果當造
呢期既主題就係水果
由前菜到甜品 每一個環節都好有驚喜
水果同食物配合得宜 非常清新

而上菜時間亦掌握到 唔會過慢
亦唔會過快 唔會話催住你走

份量對於女仔黎講係足夠既
但男仔可能就只係勉強

96 瀏覽
0 讚好
0 留言
94 瀏覽
0 讚好
0 留言
76 瀏覽
0 讚好
0 留言
65 瀏覽
0 讚好
0 留言
43 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
270
0
2021-06-28 10192 瀏覽
於K11 MUSEA 無敵夜景旁享受美食! COBO HOUSE 的六道品嚐菜式令人難忘的一個晚上. 餐廳以全落地玻璃配灰色水泥牆身及展出了多項鑑賞級的藝術家畫作的藝術氣息. 由總廚親自研製神秘菜單, 令菜單經常保有新鮮感, 用手機掃瞄QR CODE 就會睇到六道菜式了,今晚是以朱古力食材為主題令人有點期望點樣將朱古力加入在每一款菜式. 💢首先來一個自家製麵包口感鬆軟配上黑蒜牛油. 💢北海道扇貝佐橄欖櫻桃番茄醬Hamachi Lime 魚子醬 x 芥末魚子醬北海道海膽泡番茄清湯果凍💢虎蝦配自製gnocchi和白蘆筍虎蝦爽口白蘆筍薄薄一片💢鴨胸煎得皮脆肉質味濃💢主菜是A3 和牛入口即溶💢我不吃牛所以換了Iberico Pork 口感一樣嫩滑💢甜品是有兩款不同特色流心朱古力味道酸酸甜甜不同濃度朱古力製慕絲整體上這六道菜視覺觀感及味蕾完全帶到另一個層次,很滿意這餐晚餐。
更多
391 瀏覽
0 讚好
0 留言
119 瀏覽
1 讚好
0 留言
於K11 MUSEA 無敵夜景旁享受美食! COBO HOUSE 的六道品嚐菜式令人難忘的一個晚上. 餐廳以全落地玻璃配灰色水泥牆身及展出了多項鑑賞級的藝術家畫作的藝術氣息. 由總廚親自研製神秘菜單, 令菜單經常保有新鮮感, 用手機掃瞄QR CODE 就會睇到六道菜式了,今晚是以朱古力食材為主題令人有點期望點樣將朱古力加入在每一款菜式.
303 瀏覽
0 讚好
0 留言

💢首先來一個自家製麵包口感鬆軟配上黑蒜牛油.
256 瀏覽
0 讚好
0 留言
207 瀏覽
0 讚好
0 留言

💢北海道扇貝佐橄欖櫻桃番茄醬
Hamachi Lime 魚子醬 x 芥末魚子醬
北海道海膽泡
番茄清湯果凍
162 瀏覽
0 讚好
0 留言
119 瀏覽
0 讚好
0 留言

💢虎蝦配自製gnocchi和白蘆筍
虎蝦爽口
白蘆筍薄薄一片
89 瀏覽
0 讚好
0 留言

💢鴨胸煎得皮脆肉質味濃

79 瀏覽
0 讚好
0 留言

💢主菜是A3 和牛
入口即溶
67 瀏覽
0 讚好
0 留言

💢我不吃牛所以換了Iberico Pork
口感一樣嫩滑
53 瀏覽
0 讚好
0 留言
53 瀏覽
0 讚好
0 留言

💢甜品是有兩款不同特色
流心朱古力味道酸酸甜甜
不同濃度朱古力製慕絲

整體上這六道菜視覺觀感及味蕾完全帶到另一個層次,很滿意這餐晚餐。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$1200 (晚餐)
等級3
87
0
An amazing experience! Came here to celebrate a birthday and left feeling very satisfied. I ordered the 4 course luncheon menu (meaning there is 4 courses, there are different courses for dinner as well) and my parents ordered the 6 course luncheon (with 2 additional courses to the 4 course one) The ‘theme’ this week(or day I forgot what the waiter said haha) was ‘Chocolate’ so we were presented with 6 different chocolate that was used in every course and we got to the at the little piece of cho
更多
An amazing experience! Came here to celebrate a birthday and left feeling very satisfied. I ordered the 4 course luncheon menu (meaning there is 4 courses, there are different courses for dinner as well) and my parents ordered the 6 course luncheon (with 2 additional courses to the 4 course one) The ‘theme’ this week(or day I forgot what the waiter said haha) was ‘Chocolate’ so we were presented with 6 different chocolate that was used in every course and we got to the at the little piece of chocolate after each dish!


The first dish was the appetizer, home baked bread with black garlic butter. The bread was so delicious, it was warm and hot so you could tell it was freshly baked, the butter melted perfectly onto the hot bread and the subtle hint of black garlic elevated the simple starter by a lot.


The first official dish was a sawara Spanish makers with aubergine (eggplant) and a chocolate balsamic sauce (andoa 70% was the featured chocolate) ( I know it sounds weird but it was delicious with the fish)


The second dish was a burnt foie gras with walnut pesto and a sherry vinegar onion and the featured chocolate was a jamaya 73%, the foie gras was so crispy and caramelized on the outside but silky on the inside and it melts inside the mouth. The portion was quite small but if you eat it slowly in small bites then it lasts quite long.


The third dish was a slow cooked Iberico pork cheek in mole sauce with a potato mousseline (mashed potato) and pork skin puff. The pork was so tender and soft and there was more pieces of pork then I expected too (around 7 small pieces) The mashed potatoes tasted like silk (not exaggerating, there was no lumps and very very creamy) the pork skin puff was very exciting as the crispy skin melts under your tongue but lacks a bit in taste. The mole sauce disappointed me a little but as the taste was very strong and intense and the subtle hint of chocolate (deltora 70%) was not very pleasant, but eating it with the creamy potato kinda balances out the intensity of the sauce. This was served with a side of broccoli and pickled vegetables, which was really the highlight for me as I love vegetables and the hint of mala sauce was amazing with the creamy potatoes.


The fourth dish was the dessert, a white chocolate ice cream (orelys 35%) with brie cheese parfait, blood orange (dried and raw) and a sansho and chocolate crumble. The brie was very intense and the flavor clashed with the white chocolate ice cream. The dried blood orange was tasty but there was a bitter aftertaste. Not that good.


The two additional dishes in the 6 course is not worth it, I tried some off my parents and they were a Tiger prawn with homemade gnocchi and white asparagus which was good but not worth an extra $6XX. The second dish was a hokkaido scallop with duo olive and cherry tomato confit. Definitely do not recommend the scallop as it was hidden underneath this unpleasant purée and the taste did not contrast well with each other. The scallop was sliced thinly and was overall an incongruous addition to the dish.


The service was also very good as my cup of water was never empty 😆. The waiter also helped explain each dish delicately and was very cooperative with taking photos and finding the perfect angle and lighting for us. Deserves the 10% service charge!


On a side note, my dad had to deposit a $1000(😱) to book a table and reserve the menus. Which I think is too extreme.


Overall, I definitely recommend the 4 course luncheon menu. The flavors flowed nicely throughout the course until the dessert but you can always find nicer dessert places in K11 (We ate DAMA ice cream afterwards (Check my review on that ☺️)) Another cute addition is that the waiter told me how all customers do not know what they are going to be eating beforehand and the theme and menu is reviewed when you are seated and you can scan the QR cube they give you with a online menu laid out. A very fun and expensive experience, experiencing this once is enough.



Bittersweet  Abstract  6  course  menu  chocolate 
36 瀏覽
1 讚好
0 留言
Tiger  prawn  with  home  made  gnocchi  and  white  asparagus 
44 瀏覽
1 讚好
0 留言
White chocolate  ice  cream  with  brie  cheese  parfait  with  blood  orange and sancho  chocolate  crumble 
28 瀏覽
1 讚好
0 留言
Iberico  pork  cheek  with  potatoes  mousseline  and  pickled  vegetables 
23 瀏覽
1 讚好
0 留言
930 瀏覽
2 讚好
0 留言
Hokkaido  scallop  with  duo  olive  and  cherry  tomato  confit 
129 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-05-23
用餐途徑
堂食
人均消費
$1000 (午餐)
慶祝紀念
生日
推介美食
Tiger  prawn  with  home  made  gnocchi  and  white  asparagus 
Iberico  pork  cheek  with  potatoes  mousseline  and  pickled  vegetables 
等級4
740
0
讚1.菜式幾有創意,部份係幾好味,頭盤清新開胃;鴨胸肉煎得火喉好,皮脆,肉味濃;橄欖油泡沫係好輕盈;雖然話用朱古力做醬汁,但唔會碟碟餸都有種甜味,而係唔同可可豆香咁2.環境無得頂,夜景真心靚,室內環境都舒服彈1.牛肉既主菜唔太夠肉香,應該係肉既貨源問題
更多

1.菜式幾有創意,部份係幾好味,頭盤清新開胃;鴨胸肉煎得火喉好,皮脆,肉味濃;橄欖油泡沫係好輕盈;雖然話用朱古力做醬汁,但唔會碟碟餸都有種甜味,而係唔同可可豆香咁
2.環境無得頂,夜景真心靚,室內環境都舒服


1.牛肉既主菜唔太夠肉香,應該係肉既貨源問題
100 瀏覽
0 讚好
0 留言
59 瀏覽
0 讚好
0 留言
33 瀏覽
0 讚好
0 留言
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
31 瀏覽
0 讚好
0 留言
28 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
71
0
2021-04-02 2832 瀏覽
事緣我娘親生日啦,一家三口一齊嚟左K11 musea上面呢間cobo house食晏慶生啦叫左個佢地嘅8 course menu,成件事其實真係好好味嘅,因為佢地個廚有心思有設計,擺盤諗過度過之餘佢地嘅用料亦都真心上乘,而如果真係想有改善嘅話,下面就係小弟嘅小小個人意見喇🤓1. 面包crunchy得嚟入口鬆軟,黑蒜牛油香而不膩2.欠主體主題,三樣都爭出味3.一體性突出,質感相似4.南瓜子太搶味,其他味唔突出,芝士味因而顯得太淡,而南瓜蓉中亦有一陣類似香茅的刺激味道,與主體不和諧5.好食,蔥油餅香,雞絲juicy,芝士有after taste(魚泡鮮味),但winter truffle不是functional 的存在6.好好食,圓鱈品質高,入口先是脆口,切落去係滑嫩光滑平面,入口鮮嫩而不失其魚肉的鮮味,入口如豆腐,配合下面lasa醬的甲殼類鮮味,尤如在吃蟹肉,海鹽灑於表面更是錦上添花,口感味道層次豐富,下面pasta增加質感7.羊肉熟度完美,有rest夠,入口嫩滑juicy, 醬汁恰到好處,解膩而不失肉味,清淡而不失主軸,茄子亦調味恰當,入口甜美,只是調味宜再淡一點,配合羊肉清淡主題8.
更多
事緣我娘親生日啦,一家三口一齊嚟左K11 musea上面呢間cobo house食晏慶生啦
叫左個佢地嘅8 course menu,成件事其實真係好好味嘅,因為佢地個廚有心思有設計,擺盤諗過度過之餘佢地嘅用料亦都真心上乘,而如果真係想有改善嘅話,下面就係小弟嘅小小個人意見喇🤓

1. 面包crunchy得嚟入口鬆軟,黑蒜牛油香而不膩
2.欠主體主題,三樣都爭出味
3.一體性突出,質感相似
4.南瓜子太搶味,其他味唔突出,芝士味因而顯得太淡,而南瓜蓉中亦有一陣類似香茅的刺激味道,與主體不和諧
5.好食,蔥油餅香,雞絲juicy,芝士有after taste(魚泡鮮味),但winter truffle不是functional 的存在
6.好好食,圓鱈品質高,入口先是脆口,切落去係滑嫩光滑平面,入口鮮嫩而不失其魚肉的鮮味,入口如豆腐,配合下面lasa醬的甲殼類鮮味,尤如在吃蟹肉,海鹽灑於表面更是錦上添花,口感味道層次豐富,下面pasta增加質感
7.羊肉熟度完美,有rest夠,入口嫩滑juicy, 醬汁恰到好處,解膩而不失肉味,清淡而不失主軸,茄子亦調味恰當,入口甜美,只是調味宜再淡一點,配合羊肉清淡主題
8.甜品主題為清新(?),乳酪偏酸,蛋糕香味獨特,脆片及餅碎增加口感,有心思
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)